Image default
Επιχειρήσεις

Μηχανές στο… φουλ για τη Cenergy

Με «κλεισμένες συμβάσεις που εξασφαλίζουν πλήρη παραγωγική δυναμικότητα (full capacity) για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων όσο και σε αυτόν των σωλήνων λειτουργεί ο όμιλος Cenergy.

O εισηγμένος όμιλος ανακοίνωσε χθες ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο μισό του 2019. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 10%, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA κατά 45%, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο από την βελτίωση των αποτελεσμάτων αποτελεί το γεγονός ότι το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων της 30/6/2019 διατηρήθηκε περίπου στα επίπεδα των αρχών του έτους (€620 εκατ. έναντι €640 εκατ).

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε full capacity στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων έως το Σεπτέμβρη του 2020 και τη δραστηριότητα των σωλήνων έως τον Μάρτιο του 2020.

Πέραν αυτών ωστόσο, ο όμιλος διεκδικεί ευρεία σειρά πολύ σημαντικών συμβάσεων και στα δύο μέτωπα. Στα καλώδια υπάρχει «ανοιχτό» πλήθος έργων στη βόρεια Ευρώπη (υποθαλάσσια αιολικά πάρκα) ενώ ανοίγουν και οι αγορές δύο επιπλέον Ηπείρων, της Αμερικής και της Ασίας.

Στους σωλήνες με την ανάληψη του IGB στόχος μεταξύ άλλων είναι συμβάσεις στην Β. Ευρώπη, πχ. μεταφορά ενέργειας από Νορβηγία σε Πολωνία, δικτύων στην Ιταλία κ.τλ.

Προς «ελάφρυνση» παθητικού

Θετικά επίσης είναι τα νέα και στο μέτωπο του δανεισμού του ομίλου. Ήδη από πέρυσι το μέσο κόστος χρηματοδότησης έχει αποκλιμακωθεί και προς την ίδια κατεύθυνση θα επιδιώξει να κινηθεί και φέτος ο όμιλος, προσπαθώντας να πετύχει νέο ψαλίδισμα επιτοκίων.

Παράλληλα όμως στελέχη του ομίλου τονίζουν ότι τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έτσι στόχος είναι οι όποιες νέες επενδύσεις να καλύπτονται είτε να υπερκαλύπτονται από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Έτσι, με δεδομένη την επιδιωκόμενη αύξηση του EBITDA ο λόγος καθαρά χρέη προς EBITDA θα αποκλιμακώνεται οδηγώντας έτσι σε καλύτερο δείκτη ρευστότητας στον όμιλο.

Σχετικα αρθρα

Μεταβιβάστηκε στην Prodea Investments το 100% της Lamda Ilida Office

admin

Entersoft: Αυξήθηκαν κατά 52,1% τα έσοδα το α’τρίμηνο του 2021

admin

Γιατί ήταν οι κερδισμένοι του 2020 οι εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities)

admin

INTRALOT: Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους

admin

Amazon: Τα υψηλόβαθμα στελέχη εγκαταλείπουν τον Τζεφ Μπέζος – Ψάχνουν καλύτερους μισθούς

admin

Ο Jeff Bezos εκτοξεύει την πρώτη τουριστική διαστημική πτήση – Σε δημοπρασία το πρώτο εισιτήριο (φωτο)

admin

SKY Express: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις πτήσεις λόγω στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

admin

Καββαθάς: Ο τουρισμός θα επανέλθει μόνο με βιώσιμες επιχειρήσεις

admin

ΟΤΕ: Διέθεσε 110.000 άδειες λογισμικού στο Δημόσιο έναντι €28,43 εκατ.

admin

Interwood: Αδύνατη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2020

admin

Παπουτσάνης: Διανομή μερίσματος €0,04 ανά μετοχή αποφάσισε η ΓΣ

admin

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το ερχόμενο Σάββατο

admin