Image default
Οικονομία

Αγορά κατοικιών: Άλμα στις τιμές των αστικών κέντρων

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην αγορά στέγης, πρωτίστως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς καταγράφονται το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Υπάρχουν ωστόσο και περιοχές της χώρας, όπου η κρίση επιμένει και οι τιμές συνεχίζουν επίμονα σε πτώση. Την εικόνα των δύο πολύ διαφορετικών ταχυτήτων διαμορφώνει η ζήτηση από το εξωτερικό και εδικά από επενδυτικά κεφάλαια, με τις τιμές να λαμβάνουν ισχυρή ώθηση στα μέρη εκείνα, στα οποία κυριαρχούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. 

Όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων (SPI) ανά περιοχή που δημιούργησε η ιστοσελίδα Spitogatos, με βάση πραγματικά δεδομένα αγγελιών, το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια, με 2.531ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στο Κιλκίς με 500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο καταγράφηκε στο κέντρο Αθήνας με τιμές να απογειώνονται 30,9%. Ακολουθεί με άνοδο 25% ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ στο 18% ήταν οι τιμές πώλησης και στον Πειραιά και στο 13% στα νότια προάστια Αττικής.  Αντιτθέτως στα Γρεβενά είχαμε βουτιά των τιμών (-30.7%), ενώ πτώση είχαμε επίσης σε περιοχές όπως η Δράμα, η Κοζάνη, το Ηράκλειο Κρήτης και η Λέσβος. 

Όσο για τις ενοικιάσεις, χαμηλότερη τιμή καταγράφεται και εδώ στο Κιλκίς με 2.9€/τ.μ. με την η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 31€/τ.μ. Στο κέντρο της Αθήνας είχαμε αύξηση των ενοικίων μεγαλύτερη του 10%, ενώ στα βόρεια προάστια της Αττικής η ανατίμηση ξεπέρασε το 11%. Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις είχαμε στα ενοίκια του Πειραιά ( 14,40%) και των προαστίων του ( 20%). 

Πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την εικόνα του πρώτου τριμήνου ανέφερε ότι για να υπάρξει μία ευρύτερη ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών, που δεν θα συνδέεται με τον τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα απαιτηθεί δυναμική οικονομική ανάπτυξη και επιστροφή της «όρεξης» για στεγαστικά δάνεια. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Η εγχώρια ζήτηση, αμιγώς για χρήση πρώτης κατοικίας, δεν παρουσιάζει ακόμα σημαντική δυναμική, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλούς ρυθμούς αποκατάστασης της οικοδομικής δραστηριότητας για νέες κατοικίες, αλλά και χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα για νέα στεγαστικά δάνεια. Παρόλα αυτά η ανάκαμψη έχει σίγουρα αρχίσει την τελευταία διετία. Οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2019, στο σύνολο της χώρας, ήταν αυξημένες κατά 4,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν πέρυσι με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6%, ύστερα από πτώση 1% το 2017.

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Αξίζει να σημειώσουμε πως ακόμη και στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στις τιμές, σημειώνονται ανατροπές. Όπως έχει γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ η «N», καθώς η αγορά «ωριμάζει» οι περισσότερο κερδισμένοι δεν είναι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις αποκαλούμενες «καλές» περιοχές όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Ζάππειο και το Κολωνάκι. Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, τις οποίες λίγοι τις επέλεγαν έως πρόσφατα ακόμη και για μακροχρόνια μίσθωση.

Η συγκεκριμένα αγορά καθοδηγείται κατά βάση από τους επενδυτές, εγχώριους αλλά και αλλοδαπούς, κυρίως Ισραηλινούς, Κινέζους, Τούρκους, οι οποίοι αγόρασαν πλήθος ακινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο, την Πλατεία Βάθης, την Κυψέλη, την Πλατεία Αττικής σε τιμές από 600 έως 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα ακίνητα αυτά ανακαινίστηκαν και διατίθενται πλέον σε νέες τιμές. 

– 

Σχετικα αρθρα

E-αποδείξεις: Οι 12 κατηγορίες φορολογούμενων που εξαιρούνται

admin

Κατώτατος μισθός: Ανοίγει η συζήτηση για αύξηση έως 5% -Τι λένε εργοδότες, Τράπεζα της Ελλάδος

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Χαμηλότερες προσδοκίες για τα ποσά

admin

Fed και Μπάιντεν νίκησαν τον κοροναϊό : Νέο ράλι στη Wall Street

admin

Σταϊκούρας: Πιθανή μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά τον Μάιο του 2020

admin

Μπλοκάκια : Ποιοι γλιτώνουν από τη διπλή εισφορά

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτωτικές τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση

admin

Αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου 2020

admin

Οι φοροελαφρύνσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, τι αλλάζει για τις αποδείξεις

admin

Εκθειάζει τον Σόιμπλε η Λαγκάρντ ως νέα πρόεδρος της ΕΚΤ

admin

Πρόστιμο 10.500 ευρώ στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α

admin

Θετική η έκθεση για την Ελλάδα, τονίζουν Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί

admin

Άνοδος εξαγωγών και εισαγωγών στο εννεάμηνο

admin

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πρέπει να κινείται γρήγορα για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό

admin

E-katanalotis : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τιμές στα προϊόντα

admin

Οίκοι αξιολόγησης: Άνοιξε ο χορός των υποβαθμίσεων

admin

Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για ζευγάρια: Πότε και πώς γίνεται, πότε συμφέρει

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Τεράστιες απώλειες λόγω κορωνοϊού -Στα επίπεδα της κρίσης του 2008

admin