Image default
Οικονομία

ΓΣΕΕ : Στο ΣτΕ για τη διάσωση των τριετιών, που αμφισβητούν οι εργοδότες

«Ανάχωμα» υπέρ των τριετιών, την ισχύ των οποίων αμφισβητούν εργοδοτικές οργανώσεις ορθώνει η ΓΣΕΕ, με παρέμβαση που κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει πως υπερασπίζεται την ισχύ των διατάξεων για τις τριετίες, που, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η μάχη υπερ των τριετιών ενάντια στους εργοδότες

Όπως σημειώνει, ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, με αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν, υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές διατάξεις για τις τριετίες, που αποτέλεσαν επιπλέον διαχρονικά αντικείμενο ρύθμισης από ΕΓΣΣΕ, έχουν καταργηθεί.

Η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει πως θα δώσει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη μάχη υπέρ των επιδομάτων των τριετιών, με σκοπό να επιβεβαιωθεί η ισχύς των συγκεκριμένων επιδομάτων, ώστε να μην επέλθει χειροτέρευση των μισθολογικών όρων εργασίας μεγάλου αριθμού εργαζομένων, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

«Να μην αναβιώσει η, κατά κοινή ομολογία όχι μόνο αποτυχημένη, αλλά και καταστροφική, μνημονιακή πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης δια της μείωσης των μισθών, χωρίς μνημόνιο αυτή τη φορά».

Από την αρχή αντέδρασε ο ΣΕΒ

Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε και εκδόθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΕΒ εξέφρασε την διαφωνία του στην πρόβλεψη ότι η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις τριετίες υποστηρίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός που ισχύει από 1ης Φεβρουαρίου 2019 δεν έχει τριετίες.

Όπως υποστήριξε ο Σύνδεσμος, βάσει του σχετικού νόμου 4172/2013 τον οποίο εφάρμοσε η κυβέρνηση από την 1η Φεβρουαρίου 2019, «ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός / κατώτατο ημερομίσθιο νοούνται ως «μοναδιαίες αξίες» (ποσά αναφοράς), το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι ωριμάνσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες) καταργούνται και αντικαθίστανται από ένα μοναδικό ποσό κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για όλους, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας».

Διαβάστε επίσης:  Για «ψευδοερμηνεία» του νόμου για κατώτατο μισθό σχετικά με τις τριετίες, μιλά ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ προσέφυγε στο ΣτΕ

Μάλιστα για το ζήτημα των αυξήσεων στις θεσμοθετημένες τριετίες, ως επακόλουθο της αύξησης του κατώτατου μισθού, έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: «Διαλυμένη» αγορά εργασίας – Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, οι φόβοι των εργαζομένων

Η πλευρά των εργοδοτών ζητά ουσιαστικά να καταργηθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την οποία, καθορίζει στο εξής τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Η εγκύκλιος, όπως τονίζει ο ΣΕΒ, είναι άκυρη επειδή δεν πήρε ΦΕΚ, αλλά και γιατί αναπροσαρμόζει τα ποσά στις τριετίες, από τα 650 ευρώ και άνω. Στο σημείο αυτό ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι με βάση μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 αρ. 103 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς. Συνεπώς, οι τριετίες μένουν «παγωμένες» και δεν πρέπει να αυξηθούν μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως ορίζεται στον σχετικό νόμο.

Πέρα δε από τους τυπικούς λόγους για τους οποίους ζητά κατάργηση της εγκυκλίου η «ουσιαστική παρατήρηση» του Συνδέσμου των βιομηχάνων είναι ότι «το ύψος των μισθών που αντέχει να πληρώνει μία οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας, καθώς και το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Δίνοντας δε και ένα χρονικό ορίζοντα για το πότε θα υπάρξει ενίσχυση μισθών προσθέτει ότι «στο σημερινό εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με μείωση στη φορολογία της εργασίας και μείωση των εισφορών […] Ο στόχος για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές στη χώρα συνδέεται άμεσα με τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας της. Και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος κατά τα επόμενα χρόνια».

Σχετικα αρθρα

Wall Street : Για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασε τις 28.000 μονάδες ο Dow Jones

admin

ΙΟΒΕ : Βελτιωμένο το κλίμα στη βιομηχανία

admin

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα ειδοποιητήρια με μειώσεις στον φόρο

admin

Πότε θεωρείται κάποιος ενεργός αγρότης

admin

Τέλος στον βάσιμο λόγο απόλυσης – Υπεγράφη η εγκύκλιος

admin

Βρετανία: Σκληρές κόντρες για το κόστος των σχεδίων εθνικοποίησης μονάδας της BT

admin

Πηγές ΕΕ : Εφικτός ο στόχος της Ελλάδας για πλεόνασμα 3,5% το 2020

admin

ΥΠΟΙΚ: Τα τρία βήματα για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό

admin

Bloomberg : Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά με την κορυφαία απόδοση στον κόσμο

admin

Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών

admin

Μοσκοβισί: Η Βρετανία πρέπει να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της ακόμη κι αν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία

admin

Μπορεί ο Τραμπ να αποτρέψει την ύφεση;

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών εισαγωγές στη βιομηχανία τον Αύγουστο

admin

Φόρος Πολυτελείας : Για ποιους ιδιοκτήτες ΙΧ καταργείται

admin

Παράνομη και καταχρηστική θεωρούν την ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε οι συνήγοροι των 38 στελεχών της Πειραιώς

admin

ΟΑΕΔ : Έρχεται το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 35.000 άνεργους

admin

ΣΕΒ: Οι ευκαιρίες που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν πρέπει να χαθούν

admin

Στη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη

admin