Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης στην Washington Post: Θα κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

Με ερωτήσεις για την πολιτική του ταυτότητα ξεκίνησε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Washington Post με αφορμή την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.
«Θεωρείτε τον εαυτό σας μη λαϊκιστή φιλοδυτικό, φιλονατοϊκό πρωθυπουργός;» ερωτά η δημοσιογράφος με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «αυτή είναι μια λογική περιγραφή. Έχω παλέψει σκληρά κατά του λαϊκισμού στην πολιτική μου καριέρα. Είμαι χαρούμεος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθή στοχοπροσηλωμένη και όχι λαϊκιστική κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είναι «εξαιρετικά καλές» προσθέτοντας ότι είναι ενδιαφέρον ότι ο Τσιπρας που ξεκίνησε ως ένας ακραίος αριστερός που διαμαρτυρόταν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι καλό
Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τον Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «είμαι πιστός των υπερατλαντικών σχέσεων. Πρέπει να συνεργαστώ με όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο»

Ο πρωθυπουργός περιγράφει ως νο1 στόχο του την οικονομία και την ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας. «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το succes story της Ευρωζώνης» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι συγκρότησε μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει αρκετούς τεχνοκράτες «ενώ καταφέραμε να φέρουμε και αρκετούς ανθρώπους εκτός πολιτικής».
Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου για τον ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2018, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά εμείς αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πιο προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στο σχέδιό του «σε συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ» για να υπάρξει μια μαζική αποφόρτιση από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να αφαιρέσουμε 30 δισ. ευρώ».
Μιλώντας για το σχέδιό του για τις περικοπές φόρων ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και τη μείωση από το 2020 της εταιρικής φορολογίας από το 29% στο 24%. «Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Θα έχουμε και χαμηλότερη φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά για τους χαμηλόμισθους».
Στην σημείωση της δημοσιογράφου για το θέμα των εσόδων ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιείς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνεις τη φορολογική συμμόρφωση. Κυνηγάς την “χαμηλή” φοροδιαφυγή σε ταβέρνες και καφετέριες με το να ενθαρρύνεις τους πολίτες να πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μεμτρητά». Προσθέτει, δε, ότι «είμαι σίγουρος ότι υ πάρχουν και αρκετοί πλούσιοι που δεν πληρώνουν φόρους και γι’ αυτό κυνηγάμε και τις δύο κατηγορίες. Έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή που είναι αρκετά αποτελεσματική και στους μεγάλους και στους μικρούς φοροφυγάδες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει επίσης την ελπίδα του η ανάπτυξη να φτάσει το 3% το 2020 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο προσεχές μέλλον.
Όσον αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών της συνθήκης του Δουβλίνου λεγοντας ότι «έχουμε ξανα ένα μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα».
Στην ερώτηση «αν αυτοί (σ.σ. οι πρόσφυγες) εστάλησαν από τον Τούρκο πρόεδρο», ο κ. Μητσοτάκης απαντά «αν θέλει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα της στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να κάνεις συμφωνίες με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη. Έχει στη χώρα του μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι απειλών και χρήσης αθώων ανθρώπων ως αντίβαρο για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία».
«Η λύση για το θέμα των προσφύγων στην Τουρκία είναι να δωθούν στη χώρα περισσότερα χρήματα. Ελπίζω ότι κάποτε ο πόλεμος θα τελειώσεις και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υπάρξει καταμερισμός των βαρών. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος μόνη της και ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο» συμπληρώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος κάνει λόγο για 70.000 πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος.
Η δημοσιογράφος της Washington Post έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργο και το θέμα των πτήσεων των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι «οι υπερπτήσεις είναι ένα θέμα. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν υποστηρικτικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τελικά θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι διπλωματίας με ρίσκο στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας».
Ερωτηθείς, τέλος, για το τι θα ήθελε να λένε οι πολίτες στο τέλος της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ ο πρωθυπουργός απαντά «ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που κληρονόμησα».

Σχετικα αρθρα

Νίκος Φίλης: Να έρθει στη Βουλή η Γκρέτα Τούνμπεργκ

admin

Άκρως απόρρητα παραμένουν μέχρι σήμερα τα αρχεία του Foreign Office για τη δολοφονία Καποδίστρια

admin

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

admin

Πολάκης για εξαίρεση από προανακριτική Novartis: Χουντικής έμπνευσης απόφαση

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης

admin

Μητσοτάκης: Βούληση της κυβέρνησης να συνδεθεί η έρευνα με την καινοτομία και την οικονομία

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Όλοι θέλουμε τα αρχαία αλλά θέλουμε και Μετρό

admin

Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο

admin

Τα τρία «δώρα» Πομπέο στον Μητσοτάκη – Η βάση της Σούδας και τα μηνύματα στην Τουρκία

admin

Βουλή για προανακριτική κατά του Παπαγγελόπουλου: «Όλα τα κόμματα οφείλουν να πουν ναι»

admin

Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο στο επίκεντρο συνομιλίας Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ

admin

Κορωνοϊός: Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο πασχαλινό lockdown

admin

Πέτσας: Η μάσκα ίσως γίνει υποχρεωτική σε εκκλησίες και σε άλλους κλειστούς χώρους

admin

Σαμαράς: «Ο Τσίπρας έδωσε το δικαίωμα στον Ερντογάν να εργαλειοποιεί τους μετανάστες το 2015»

admin

Ακάρ: «Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει το Καστελόριζο»

admin

Τουρισμός – Θεοχάρης: Απέχουν από την πραγματικότητα οι λίστες με τις χώρες που κυκλοφορούν

admin

Μπογδάνος: Αναπνέω και τρελαίνονται, αν ήμουν αριστερός θα ψήφιζα ΚΚΕ

admin

Σταϊκούρας: Σοβαρό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ από τον Μάιο του 2020

admin