Image default
Οικονομία

Χαμηλές πτήσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα για την Ελλάδα

Στην απογοητευτικά χαμηλή 53η θέση μεταξύ 63 οικονομιών παραμένει η Ελλάδα στην κατάταξη του ερευνητικού κέντρου IMD για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Παρά τις προσπάθειες προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, η χώρα μας μένει πολύ πίσω, ενώ η Ευρώπη αν και έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην πρώτη πεντάδα, βλέπει αρκετές μεγάλες δυνάμεις της, όπως η Γερμανία, να κινούνται με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες στον ψηφιακό κόσμο από ΗΠΑ και ασιατικές οικονομίες. 

Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση μεταξύ των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαμηλότερα βρίσκεται μόνο η Κύπρος, στην 54η θέση. Η Τουρκία (52η) και η Κροατία (51η) πετυχαίνουν να υποσκελίσουν τη χώρα μας, ενώ αρκετά υψηλότερα είναι η γειτονική μας Βουλγαρία (45η). Στον ευρωπαϊκό Νότο η Ιταλία φιγουράρει στην 41η θέση, ενώ οι χώρες της Ιβηρικής εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, με την Ισπανία στην 28η και την Πορτογαλία στην 34η. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία είναι στην 17η και 24η θέση αντίστοιχα, που θεωρούνται μάλλον χαμηλές για το μέγεθος και τον ηγετικό τους ρόλο στη νομισματική ένωση. Όσο για τη Βρετανία είναι 15η. 

Ο δείκτης World Digital Competitiveness (WDCR) μετράει την ετοιμότητα και την ικανότητα των 63 οικονομιών να υιοθετήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως βασικό μοχλό οικονομικής ανάκαμψης και μετασχηματισμού επιχειρήσεων, δημόσιας διοίκησης και ευρύτερα της κοινωνίας, όπως αναφέρει το IMD. «Η τεχνολογία δεν επηρεάζει μόνο τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, αλλά και το πώς ευρύτερα οι οικονομίες λειτουργούν και ετοιμάζονται για το μέλλον» τονίζει. Προσθέτει δε ότι εν μέσω αβεβαιότητας και ρευστότητας η καινοτομία και η γνώση παραμένουν ένα ισχυρό όπλο. 

Συγκεκριμένα ο δείκτης στηρίζεται στην αξιολόγηση πέντε παραγόντων:

α) Γνώση- η δυνατότητα κατανόησης και εκμάθησης νέων τεχνολογιών


β) Τεχνολογία- η ικανότητα ανάπτυξης νέων ψηφιακών καινοτομιών


γ) Μελλοντική ετοιμότητα- η προετοιμασία απέναντι στις επικείμενες εξελίξεις


δ) Ρομποτική και εκπαίδευση 


ε) Δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη  

Η εικόνα παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ παραμένουν για δεύτερη χρονιά στην κορυφή της λίστας του 2019, ενώ τις θέσεις τους διατηρούν όλες οι χώρες της πρώτης πεντάδας. Δεύτερη είναι η Σιγκαπούρη και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τρεις ευρωπαϊκές οικονομίες, η Σουηδία, η Δανία και η Ελβετία. Στην έκτη θέση ακολουθεί η Ολλανδία και ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα η Φινλανδία. Στην πρώτη δεκάδα με άνοδο φιγουράρουν το Χονγκ Κονγκ και Νότιος Κορέα (8η και 10η θέση αντίστοιχα), ενώ με πτώση τριών θέσεων η Νορβηγία είναι 9η και με απώλειες τεσσάρων θέσεων ο Καναδάς προσγειώνεται στην 11η. 

Οι ασιατικές οικονομίες έχουν ανέβει σημαντικά σε σχέση με το 2018. Πέραν του Χονγκ Κονγκ και της Κορέας, σημαντική άνοδο παρουσιάζουν η Ταϊβάν και η Κίνα στην 13η και 22η αντίστοιχα. Πιο χαμηλά, αλλά με άνοδο τεσσάρων και έξι θέσεων αντίστοιχα, βρίσκονται η Ινδία και η Ινδονησία. 

Στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ παραμένουν τα κορυφαία κέντρα καινοτομίας και ψηφιακών τεχνολογιών. Ενώ όμως τα ΗΑΕ ανέβηκαν πέντε θέσεις σε σχέση με το 2018, το Ισραήλ υποχώρησε τέσσερις. 

Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό και η Κολομβία ήταν οι μόνες οικονομίες που είχαν άνοδο φέτος, καθώς η απουσία πόρων για στήριξη των ταλέντων και των τεχνολογικών εξελίξεων δεν βοηθά την περιοχή να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Η Βενεζουέλα είναι στον πάτο της κατάταξης. Η Βραζιλία, η Κολομβία, η Αργεντινή και το Περού είναι επίσης στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης. 

– 

Σχετικα αρθρα

ΟΑΕΔ: Παράταση στην αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας λόγω κοροναϊού

admin

Εποχικό επίδομα : Σήμερα η πληρωμή – Ποιοι οι δικαιούχοι

admin

ΔΕΗ: Στα 683 εκατ. ευρώ οι ζημιές από λιγνιτικές μονάδες μεταξύ 2016-2019

admin

Χρηματιστήριο: Οι 8+1 λόγοι που οδηγούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

admin

ΑΑΔΕ: Τεράστια φοροδιαφυγή σε πρατήρια καυσίμων και… ελαιοτριβείο

admin

Alpha Bank : Τιτλοποίηση μαμούθ και νέα δάνεια 14 δισ. ευρώ στο στρατηγικό σχέδιο

admin

Φόροι: Μήνας πληρωμών ο Σεπτέμβριος – Τι έχουμε να πληρώσουμε

admin

ΔΝΤ: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

admin

Βραχνάς τα χρέη για εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετεριών

admin

Το νέο ασφαλιστικό παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης

admin

Κορυφαίος επιχειρηματίας της δεκαετίας ο Τζεφ Μπέζος σύμφωνα με τους κορυφαίους CFOs

admin

Ευρωζώνη: Τα χειρότερα για τον μεταποιητικό τομέα φαίνεται ότι πέρασαν

admin

HSBC: Αυξημένο ενδιαφέρον για δάνεια επισκευής και ανακαίνισης κατοικιών στην Ελλάδα

admin

Τα κονδύλια της ΕΕ στην ελληνική οικονομία: Πόσα θα πάρει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες

admin

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 812 εκατ. ευρώ με ελαφρώς μειωμένο επιτόκιο

admin

Βρούτσης : Πάνω από 1 εκατ. οι εκκρεμείς συντάξεις [πίνακας]

admin

Μελέτη του Harvard αποθεώνει την Αιγυπτιακή Οικονομία

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Αισιοδοξία για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ το 2020

admin