Image default
Ευρώπη

Τρεις χώρες της ΕΕ ανεβάζουν τους στόχους για ενέργεια από ΑΠΕ ως το 2030: Ελλάδα, Γαλλία, Βουλγαρία

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να επικαιροποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσουν το μερίδιο της αιολικής, ηλιακής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 33%, 35% και 27%, της ενεργειακής τους κατανάλωσης, μέχρι το 2030.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε, πάνω σε θέματα της Εθνικής Ενέργειας και των Κλιματικών Σχεδίων, που υπέβαλαν τα 28 κράτη μέλη του Μπλοκ.

« Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο της από το 32% στο 33% », ανέφερε ο Fabrice Dubreuil, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Ε.Ε, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του στην Υπουργική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. (Τρίτη 24/09/19)

Παρόμοιες δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν και από τις άλλες χώρες, με την  Ελλάδα και τη Βουλγαρία να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον στόχο τους, στις ανανεώσιμες πηγές από το 31% στο 35% και από το 25% στο 27%, αντιστοίχως. Η Ελλάδα έχει ήδη εκπλήξει τους παρατηρητές της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, όταν ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι και το 2028.

Στην εισαγωγική του παρατήρηση, στην συνάντηση της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής της Ενεργειακής Ένωσης, Maroš Šefčovič, υπενθύμισε στις εθνικές κυβερνήσεις, το εν λόγω «χάσμα φιλοδοξιών», που αφορά την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στην ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται στο να μειωθεί κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 32% του στόχου για το 2030. Τα μέτρα της ενεργειακής απόδοσης κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα κενό των 6,2 ποσοστιαίων μονάδων αντί του δείκτη αναφοράς, 32,5%, που συμφωνήθηκε πέρυσι.

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενεργειακή απόδοση» δήλωσε ο Šefčovič, «Μπορεί να κάνουμε τα περισσότερα, όμως, ξέρουμε ότι μπορούμε και καλύτερα!».

Αίτημα για μετρητά

Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση, για την εκπλήρωση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Η Πολωνία, μια χώρα από τις πιο αδύναμες στην αύξηση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων του μπλοκ, ήταν σχεδόν η πιο ευθύς.

«Είναι εύκολο να θέτουμε πολιτικούς στόχους, όμως είναι δύσκολο να τους υλοποιούμε», δήλωσε ο Krzysztof Tchorzewski, ο Πολωνός Υπουργός Ενέργειας. «Οι στόχοι της Πολωνίας είναι ήδη αρκετά φιλόδοξοι», τόνισε ο  Krzysztof Tchorzewski, αναφέροντας ότι, κάθε αύξηση μπορεί να προκαλέσει  «Ένα επικίνδυνο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» για τη χώρα του.

Σχετικα αρθρα

Σταματά η χρηματοδότηση ΕΤΕπ σε έργα φυσικού αερίου

admin

Ποιοι θα είναι οι βασικότεροι παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας το 2020

admin

Έρευνα διαΝΕΟσις: Πάρκα γειτονιάς στην Αθήνα

admin

Ε.Ε.: Συνεισφορά-ρεκόρ 550 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

admin

Γαλλογερμανική αντιπροσωπεία σε Άγκυρα και Αθήνα για το μεταναστευτικό

admin

Πώς να ανακτηθεί ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ;

admin

Ευρωπαϊκό έργο INGENIOUS – ΕΜΠ: Έξυπνη στολή που συνδυάζει 3 τεχνολογίες

admin

ΕΕ: Περικοπές κονδυλίων για την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

admin

Ελληνική τεχνολογία στο Διάστημα: Ξεκλειδώνοντας την πόρτα της ESA… the hard way

admin

Με 10.000 συνοριοφύλακες η Frontex μέχρι το 2024

admin

Το ηράκλειο έργο της αποκατάστασης των αρχείων της Stasi

admin

Γερμανική προεδρία, νέες ευρωπαϊκές ευκαιρίες

admin

Το Βερολίνο θέλει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο 1% του ΑΕΠ

admin

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ οι παγκόσμιες εκπομπές CO2

admin

Παγκόσμια εξέγερση κατά του «καπιταλισμού του καζίνο»

admin

Το market test για την ενεργειακή διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία και η σημασία του έργου

admin

Μακρόν: Ας φανούμε «αντάξιοι» της «υπόσχεσης» που δόθηκε πριν από 30 χρόνια

admin

Νέοι δασμοί Τραμπ: Στην αντεπίθεση η ΕΕ με «συνοριακό φόρο άνθρακα»

admin