Image default
Επιχειρήσεις

Πελάτες «φαντάσματα» ένας στους τρεις οφειλέτες της ΔΕΗ!

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών από την κατηγορία των «τελικών» πελατών της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή ανεβαίνει το ποσό των οφειλών που είναι εκτός διακανονισμού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στους αναλυτές από τη διοίκηση της εταιρείας και αφορούν στην πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για χαμηλή, μέση και υψηλή τάση ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 2,792 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 ήταν οριακά υψηλότερο στα 2,817 δισ. ευρώ.

Από τα 2,792 δισ., το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών που είναι εκτός διακανονισμού ανέβηκε στα 2,474 δισ. από 2,443 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Τα ποσά που είναι σε διακανονισμό ήταν λιγότερα, στο εξάμηνο του έτους, μόλις 318 εκατ. ευρώ από 374 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Ανησυχητικά είναι, όμως, τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες). Οι οφειλέτες ανέρχονται σε 2.336.552, δηλαδή το 33% ή ένας στους τρεις πελάτες της δημόσιας εταιρίας. Το συνολικό ύψος των χρεών τους φτάνει το 1,6 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των 2.336.552 πελατών της χαμηλής τάσης που δεν πληρώνουν, οι 823.075 είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες». Πρόκειται για:

1. Μεγάλο αριθμό, κυρίως μικρών και μεσαίων, επιχειρήσεων που σταματούν τη λειτουργία τους και αφήνουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος.

2. Καταναλωτές (νοικοκυριά και έμποροι) με συσσωρευμένες οφειλές από τρέχοντες λογαριασμούς ή ρευματοκλοπές ή με άλλο ΑΦΜ, που αλλάζουν προμηθευτή (εν προκειμένω φεύγουν από τη ΔΕH) έτσι ώστε να αποφύγουν τους σχετικούς περιορισμούς που επιβάλει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

3. Πελάτες που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας. Πρόκειται για καταναλωτές, τους οποίους η ΔΕH έχει διαγράψει από το πελατολόγιο, καθώς δεν πληρώνουν σε μόνιμη βάση, και αδυνατούν να βρουν άλλον προμηθευτή. Ωστόσο, πάροχος της καθολικής υπηρεσίας είναι και πάλι η δημόσια εταιρία.

Οι κατηγορίες αυτές χρωστούν περί τα 840 εκατ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή τα μισά ληξιπρόθεσμα χρέη (1,6 δις. ευρώ) της χαμηλής τάσης.

Η δημόσια επιχείρηση είναι αντιμέτωπη με αυτά τα φέσια τα οποία θεωρούνται από δύσκολο έως σχεδόν αδύνατον να εισπράξει, καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η πλειοψηφία των συγκεκριμένων «τελικών» πελατών.

Η ακτινογραφία των χρεών

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕH στους αναλυτές άκρως ενδιαφέροντα είναι εκείνα που δείχνουν το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών ανά καταναλωτή.

Έτσι, από τους 2.336.552 ενεργούς και τελικούς πελάτες της χαμηλής τάσης, χρωστούν ποσά:

1. Μέχρι 500 ευρώ 1.663.808. Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 192 εκατ. ευρώ.

2. Από 501 έως 1.000 ευρώ 276.964. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι στα 155 εκατ. ευρώ.

3. Από 1.001 έως 3.000 ευρώ 252.598. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτιμώνται σε 347 εκ. ευρώ.

4. Περισσότερα από 3.000 ευρώ 143.182. Η κατηγορία αυτή έχει απλήρωτους λογαριασμούς σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια 999 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι εκτός διακανονισμών.

Η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο την ένταση της αυστηρής πολιτικής της απέναντι στους οφειλέτες και ιδίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Το ομόλογο και οι τιτλοποιήσεις

Στο μεταξύ στη διάρκεια της πρώτης conference call της νέας διοίκησης της εταιρίας με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον των αναλυτών, εστιάστηκε στο ομόλογο και τις τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης με τα υπόλοιπα στελέχη όταν ρωτήθηκαν για το θέμα της έκδοσης ομολόγου απάντησαν πως η λήψη των πρώτων μέτρων διάσωσης της εταιρίας και η άρση των αστερίσκων του ορκωτού λογιστή ξεκλειδώνει τη διαδικασία εξόδου στις αγορές.

Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις, πηγές αναφέρουν, ότι η διοίκηση σχολίασε πως υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι εξετάζουν τα σχετικά στοιχεία των σχεδιαζόμενων εκδόσεων προκειμένου να αποφασίσουν την κατάθεση σχετικών προσφορών.

Σχετικα αρθρα

Από αυτά τα 25 πανεπιστήμια αποφοιτούν οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες

admin

Spotawheel: Στη 41η θέση της λίστας των FT με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης

admin

Forthnet: Διαγράφεται από το Χρηματιστήριο-Επιτυχημένη η Δημόσια Πρόταση

admin

Χ.Α.: Στην περιοχή των 830 μονάδων οι πρώτες αντιστάσεις

admin

Autohellas: Κερδοφόρο το 2020

admin

ΕΒΕΠ: Παρουσίασε στη Eurocommerce τα ελληνικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

admin

Autohellas: Επανάκαμψη κερδοφορίας το δ’ τρίμηνο παρά το δεύτερο lockdown

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Χωρίς επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ η έρευνα για τις εισαγωγές της εταιρείας στις ΗΠΑ

admin

Τζιμ Γιαννόπουλος: Έτσι μπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε πραγματικό «κρίκο» του Χόλιγουντ

admin

Κομισιόν: Σημαντική η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

admin

Visa: Πρωτοβουλία για την ψηφιακή προσαρμογή σε 8 εκατ. μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Στις 5/4 το πόρισμα για το Πόρτο Καρράς

admin