Image default
Πρώτο Θέμα

Citi: H εμπιστοσύνη επέστρεψε…

Citi: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Η εμπιστοσύνη επέστρεψε

Αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, στο πλαίσιο της έκθεσής της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα μετά την αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα.

Όπως επισημαίνει, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση για μεγάλες φορολογικές περικοπές και για φιλο-επενδυτική στάση. Οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, ενώ η δημοσιονομική πολιτική είναι ήδη λιγότερο περιοριστική, ακόμη και πριν από τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για φορολογικές περικοπές. Όπως τονίζει ο οίκος, αυτές οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης που έχουν πλέον δημιουργηθεί για τη χώρα, ενδέχεται να επαρκούν για να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

Η βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση ενός βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% το 2018 και η Citi αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,8% το 2019 και στο 1,9% 2020, έναντι του 1,4% και του 1,5% αντίστοιχα, που την τοποθετούσε πριν, προχωρώντας έτσι σε αναβάθμιση κατά 0,4% των προβλέψεών της για τη διετία 2019-2020.

Η πρόσφατη ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση των capital controls και μια ελαφρώς πιο διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική, θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση, σημειώνει. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, εάν εφαρμοστούν, ενδέχεται να ενισχύσουν σημαντικά την εγχώρια ρευστότητα.

δας

Ωστόσο, όπως τονίζει, η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως μεσοπρόθεσμα, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και των πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες περιφερειακές χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης. Σύμφωνα με τη Citi, οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% περίπου από το 2007. Ο καθαρός δανεισμός εξακολουθεί να συρρικνώνεται, καθώς οι τράπεζες επιβαρύνονται από υψηλά (αν και μειωμένα) μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έτσι, όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα, ο δρόμος προς τη βιώσιμη και ταχύτερη ανάπτυξη και ένα σταθερά μειούμενο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι δύσκολος.

sfds

Πάντως, το κλειδί για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, όπως υπογραμμίζει. Η ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για φορολογικές περικοπές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του να αντιμετωπίσει άλλα πολιτικά δύσκολα εμπόδια – να καθαρίσει τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνολικά, η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά το κύριο “κανάλι” χρηματοδότησης για την οικονομία.

Σχετικα αρθρα

Η αρχή του τέλους και το «βρώμικο» παιχνίδι της Γαλλίας

admin

Περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις σε χέρια ξένων

admin

Ιταλία: Πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι;

admin

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

admin

Στα μαχαίρια ο Τραμπ με τον Ντράγκι για τα επιτόκια

admin

Γιατί τα οικονομικά μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

admin

Σταύρος-ΣΥΡΙΖΑ: Βίοι παράλληλοι;

admin

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

admin

Έκλεισε το deal για το χρέος!

admin

Ιησούν ή Βαραβάν;

admin

Πώς μια κακή κατάσταση στην Κορέα μπορεί να γίνει χειρότερη

admin

Η Οδύσσεια του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε

admin

Γερμανία:Πλούσιοι και φτωχοί

admin

Οι οπτικές ίνες και το γρήγορο internet στην Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2017

admin

Handelsblatt: Η αισιοδοξία επιστρέφει, κορυφαία επενδυτική πρόταση το ελληνικό ομόλογο

admin

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των distress funds

admin