Image default
Ευρώπη

Οι Καταλανοί κρίνουν το μέλλον του Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ θα ανοίξει την προεκλογική του εκστρατεία την ερχόμενη Κυριακή από την Καταλονία, συμμετέχοντας στις παραδοσιακές εκδηλώσεις της Ρόσα.

Η επιλογή της έναρξης από την αυτόνομη αυτή Περιφέρεια δεν είναι τυχαία για τον Σάντσεθ: από την Καταλονία και το εκλογικό αποτέλεσμα των εκεί Σοσιαλιστών του PSC εξαρτώνται κατά πολύ οι ελπίδες του να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει χωρίς να αναζητήσει συμμάχους.

Στις περασμένες εκλογές της 28ης Απριλίου οι Καταλανοί Σοσιαλιστές κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό ποσοστό, καταλαμβάνοντας 12 έδρες, μολονότι δεν κατόρθωσαν να αναδειχθούν πρώτη δύναμη στην Περιφέρεια. Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί πόρρω απέχουν από τους 25 βουλευτές που στο μακρινό 2008 είχε συγκεντρώσει το PSC με επικεφαλής του την Κάρμε Τσακόν, ωστόσο τόσο η οδός Φεράθ, όσο και οι Καταλανοί θεωρούν πως υπάρχει περιθώριο τα ποσοστά της παράταξης να κινηθούν στα ίδια επίπεδα, χωρίς όμως και να αποκλείουν την περίπτωση μίας πτώσης της δύναμής τους.

Κι ο λόγος μίας πιθανής εκλογικής «τιμωρίας» των Καταλανών σοσιαλιστών δεν είναι άλλος από την πορεία της δίκης των κρατουμένων ηγετών των αυτονομιστικών κομμάτων PdeCat και ERC, που κατηγορούνται για απείθεια στο ισπανικό πολίτευμα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Σε περίπτωση καταδίκης τους, κάτι που διαφαίνεται πιθανό, το PSC, που από την αρχή είχε τεθεί κατά της ανεξαρτησίας, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και δύσκολα θα ξεφύγει την περιθωριοποίηση από το καταλανικό εκλογικό σώμα.

Από την άλλη, δύσκολο θα είναι οι Καταλανοί σοσιαλιστές να συμμετέχουν και στα πιθανά συλλαλητήρια των αυτονομιστών, την ώρα που θα συμμαχούν με το αδελφό κόμμα της Ισπανίας. Εν γένει το Καταλανικό κι οι χειρισμοί του, θα φέρει μεγάλες δυσκολίες στον Σάντσεθ, όχι μόνον στην Καταλονία, αλλά και στις άλλες περιοχές της Ισπανίας. Όπως τόνισε στέλεχος του PSOE, «σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση από τους δικαστές πριν τις εκλογές, η εξέλιξη αυτή θα καθορίσει όλη την προεκλογική εκστρατεία».

Επιπλέον, τα στελέχη του PSC δεν φοβούνται μόνον τις δικαστικές εξελίξεις, αλλά και τις κοινωνικές συμπαραδηλώσεις της πορείας του Καταλανικού, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οδηγούν στην απώλεια ψήφων του κόμματος από τη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» της Βαρκελώνης, που αρχίζουν να μετατοπίζονται προς το κεντροαριστερό αυτονομιστικό ERC.

Σε εκείνο που βασίζονται οι ένθεν κι ένθεν σοσιαλιστές είναι η προσωπικότητα του ηγέτη του PSC Μικέλ Ιθέτα και το κύρος που εμπνέει στην περιοχή, ενώ μεγάλες ελπίδες εναποθέτουν και στο γεγονός ότι η Μεριτσέλ Μπατέτ είχε επιλεγεί ως πρόεδρος της ισπανικής Γερουσίας κι είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο στην Καταλονία.

Μολονότι, το αποτέλεσμα του PSC βασίζεται σε πολλές συγκυρίες, οι σοσιαλιστές δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους ότι τελικά θα κατορθώσουν να αποσπάσουν ψήφους από δυσαρεστημένους από άλλες παρατάξεις, ιδίως τους κεντρώους ψηφοφόρους των Ciudadanos, που στρέφονται όλο και πιο δεξιά, αλλά και τους πολλαπλάσιους ‘φυγάδες’ από το Unidas Podemos, το οποίο βλέπει τα ποσοστά του σε ολόκληρη τη χώρα να κατακρημνίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, η Καταλονία ενδέχεται να αποτελέσει την «Αχίλλειο πτέρνα» του Σάντσεθ και δεν είναι λίγοι στην οδό Φεράθ που επαναλαμβάνουν πως το PSOE θα μπορέσει να κυβερνήσει την Ισπανία μόνον εάν καταφέρει ένα καλό αποτέλεσμα στην αυτόνομη αυτή Περιφέρεια.

Σχετικα αρθρα

Αντίθετες οι Βρυξέλλες σε άνευ όρων επιστροφή της Ρωσίας στη G7

admin

Βρετανία: Κλείνει και πάλι η Βουλή των Κοινοτήτων

admin

Στους 8 οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Γερμανία

admin

ΣΕΣΜΑ: προβληματισμός για την απόδοση του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία

admin

ΚΩΣ, Ελλάδα: τίθεται σε δοκιμή σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι

admin

Διάγγελμα Μακρόν: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

admin

Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ρουμανικής κυβέρνησης

admin

Στο Μόναχο ο Δ. Αβραμόπουλος για την Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών G6

admin

Brexit στη μέση του πουθενά

admin

Συνάντηση Ερντογάν με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον για το μεταναστευτικό

admin

Στην Βαρσοβία το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

admin

Απρόσμενα γεγονότα, μικρές εμπνεύσεις, μεγάλες πολιτικές

admin

Frankfurter Rundschau: Πειραιάς, το κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη

admin

Ερχεται η χρυσή βίζα με όρια πολλών… ταχυτήτων

admin

Brain Drain: Βρίσκεται η λύση του προβλήματος στη φορολογία;

admin

Η Κομισιόν καλεί τη Βρετανία να καταθέσει νέες προτάσεις για το Brexit το ταχύτερο δυνατό

admin

Greta Thunberg: οι παγκόσμιοι ηγέτες να αποδείξουν ότι ακούν τους ακτιβιστές για το κλίμα

admin

Χιονοπτώσεις προκαλούνται και από τη ρύπανση των εργοστασίων

admin