Image default
Οικονομία

Αποδοχή κληρονομιάς : Έρχεται ρύθμιση – ανάσα για τους φορολογούμενους

Νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αποδοχή κληρονομιάς.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει φρένο στις αποποιήσεις κληρονομιών  με τη νέα, βελτιωμένη «πάγια ρύθμιση» φορολογικών οφειλών που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να δώσει κίνητρα στους κληρονόμους να δεχτούν τα κληροδοτήματα και να αναλάβουν το βάρος του φόρου κληρονομιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων κληρονομιάς με άκρως ευνοϊκούς όρους οι οποίοι ουδέποτε ίσχυσαν κατά το παρελθόν στην ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας σε πολλούς φορολογουμένους να απαλλαγούν από δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, πληρώνοντας σταδιακά, με χαμηλά ποσά πολλών μηνιαίων δόσεων, τις οφειλές που προκύπτουν από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών.

Η αποδοχή κληρονομιάς

Με τη νέα «πάγια ρύθμιση» που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι οφειλές από φόρους κληρονομιών θα είναι δυνατόν να εξοφλούνται έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 15 ευρώ.

Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι φόροι κληρονομιών μπορούν να εξοφληθούν είτε άτοκα σε 12 διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ, είτε, βάσει της ισχύουσας σήμερα «πάγιας ρύθμισης», σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 5% και με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να έχει οριστεί στα 15 ευρώ.

Βάσει εισοδήματος

Προϋπόθεση, πάντως, για να ισχύσει το ανώτατο όριο των 48 μηνιαίων δόσεων θα είναι ο οφειλέτης να έχει ετήσιο πραγματικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το πραγματικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα προκύπτει με βάση κλίμακα ποσοστών που θα εφαρμόζονται επί του εισοδήματος αυτού και θα καθορίζουν το ποσό των καταβολών που θα μπορεί να πραγματοποιεί ο οφειλέτης σε ετήσια βάση.

Στη συνέχεια το ποσό καταβολών σε ετήσια βάση θα διαιρείται με το 12, και έτσι θα προκύπτει το μηνιαίο ποσό καταβολής. Κατόπιν, με διαίρεση της ρυθμιζόμενης οφειλής διά του μηνιαίου ποσού καταβολής θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, ο οποίος θα μπορεί να φθάνει μέχρι τις 48.

Η αποδυνάμωση του κινήματος «δεν κληρονομώ»

Η παροχή της δυνατότητας εξόφλησης φόρων κληρονομίας έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του κινήματος «δεν κληρονομώ», το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ισχυρό, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ειρηνοδικείων για τις αποποιήσεις κληρονομιών.

Βάσει των στοιχείων αυτών που προέρχονται από τα δύο μεγαλύτερα Ειρηνοδικεία -Αθήνας και Θεσσαλονίκης-, περισσότεροι από 5.100 κληρονόμοι έσπευσαν μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να καταθέσουν τη σχετική αίτηση, αποποιούμενοι τα συγγενικά δώρα και, άρα, τα φορολογικά βάρη που τα συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα, το α’ τρίμηνο του 2019 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών 3.300 αιτήματα αποποιήσεων, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τις αποδοχές (1.062). Το 2017 ο αριθμός των αποποιήσεων στην πρωτεύουσα «άγγιξε» τις 14.075, από 12.500 το 2016 και 9.566 το 2015, ενώ στη διετία 2013-2014 ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε σε 14.798.

Στη Θεσσαλονίκη το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 είχαν κατατεθεί 1.850 αιτήσεις αποποιήσεων, ενώ ολόκληρο το 2018 είχαν υποβληθεί 8.100 αιτήσεις, 100 περισσότερες εν συγκρίσει με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο και 45,6% πιο πολλές σε σχέση με το 2016.

Όσον αφορά στο σύνολο της χώρας, το 2013 έγιναν 29.199 αποποιήσεις, για να ανέβουν σε 41.388 το 2014, 45.628 το 2015 και 54.422 το 2016.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με ελεύθερη πτώση 13,39%

admin

Ανατροπή στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΕΛΜΙΝ και τον Όμιλο Μυτιληναίου

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με οριακή πτώση 0,09%

admin

Πράσινο φως από την Κομισιόν για τη “δόση” των 767 εκατ. ευρώ – Τα 9 νέα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι μετοχές μετά το χθεσινό κραχ

admin

Πρώτη κατοικία: Αγώνας δρόμου για την προστασία της – Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

admin

Κομισιόν : Ίσως παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ τα σχέδια προϋπολογισμού Γαλλίας – Ιταλίας

admin

Πάολο Τζεντιλόνι: Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε χρειάζονται επανεξέταση

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ζ. Τσώλης στο One Channel: Τεράστιο ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της ΔΕΗ

admin

Πανικός δίχως φρένο στη Wall Street – Βουτιά πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow Jones

admin

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα «βύθισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοροναϊός : Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ – Στα ύψη η ζήτηση

admin

HΠΑ: «Ναι» και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο των 2 τρισ. δολαρίων

admin

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ

admin

Εσκασε η βόμβα : Η Boeing αναστέλλει την παραγωγή των 737 MAX

admin

Θεοχάρης : Χάσαμε 500 εκατ. ευρώ από την πτώχευση της Thomas Cook

admin

Νέο μετοχικό σχήμα στα πολυκαταστήματα «Attica»

admin