Image default
Ευρώπη

Τρεις χώρες της ΕΕ ανεβάζουν τους στόχους για ενέργεια από ΑΠΕ ως το 2030: Ελλάδα, Γαλλία, Βουλγαρία

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να επικαιροποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσουν το μερίδιο της αιολικής, ηλιακής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 33%, 35% και 27%, της ενεργειακής τους κατανάλωσης, μέχρι το 2030.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε, πάνω σε θέματα της Εθνικής Ενέργειας και των Κλιματικών Σχεδίων, που υπέβαλαν τα 28 κράτη μέλη του Μπλοκ.

« Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο της από το 32% στο 33% », ανέφερε ο Fabrice Dubreuil, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Ε.Ε, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του στην Υπουργική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. (Τρίτη 24/09/19)

Παρόμοιες δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν και από τις άλλες χώρες, με την  Ελλάδα και τη Βουλγαρία να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον στόχο τους, στις ανανεώσιμες πηγές από το 31% στο 35% και από το 25% στο 27%, αντιστοίχως. Η Ελλάδα έχει ήδη εκπλήξει τους παρατηρητές της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, όταν ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι και το 2028.

Στην εισαγωγική του παρατήρηση, στην συνάντηση της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής της Ενεργειακής Ένωσης, Maroš Šefčovič, υπενθύμισε στις εθνικές κυβερνήσεις, το εν λόγω «χάσμα φιλοδοξιών», που αφορά την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στην ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται στο να μειωθεί κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 32% του στόχου για το 2030. Τα μέτρα της ενεργειακής απόδοσης κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα κενό των 6,2 ποσοστιαίων μονάδων αντί του δείκτη αναφοράς, 32,5%, που συμφωνήθηκε πέρυσι.

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενεργειακή απόδοση» δήλωσε ο Šefčovič, «Μπορεί να κάνουμε τα περισσότερα, όμως, ξέρουμε ότι μπορούμε και καλύτερα!».

Αίτημα για μετρητά

Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση, για την εκπλήρωση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Η Πολωνία, μια χώρα από τις πιο αδύναμες στην αύξηση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων του μπλοκ, ήταν σχεδόν η πιο ευθύς.

«Είναι εύκολο να θέτουμε πολιτικούς στόχους, όμως είναι δύσκολο να τους υλοποιούμε», δήλωσε ο Krzysztof Tchorzewski, ο Πολωνός Υπουργός Ενέργειας. «Οι στόχοι της Πολωνίας είναι ήδη αρκετά φιλόδοξοι», τόνισε ο  Krzysztof Tchorzewski, αναφέροντας ότι, κάθε αύξηση μπορεί να προκαλέσει  «Ένα επικίνδυνο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» για τη χώρα του.

Σχετικα αρθρα

Ανοιχτή η Μόσχα σε διάλογο με την ΕE για τις κυρώσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Προτιμήστε για αύριο το Book Friday

admin

Η ΕΕ επενδύει 50 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία δικτύου κέντρων τεχνητής νοημοσύνης

admin

Σε «πολιτική ανυπακοή» καλούν τους Καταλανούς οι αυτονομιστές ηγέτες

admin

Πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

admin

Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια

admin

Συνολικά 228.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων μετανάστευσαν σε χώρες της E.E. το 2018

admin

Δυσαρέσκεια υπαλλήλων της ΕΚΤ για τον κλειστό κύκλο συμβούλων του Ντράγκι

admin

Γαλλικό βέτο στην ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας;

admin

Κροατία: Χρηματοδότηση 3,7 εκ. ευρώ με το Erasmus +Sport 2019

admin

Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει την πολιτική της για το κλίμα

admin

Ο γαλλικός Τύπος αντεπιτίθεται στη Google

admin

Νέα πολιτική για Κλίμα και Ενέργεια ανήγγειλε ο Μητσοτάκης – τέλος ο λιγνίτης το 2028

admin

Πλαστικά μιας χρήσης – τι λέει η Οδηγία

admin

ΚΩΣ, Ελλάδα: τίθεται σε δοκιμή σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι

admin

Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ντράγκι

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

Ετοιμότητα για το Brexit χωρίς συμφωνία: Τελική έκκληση της Επιτροπής προς όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ

admin