Image default
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Οδικό χάρτη» για το συνέδριο και το… νέο κόμμα, αποφασίζει η κεντρική επιτροπή

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αρχίσει το μεσημέρι στις 13:30, ενώ οι διεργασίες των ημερών θα ολοκληρωθούν με την ομιλία – διακήρυξη του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η πρώτη μετά τις εκλογές και αναμένεται να συζητήσει όλα τα καυτά θέματα, που έχουν προκύψει λόγω της ήττας στις 7 Ιουλίου, αλλά και εξαιτίας του σχεδίου για τον μετασχηματισμό του κόμματος σε παράταξη, που θα εκφράζει και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Ο φόβος της πασοκοποίησης ομολογείται ανοιχτά από τη ριζοσπαστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκφράζονται και ενστάσεις για αλλαγές, που θεωρείται ότι οδηγούν σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα και σε ένα οργανωτικό σχήμα με χαλαρή λειτουργία, μακριά από τα πρότυπα των αριστερών κομμάτων.
Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αρχίσει το μεσημέρι στις 13:30, ενώ οι διεργασίες των ημερών θα ολοκληρωθούν με την ομιλία – διακήρυξη του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα Νάσος Ηλιόπουλος έχει αναλάβει να παρουσιάσει το προσχέδιο της πολιτικής διακήρυξης και επί του οποίου αναμένονται από παρατηρήσεις έως διαφωνίες από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Ουσιαστικά η κεντρική επιτροπή καλείται να διαμορφώσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2020 και κυρίως το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία με την εγγραφή νέων μελών, που θα μετατρέψουν τον «παλαιό, στενό ΣΥΡΙΖΑ» σε ένα μαζικό κόμμα, δεκάδων χιλιάδων μελών.
Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει τρίμηνη καμπάνια, με ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, με ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας για την εγγραφή μελών και με τον κ. Τσίπρα σε πρώτο πλάνο, καθώς το εγχείρημα του νέου μοντέλου κόμματος θα στηριχθεί ή και επικεντρωθεί στον ίδιο τον αρχηγό.
Στην παρούσα φάση μάλλον δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της εκλογής του αρχηγού από τη βάση, ενώ είναι αμφίβολο εάν υπάρχει διάθεση να ανοίξει τώρα και επίσημα το ζήτημα με την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος, καθώς σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ» δεν πρέπει φύγει, αλλά να συμπληρωθεί απλώς.
Υπό αυτή την έννοια μία σειρά από μείζονα θέματα είναι πιθανόν να αφεθούν να διολισθήσουν στο χρόνο και η έκβασή τους θα καθοριστεί από τις επιλογές (και τους αιφνιδιασμούς) που θα κάνει (εάν κάνει τελικά) ο κ. Τσίπρας.

Σχετικα αρθρα

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ακίνδυνος αντίπαλος για τη ΝΔ

admin

Καταδίκη της Τουρκίας από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο για τις προκλητικές ενέργειές της

admin

Επίσκεψη Νίκου Παναγιωτόπουλου σε ακριτικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει Χριστουγέννων

admin

Γεννηματά για προσφυγικό: Ο καυγάς δεν λύνει τα πρόβληματα

admin

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

admin

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία: Παράνομη η NAVTEX, παραβιάζονται κυριαρχικά μας δικαιώματα

admin

«Καύσωνας» στο twitter από το camping της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Η διεύρυνση χάθηκε… στο Γράμμο

admin

Τσίπρας: Είμαστε πεντακάθαροι, δεν μας σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου

admin

Άγρια κόντρα Ραγκούση – Παπαδάκη on air: «Δεν είμαι κάποιο παιδί, ούτε κάποιος χθεσινός»

admin

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν: Συμφώνησαν σε αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας

admin

Με λουλούδια και «όμορφη Ελλάδα» υποδέχτηκαν τον Μητσοτάκη στην Αστόρια

admin

Κίνημα Αλλαγής: Πώς γλίτωσαν την διαγραφή Παπανδρέου-Καστανίδης – Το παρασκήνιο της κοινοβουλευτικής ομάδας

admin

Κορωνοϊός – Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για voucher και μέτρα

admin

Βαρβιτσιώτης: Στόχος της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης μία νέα σελίδα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

admin

Κορωνοϊός: Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 12 κρατών – μελών της ΕΕ

admin

Έτσι θα είναι το νέο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση

admin

Κορωνοϊός – Μιχαηλίδου: Τις προσεχείς ημέρες επιπλέον μέτρα για τις μονάδες φροντίδας

admin

Βενιζέλος για Ανατολική Μεσόγειο: Χωρίς τους Αμερικανούς δεν γίνεται

admin