Image default
Οικονομία

ΣΕΒ: Κατώτερες των περιστάσεων οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Την ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και με ισχυρότερο αποτύπωμα στην παραγωγικότητα της οικονομίας, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Παρά την έμφαση που δίνεται στην ισχυρή ανάπτυξη, με πληθώρα φορολογικών και λειτουργικών ρυθμίσεων, που δημιουργούν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σήμερα, ποσοτικά και ποιοτικά, κατώτερες των περιστάσεων. Δυστυχώς γίνονται λίγες επενδύσεις και με χαμηλή επίπτωση στο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία οι επενδύσεις στην Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στα 21 δισ. ευρώ το χρόνο και δεν επαρκούν για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού εξοπλισμού που φθείρεται (αποσβέσεις 30 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 9 δισ. ευρώ σε κατοικίες). Ακόμη και χωρίς τις κατοικίες, οι επενδύσεις οριακά αντισταθμίζουν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές επενδύσεις να είναι μηδενικές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των επενδύσεων κατά κλάδο από την οποία προκύπτει ότι οι καθαρές επενδύσεις είναι θετικές κυρίως στη μεταποίηση όπου παρατηρείται αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα στα καύσιμα (διυλιστήρια), και τους κλάδους τροφίμων, των φαρμάκων, των πλαστικών, των βασικών μετάλλων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Αρνητικές είναι οι καθαρές επενδύσεις στις μεταφορές και αποθήκευση (logistics), την ενημέρωση και επικοινωνία. Επίσης στον τουρισμό και την ενέργεια, κλάδοι στους οποίους ωστόσο αναμένεται σύμφωνα με τον ΣΕΒ αντιστροφή των τάσεων το επόμενο διάστημα. Υποτονική εμφανίζεται η επενδυτική δραστηριότητα και στους κλάδους υγείας και εκπαίδευσης,που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, όσον αφορά ειδικότερα στις κατοικίες, η χώρα σήμερα (2018) επενδύει 1,2 δισ. ευρώ σε κατοικίες, έναντι 25,2 δισ. ευρώ το 2007 πριν το ξέσπασμα της κρίσης, όταν οι επενδύσεις σε κατοικίες είχαν ανέλθει στο ανώτατο επίπεδο όλων των εποχών.

Συνολικά ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι προοπτικές της χώρας μας για ισχυρή ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί σημαντικά και προσθέτει: «Το επιχειρηματικό κλίμα έχει επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα ενώ οι προσδοκίες των νοικοκυριών ξαναβρίσκονται στο 2000, όταν η Ελλάδα έμπαινε στο ευρώ. Μεγάλη, επίσης, είναι και η εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομική πολιτική που ασκείται και στις συνακόλουθες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αντανακλάται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τη συσσώρευση πληθώρας επενδύσεων προς αδειοδότηση, ή της κατάθεσης νέων επενδυτικών προτάσεων προς αξιολόγηση. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και η ταχεία επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των δανείων σε καθυστέρηση στις τράπεζες, όλα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στο άμεσο μέλλον. Η πολιτεία δίνει πλέον μεγάλη σημασία στην ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα, με έργα και όχι λόγια, και με πολιτικές διευκόλυνσης και προσέλκυσης επενδύσεων, σε ένα αναβαθμισμένο θεσμικό περιβάλλον. Δίνει έμφαση σε μειώσεις του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και της εργασίας, καθώς και σε μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται και ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε υψηλή ζήτηση, ή δεξιοτήτων των τεχνολογιών του μέλλοντος».

Σχετικα αρθρα

Ο πρόεδρος της Αργεντινής δεν θέλει να εκταμιεύσει το δάνειο του ΔΝΤ

admin

Αποκαλυπτική έρευνα ΑΑΔΕ: Απίστευτης έκτασης φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και rooms to let

admin

Δύο κινέζικες τράπεζες επεκτείνονται στην ελληνική αγορά

admin

Πρώτη κατοικία : Πόσοι ενδιαφέρθηκαν για την εξωδικαστικό μηχανισμό

admin

Παγκόσμια Τράπεζα στη «Ν»: Ποιες μεταρρυθμίσεις θα εκτοξεύσουν την Ελλάδα στο Doing Business

admin

Πτωτικά κινήθηκε η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2019

admin

Βγαίνουν από τον πάγο οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια

admin

Η EE αφαιρεί Ελβετία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις λίστες των φορολογικών παραδείσων

admin

Πόση ώρα δικαιούσαι διάλειμμα στην δουλειά σου –Τι ισχύει για την part time εργασία

admin

Τρ. Πειραιώς: Υπογραφή συμφωνίας με 130 τράπεζες για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

admin

Eurostat : Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες σε φαγητό και αναψυκτικά

admin

HORECA Business Lab: Οι τουριστικές επιχειρήσεις στη νέα εποχή

admin

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η τέταρτη δόση

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα κατά του «βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία και Αλβανία

admin

Χρεοκόπησε η Thomas Cook – 50.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

admin

Ρύθμιση χωρίς «σωτηρία» για 2 στους 10 δανειολήπτες

admin

Σύσκεψη για τη δυνατότητα εγκατάστασης αγωγού φυσικού αερίου στην Ανατολική Αττική

admin

«Καμπανάκι» για τις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες η τιμωρία της Ιταλίας

admin