Image default
Ευρώπη

Τρεις χώρες της ΕΕ ανεβάζουν τους στόχους για ενέργεια από ΑΠΕ ως το 2030: Ελλάδα, Γαλλία, Βουλγαρία

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να επικαιροποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσουν το μερίδιο της αιολικής, ηλιακής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 33%, 35% και 27%, της ενεργειακής τους κατανάλωσης, μέχρι το 2030.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε, πάνω σε θέματα της Εθνικής Ενέργειας και των Κλιματικών Σχεδίων, που υπέβαλαν τα 28 κράτη μέλη του Μπλοκ.

« Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο της από το 32% στο 33% », ανέφερε ο Fabrice Dubreuil, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Ε.Ε, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του στην Υπουργική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. (Τρίτη 24/09/19)

Παρόμοιες δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν και από τις άλλες χώρες, με την  Ελλάδα και τη Βουλγαρία να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον στόχο τους, στις ανανεώσιμες πηγές από το 31% στο 35% και από το 25% στο 27%, αντιστοίχως. Η Ελλάδα έχει ήδη εκπλήξει τους παρατηρητές της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, όταν ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι και το 2028.

Στην εισαγωγική του παρατήρηση, στην συνάντηση της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής της Ενεργειακής Ένωσης, Maroš Šefčovič, υπενθύμισε στις εθνικές κυβερνήσεις, το εν λόγω «χάσμα φιλοδοξιών», που αφορά την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στην ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται στο να μειωθεί κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 32% του στόχου για το 2030. Τα μέτρα της ενεργειακής απόδοσης κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα κενό των 6,2 ποσοστιαίων μονάδων αντί του δείκτη αναφοράς, 32,5%, που συμφωνήθηκε πέρυσι.

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενεργειακή απόδοση» δήλωσε ο Šefčovič, «Μπορεί να κάνουμε τα περισσότερα, όμως, ξέρουμε ότι μπορούμε και καλύτερα!».

Αίτημα για μετρητά

Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση, για την εκπλήρωση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Η Πολωνία, μια χώρα από τις πιο αδύναμες στην αύξηση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων του μπλοκ, ήταν σχεδόν η πιο ευθύς.

«Είναι εύκολο να θέτουμε πολιτικούς στόχους, όμως είναι δύσκολο να τους υλοποιούμε», δήλωσε ο Krzysztof Tchorzewski, ο Πολωνός Υπουργός Ενέργειας. «Οι στόχοι της Πολωνίας είναι ήδη αρκετά φιλόδοξοι», τόνισε ο  Krzysztof Tchorzewski, αναφέροντας ότι, κάθε αύξηση μπορεί να προκαλέσει  «Ένα επικίνδυνο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» για τη χώρα του.

Σχετικα αρθρα

Παρέμβαση των ευρωπαϊκών think tanks για το μέλλον της ΕΕ

admin

Startups: Προκήρυξη νέου κύκλου του egg – enter grοw go

admin

Έρευνα σε ελληνικά αεροδρόμια: Δυσκολότερες οι απογειώσεις

admin

Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο

admin

«Ξεκλείδωσε» η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική – εκδόθηκαν οι άδειες εγκατάστασης σε Σκουριές, Ολυμπιάδα

admin

Υποδέχεται 1.553 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά η Γερμανία – Η επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ

admin

EKT: πες τη γνώμη σου για τη νομισματική πολιτική – συμμετοχή των πολιτών ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θέλει να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια «δεύτερη Ουκρανία»

admin

Η βρετανική Βουλή ανέβαλε την απόφαση για το Βrexit

admin

Η ΕΕ δεν ανανεώνει την έγκριση της ουσίας Θιακλοπρίδη λόγω των μελισσών

admin

Ασημένια Οικονομία: Στην ανατολική Ευρώπη οι περισσότεροι 65+

admin

Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στις Βρυξέλλες με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

admin

Ξάνθη: Δομή στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Interreg

admin

Μηνύματα από τον Σχοινά στους Έλληνες περιφερειάρχες για το προσφυγικό

admin

Συνεχίζεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Βρετανία

admin

Eurogroup: Η Covid-19 κρίνει τη δημοσιονομική χαλάρωση του 2021

admin

Μέτρα τόνωσης της οικονομίας συμφώνησαν Μητσοτάκης-ΕΤΕπ

admin

Δημογραφικό: Στα 8 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050

admin