Image default
Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς για το ομόλογο

Την ικανοποίησή του για την πορεία της δημοπρασίας του 5ετούς ομολόγου, από την οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια άντλησαν 500 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να προσφέρουν κεφάλαια άνω των 1,4 δισ. ευρώ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ανδρέας Σιάμισιης.

Ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ενώ στάθηκε στο έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την έκδοση, καθώς κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης, αλλά και για τη μείωση κόστους για τον όμιλο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ,

Η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (η «HPF»), εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση νέων ομολογιών πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένων από την Εταιρεία, συνολικού ύψους €500 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41, οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η συνολική ζήτηση για το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €1.4 δις., με τις προσφορές από νέους επενδυτές να υπερκαλύπτουν το επιπλέον ζητούμενο ποσό, πέραν της προσφοράς εξαγοράς, κατά σχεδόν 5 φορές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της απόδοσης (yield) σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση και την αύξηση του ύψους της Έκδοσης κατά 25% από €400 εκατ. σε €500 εκατ. Σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου €240 εκατ.) προήλθε από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών εκδόσεως της HPF, λήξης Οκτωβρίου 2021, με επιτόκιο 4,875% και την εγγύηση της Εταιρείας που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, αναδεικνύοντας τη στήριξη από υφιστάμενους ομολογιούχους.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, δήλωσε: “Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και την πρώτη unrated διεθνή έκδοση Ελληνικής εταιρείας για το 2019, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης και για την Ελληνική οικονομία. Με επιτόκιο 2% και απόδοση 2.125%, η συναλλαγή αυτή έχει σχεδόν 3% χαμηλότερο κόστος από τα αποσυρθέντα ευρωομόλογα λήξης 2017, επιτυγχάνοντας πέρα από βελτίωση του προφίλ ισολογισμού του Ομίλου, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους από το 2020. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης του βιβλίου.”

Τα κεφάλαια της Έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη, για την εξαγορά των Ομολογιών λήξης 2021, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Η Έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, μειώνοντας το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ και επεκτείνοντας τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, ενώ αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού του σχεδίου. 

Η εκκαθάριση τόσο της Έκδοσης όσο και της Πρότασης Εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου 2019. 

Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ορίστηκαν ως Global Coordinators, ενώ οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank Ergasias S.A., Nomura International plc, Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών.

Σχετικα αρθρα

Ανανεώθηκε η σύμβαση ΑΚΤΩΡ-Διεθνούς Αερολιμένα Ντόχας

admin

Καρταπάνης: Το Μητέρα στοχεύει ακόμα πιο υψηλά

admin

Lamda: Μέσα στον Δεκέμβριο η αύξηση κεφαλαίου

admin

Δύο διακρίσεις για την Eurobank από το Global Finance

admin

Φθηνό ρεύμα σε φοιτητές δίνει η Φυσικό Αέριο

admin

Pasal: Η ΑΜΚ, ο νέος μέτοχος και τα σχέδια επέκτασης

admin

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Παγκρήτιας για την Praxia

admin

Παρασκευή οι προσφορές για την ταινιοθήκη του Mega

admin

Tiger Hellas: Κέρδισε έδαφος το fun shopping το 2018

admin

ΤΕΝΕΡΓ: Πώς έγινε η κατανομή στο «πράσινο» ομόλογο

admin

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Αύξηση στη διακίνηση φορτίων το 2019 για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

admin

Ανάσα ρευστότητας και έκτακτα κέρδη για την Επίλεκτος

admin

Το «Ελληνικό» της Ρουμανίας χρειάστηκε μόλις… τέσσερα χρόνια!

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Αίτημα για squeeze out υπέβαλε η Eltrak CP

admin

Goldair: Ώθηση από τουρισμό, τρένα και Θριάσιο το 2019

admin

Euroxx: Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για της 28/8 ΕΓΣ

admin

Νέα οργανωτική δομή στα Ελληνικά Χρηματιστήρια

admin