Image default
Ευρώπη

Σύγκρουση Μακρόν-Πολωνίας για την κλιματική αλλαγή

Μετά από την πρώτη κλιματική σύγκρουση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ το 2017 και τη διάσημη υπόσχεσή του να «κάνουμε τον πλανήτη μεγάλο ξανά», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει στοχοποιήσει τώρα την Πολωνία με μη διπλωματικό τρόπο, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

«Το να κάνουμε πορείες κάθε Παρασκευή για να λέμε ότι ο πλανήτης καίγεται είναι ωραίο, αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να «διαμαρτυρηθούν στην Πολωνία! Βοηθήστε με να κινήσω αυτούς που δεν μπορώ να ωθήσω».

Ο Macron δήλωσε επίσης ότι η Πολωνία είχε μπλοκάρει τις προσπάθειές του να κάνει την ΕΕ να δεσμευτεί για την ουδετερότητα στον άνθρακα μέχρι το 2050, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Εσθονία.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να ανανεώσουν τους εθνικούς τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσουν το μερίδιο των αιολικών, ηλιακών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 33%, 35% και 27% της ενεργειακής τους κατανάλωσης αντίστοιχα μέχρι το 2030.

Ο Πολωνός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Szymon Szynkowski vel Sek δήλωσε τη Δευτέρα (23 Σεπτεμβρίου) ότι ο Macron γνώριζε ότι η Πολωνία προσπαθεί σκληρά να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά ο Macron επέμεινε: «Δεν στιγματίζω κανέναν. Αλλά θέλω να πείσω τους Πολωνούς φίλους μας ότι είναι καλό για αυτούς να προχωρήσουν σε αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Τα σχόλια του Macron προκάλεσαν επίσης κάποιες αντιδράσεις στο σπίτι, όπου ο ακροαριστερός Jean-Luc Melenchon έγραψε στο Twitter ότι «ο βασιλιάς της περιφρόνησης έχει μιλήσει». Εκτός αυτού, ο ειδικός για το κλίμα Gael Giraud υπενθύμισε ότι η Γαλλία δεν ήταν πρωταθλητής στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και αν ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να παρουσιαστεί ως πρωταθλητής στη διεθνή σκηνή όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκάρμπαρ-Κιταρόβιτς δήλωσε: «Οι παράκτιες περιοχές της Κροατίας, από τις πιο καθαρές και θαυμάσιες στον κόσμο, πλήττονται σοβαρά από τα απορρίμματα που έχουν υποστεί κακή διαχείριση από τις νότιες γειτονικές χώρες μας». Χωρίς να αναφερθεί στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία, κάλεσε τους γείτονες της χώρας να σταματήσουν να ρίχνουν απόβλητα στους ωκεανούς και τις θάλασσές μας.

Εν τω μεταξύ, στην Πράγα, ο λόγος της ακτιβίστριας για το κλίμα Greta Thunberg στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Παρά το γεγονός ότι η Γκρέτα είναι απλώς μια 16χρονη κοπέλα, έγινε το επίκεντρο επικρίσεων πολιτικών υψηλού επιπέδου τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Πολιτικούς Δημοκράτες, που είναι μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η βουλευτής Veronika Vrecionová (ECR) δήλωσε ότι είναι «ένα βρώμικο κόλπο για να κακοποιήσουν μια νεαρή κοπέλα για πολιτικές φιλοδοξίες». Ο βουλευτής Jan Skopeček δήλωσε ότι οι πολιτικοί που παίρνουν σοβαρά τα αποκαλυπτικά οράματα της Γκρέτα είναι «επικίνδυνοι τρελοί».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Andrej Babiš παρέμεινε ουδέτερος, λέγοντας ότι «ήταν ενδιαφέρον, φυσικά. Ήμουν λίγο έκπληκτος από τον τόνο της φωνής της». Αλλά πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται κάποια αποκαλυπτικά οράματα.

Στη Ρώμη, ο υπουργός Παιδείας Lorenzo Fioramonti (Κίνημα Pέντε Aστέρων) δημοσίευσε ένα μη δεσμευτικό υπόμνημα στις σχολικές διοικήσεις, το οποίο φαίνεται να δικαιολογεί την απουσία μαθητών που σκοπεύουν να παραστούν στην παγκόσμια κλιματική απεργία την Παρασκευή (27 Σεπτεμβρίου). Μολονότι οι διευθυντές σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν τον τελικό λόγο, ορισμένοι γονείς έχουν ήδη επικρίνει το υπόμνημα, λέγοντας ότι ενθαρρύνει τα παιδιά να παρακάμπτουν το σχολείο.

Σχετικα αρθρα

Την δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στην Ελλάδα συζητούν οι ευρωβουλευτές

admin

Ανατροπή για τα Σκόπια μετά το πάρε-δώσε Μέρκελ και Μακρόν

admin

Πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

admin

Η Tesla πήγε Βερολίνο λόγω Brexit

admin

Πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι για το περιβάλλον;

admin

Μία ανάλυση των δημοκρατικών αλλαγών του τελευταίου αιώνα

admin

Έρευνα EY: Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας

admin

Εφαρμογή προβλέπει πού θα ξεσπάσει βία για το νερό

admin

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα REVERT: Μαθήματα κατά της ξενοφοβίας στα ελληνικά ΜΜΜ

admin

Πράσινο φως από ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

admin

Κομισιόν: Πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

admin

Σταματά η χρηματοδότηση ΕΤΕπ σε έργα φυσικού αερίου

admin

ΚΩΣ, Ελλάδα: τίθεται σε δοκιμή σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι

admin

Πιερρακάκης σε EURACTIV.gr: το 5G δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα

admin

Κομισιόν: Η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού

admin

Novartis: 28 αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς χώρες της ΕΕ

admin

Με ευρεία πλειοψηφία, του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Brexit

admin

Toyota και Suzuki ενώνουν δυνάμεις – μετοχική συνεργασία λόγω τεχνολογικών προκλήσεων

admin