Image default
Οικονομία

Χαμηλές πτήσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα για την Ελλάδα

Στην απογοητευτικά χαμηλή 53η θέση μεταξύ 63 οικονομιών παραμένει η Ελλάδα στην κατάταξη του ερευνητικού κέντρου IMD για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Παρά τις προσπάθειες προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, η χώρα μας μένει πολύ πίσω, ενώ η Ευρώπη αν και έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην πρώτη πεντάδα, βλέπει αρκετές μεγάλες δυνάμεις της, όπως η Γερμανία, να κινούνται με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες στον ψηφιακό κόσμο από ΗΠΑ και ασιατικές οικονομίες. 

Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση μεταξύ των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαμηλότερα βρίσκεται μόνο η Κύπρος, στην 54η θέση. Η Τουρκία (52η) και η Κροατία (51η) πετυχαίνουν να υποσκελίσουν τη χώρα μας, ενώ αρκετά υψηλότερα είναι η γειτονική μας Βουλγαρία (45η). Στον ευρωπαϊκό Νότο η Ιταλία φιγουράρει στην 41η θέση, ενώ οι χώρες της Ιβηρικής εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, με την Ισπανία στην 28η και την Πορτογαλία στην 34η. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία είναι στην 17η και 24η θέση αντίστοιχα, που θεωρούνται μάλλον χαμηλές για το μέγεθος και τον ηγετικό τους ρόλο στη νομισματική ένωση. Όσο για τη Βρετανία είναι 15η. 

Ο δείκτης World Digital Competitiveness (WDCR) μετράει την ετοιμότητα και την ικανότητα των 63 οικονομιών να υιοθετήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως βασικό μοχλό οικονομικής ανάκαμψης και μετασχηματισμού επιχειρήσεων, δημόσιας διοίκησης και ευρύτερα της κοινωνίας, όπως αναφέρει το IMD. «Η τεχνολογία δεν επηρεάζει μόνο τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, αλλά και το πώς ευρύτερα οι οικονομίες λειτουργούν και ετοιμάζονται για το μέλλον» τονίζει. Προσθέτει δε ότι εν μέσω αβεβαιότητας και ρευστότητας η καινοτομία και η γνώση παραμένουν ένα ισχυρό όπλο. 

Συγκεκριμένα ο δείκτης στηρίζεται στην αξιολόγηση πέντε παραγόντων:

α) Γνώση- η δυνατότητα κατανόησης και εκμάθησης νέων τεχνολογιών


β) Τεχνολογία- η ικανότητα ανάπτυξης νέων ψηφιακών καινοτομιών


γ) Μελλοντική ετοιμότητα- η προετοιμασία απέναντι στις επικείμενες εξελίξεις


δ) Ρομποτική και εκπαίδευση 


ε) Δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη  

Η εικόνα παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ παραμένουν για δεύτερη χρονιά στην κορυφή της λίστας του 2019, ενώ τις θέσεις τους διατηρούν όλες οι χώρες της πρώτης πεντάδας. Δεύτερη είναι η Σιγκαπούρη και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τρεις ευρωπαϊκές οικονομίες, η Σουηδία, η Δανία και η Ελβετία. Στην έκτη θέση ακολουθεί η Ολλανδία και ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα η Φινλανδία. Στην πρώτη δεκάδα με άνοδο φιγουράρουν το Χονγκ Κονγκ και Νότιος Κορέα (8η και 10η θέση αντίστοιχα), ενώ με πτώση τριών θέσεων η Νορβηγία είναι 9η και με απώλειες τεσσάρων θέσεων ο Καναδάς προσγειώνεται στην 11η. 

Οι ασιατικές οικονομίες έχουν ανέβει σημαντικά σε σχέση με το 2018. Πέραν του Χονγκ Κονγκ και της Κορέας, σημαντική άνοδο παρουσιάζουν η Ταϊβάν και η Κίνα στην 13η και 22η αντίστοιχα. Πιο χαμηλά, αλλά με άνοδο τεσσάρων και έξι θέσεων αντίστοιχα, βρίσκονται η Ινδία και η Ινδονησία. 

Στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ παραμένουν τα κορυφαία κέντρα καινοτομίας και ψηφιακών τεχνολογιών. Ενώ όμως τα ΗΑΕ ανέβηκαν πέντε θέσεις σε σχέση με το 2018, το Ισραήλ υποχώρησε τέσσερις. 

Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό και η Κολομβία ήταν οι μόνες οικονομίες που είχαν άνοδο φέτος, καθώς η απουσία πόρων για στήριξη των ταλέντων και των τεχνολογικών εξελίξεων δεν βοηθά την περιοχή να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Η Βενεζουέλα είναι στον πάτο της κατάταξης. Η Βραζιλία, η Κολομβία, η Αργεντινή και το Περού είναι επίσης στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης. 

– 

Σχετικα αρθρα

Creta Farms: Αγωνία για το μέλλον της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας

admin

Μητσοτάκης: Δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

admin

Η τελευταία μάχη Ντράγκι: Τι σηματοδούν για την ευρωπαϊκή οικονομία οι αποφάσεις του

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα

admin

Στρατηγική συμφωνία Πειραιώς – Intrum για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Καμία αλλαγή έως τον Φεβρουάριο του 2020

admin

Eurogroup : Πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ – Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ

admin

ΑΑΔΕ: Οδηγίες προς τις εφορίες για τα λάθη στις 120 δόσεις

admin

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του

admin

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των έργων στο Ελληνικό

admin

Απαισιόδοξοι οι 3 στους 4 βιοτέχνες, ικανοποίηση για τα φορολογικά μέτρα

admin

Αλλάζει χέρια η ιστορική ελληνική ελαιουργία Μινέρβα

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Δεν θα το πιστεύετε: Του κούρεψαν το δάνειο 92%!

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

admin

Υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ

admin

Η ιστορία για τις τραπεζικές χρεώσεις και τι θα πληρώνουμε τελικά

admin

Καλά κρατούν τα… φέσια του δημοσίου στους ιδιώτες

admin