Image default
Πολιτική

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» από τη συνάντηση με Ερντογάν – Ικανοποίηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον

«Συγκρατημένα αισιόδοξη» εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την προοπτική που διανοίγεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ωριαία συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Νέα -«μέσα σε πολύ θετικό κλίμα»- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία πολυπληθών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.
Ταυτόχρονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση για το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από αμερικανικές εταιρίες, με εκπροσώπους των οποίων είχαν επαφές ο πρωθυπουργός, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Η χθεσινή, τρίτη, μέρα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έκλεισε με μια ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχε από Έλληνες ομογενείς που συγκεντρώθηκαν στην Αστόρια για να τον ακούσουν να τους μιλάει για την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει την επιστολική ψήφο, έτσι ώστε οι έχοντες εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 για να εκλέγονται στις επιπλέον θέσεις εκπρόσωποι από την Ομογένεια. Αναμένουμε απτά αποτελέσματα σε Κύπρο και Μεταναστευτικό
«Το κλίμα ήταν πιο θετικό από αυτό που περιμέναμε», δήλωναν έγκυρες πηγές μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. «Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα με ένα πλαίσιο ειλικρίνειας» και στο πνεύμα ότι η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών συμβάλει στο να «αίρονται προκαταλήψεις ή προβλήματα», έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε, ωστόσο. ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει το αμέσως προσεχές διάστημα «απτά αποτελέσματα» σε δύο κρίσιμους τομείς των σχέσεων που είναι: Πρώτον, η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις επισκέψεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Και, δεύτερον, με την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί στο Μεταναστευτικό και τον περιορισμό των αυξημένων ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.
Η ελληνική πλευρά ανέφερε ξεκάθαρα ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να γίνει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών στην τουρκική ενδοχώρα, στις ακτές της γείτονος, αλλά και στην θάλασσα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για τον έλεγχο των δικών της συνόρων, αναπτύσσοντας περισσότερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού στην περιοχή και αυξάνοντας τις επιστροφές με βάση τη συμφωνία Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης υπογραμμίστηκε η βούληση της Αθήνας να συνδράμει στο να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στην Άγκυρα για την περίθαλψη των μεταναστών.
Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή. #UNGA pic.twitter.com/0MqdRpYEiX
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 25, 2019

Χρονικό όριο για να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που έχει σταματήσει από το 2016 και συμφωνήθηκε να συγκληθεί λίαν προσεχώς στη Θεσσαλονίκη. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου εξουσιοδοτήθηκαν να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
Εκτός από το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. «Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκουν για να δώσουν ώθηση και στη δική τους οικονομία», σχολίαζε Έλληνας αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες. Τέθηκε, μάλιστα, ως στόχος να επιτευχθεί υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έθεσε τα γνωστά ζητήματα αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς ( στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) που η Άγκυρα θέλει να λειτουργήσουν ως τεμένη.
«Κρατήστε το θετικό κλίμα, ότι έγινε ειλικρινής διάλογος για το που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είναι η φράση με την οποία κυβερνητικός αξιωματούχος συνόψιζε τα της συνάντησης. «Εάν έχουμε κάτι χειροπιαστό θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι αναπτύσσεται», συμπλήρωνε.«Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη»
Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη επικρατούσε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ανταπόκριση που υποστηρίζουν ότι βρήκαν από Αμερικανούς επενδυτές, τους οποίους ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του κάλεσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση της Goldman Sachs, στην οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, παραβρέθηκαν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών ήταν εκπρόσωποι της Pimco, της Blackstone, του Bain Capital, του Cerberus, του Avenue Capital, του York Capital, της Invesco Oppenheimer και άλλοι.
Όλοι αυτού άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους υπογραμμίζει ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μειωμένη φορολόγηση, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μεγάλες αλλαγές που θα χτυπήσουν τη γραφειοκρατία.
Ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστός μεγαλοεπενδύτής και επιχειρηματία. Συμμετείχε επίσης στο Global Business Forum του - μαζί με άλλους σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματίες και παραχώρησε συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο - TV για να στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη».

Σο τραπέζι με τον κ. Ρος βρέθηκαν «πολύ μεγάλοι επιχειρηματίες και επενδυτές», τα ονόματα των οποίων, ωστόσο, δεν δημοσιοποιούνται. Το μόνο που περιοριζόταν να πουν αρμόδιοι πηγές είναι οι τομείς ενδιαφέροντος τους που είναι τα ενεργειακά, με τις αποκρατικοποιήσεις φορέων, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ κλπ, οι τράπεζες και εν γένει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τα logistics, καθώς και ο τουρισμός, στον οποίο έχουμε, όπως ειπώθηκε, ως χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία.
Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είναι και πάλι πολύ βαρύ. Θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον Πρόεδρο της Ινδίας Μόντι, τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον αρχιείσκοπο Αμερικής. Θα ξεκινήσει τη μέρα του με πρόγευμα που θα έχει στο Council of Foreign Relations, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους Εβραϊκών οργανώσεων.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα

admin

Μεταναστευτικό: Κλίμα λαϊκής συσπείρωσης – Μηνύματα και από την ομογένεια

admin

Χαρδαλιάς: Από την Δευτέρα εφαρμόζουμε το σχέδιο ΧΑΜ

admin

Λιβύη – Ο προέδρος της Βουλής στον ΟΗΕ: Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση, άκυρη η συμφωνία

admin

Πελόζι κατά Τουρκίας: Κανένα άλλοθι για την παραβατική της συμπεριφορά

admin

Επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ: H ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία στο επίκεντρο

admin

Γκιουλέκας: Ανατριχιάζω από το δίδυμο Τσίπρα και Κοτζιά

admin

Η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πέτσας για ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία: Να την ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση

admin

Βρούτσης: Ενίσχυση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με την κάλυψη του 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

admin

Φίλης: Δραματικά έκθετη η υπουργός Παιδείας μετά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

admin

Η δολοφονία του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα στα Ιουλιανά και ο αγώνας της οικογένειας να πάρει το πτώμα του

admin

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ

admin

Πολάκης: Οι μαντινάδες, ο Γκάντι και ο… Στέλιος Καζαντζίδης στη Βουλή

admin

Θεοδωρικάκος: Δεν απειλεί εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ

admin

Γιάννα Αγγελοπούλου για «Ελλάδα 2021»: Όπως το 2004 ένωσα τους Έλληνες, έτσι θα το κάνω και το 2021

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώθηκε η κοινή πορεία με την Προοδευτική Συμμαχία

admin

Μητσοτάκης: Σεμνός και συνεπής αγωνιστής ο Γιώργος Δεικτάκης, προσέφερε πολλά

admin