Image default
Οικονομία

“Πιστοποιήθηκε” το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα

Εποικοδομητικές χαρακτήρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Θεσμών τις συζητήσεις που είχαν με κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Ο λόγος για το κλίμα όπως αυτό μεταφέρθηκε χθες στη σύνοδο του Euroworking Group στην οποία συζητήθηκε και το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, μία κίνηση η οποία πλέον δρομολογείται καθώς δεν εκφράστηκε αντίρρηση από καμία πλευρά.

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την 4η αξιολόγηση κατεγράφη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η ανάγκη να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Έμφαση δόθηκε στις παρεμβάσεις που εκκρεμούν στο τραπεζικό πεδίο με την κυβέρνηση να ανάγει το θέμα ως την επόμενη προτεραιότητα σε νομοθετικό πεδίο με επίκεντρο το APS του οποίου η έγκριση αναμένεται από την Κομισιόν, αλλά και στο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Περιθώριο να κλείσει το κενό

Στο δημοσιονομικό πεδίο επιβεβαιώθηκε το δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για το 2020,  αλλά οι δανειστές εξέφρασαν τη θέση πως  μπορεί η εκτίμηση αυτή να αλλάξει. Αναφέρθηκαν σε συγκλίσεις που ήδη έγιναν (σε σχέση με την αρχική τους εκτίμηση για το 2020), αλλά και σε νεότερα στοιχεία που αναμένουν για την πορεία των εσόδων αλλά και του ΑΕΠ το 2020.  Σημειώνεται ότι η Ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί ότι μπορεί να καταστεί εφικτός ένας ρυθμός ανάπτυξης περί το 3%, ενώ θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα των εσόδων θα αυξηθεί όχι μόνο λόγω της ανάπτυξης και της μείωσης των φορολογικών βαρών, αλλά και των παρεμβάσεων οι οποίες δρομολογούνται (όπως είναι οι αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλες πρωτοβουλίες).

Επίσης, από την πλευρά των εκπροσώπων των Θεσμών έγινε σαφές ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για συγκλίσεις. Το πρώτο ορόσημο είναι η αποστολή του σχεδίου Προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο πλαίσιο της αξιολόγησης που διεξάγει για όλα τα κράτη μέλη για τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου).

Ωστόσο, συγκλίσεις μπορούν να γίνουν και αργότερα, έως την τελική έκδοση του πορίσματος η οποία αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να κατατεθεί και στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι εκ των προτέρων, ως ορόσημο για τη τελική πολιτική συμφωνία αναφορικά με την Τέταρτη αξιολόγηση έχει ορισθεί το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Επικύρωση του στόχου του 2019

Χθες ήρθε και μία καλή είδηση στο δημοσιονομικό πεδίο, αυτή τη φορά από το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Δηλαδή από το όργανο που έχει  δημιουργηθεί βάση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και πιστοποιεί τα δημοσιονομικά κάθε χώρας.

Στη τριμηνιαία του έκθεση, έκανε σαφές πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% φέτος είναι επιτεύξιμος.

Κοινή δήλωση θεσμών για πρόοδο

Σε ανάλογα θετικά σχόλια προέβησαν χθες οι θεσμοί και κατά την καθιερωμένη κοινή δήλωσή τους που ακολουθεί κάθε αποστολή στην Αθήνα. Όπως επεσήμαναν  “κατά την αποστολή πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης”.  Εξήγησαν ότι “με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση (του Νοεμβρίου για την 4η αξιολόγηση) προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο βρισκόταν στην Αθήνα από τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συλλογής στοιχείων για την ετήσια έκθεση που συγγράφει με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του (δηλαδή την ετήσια έκθεση που διαμορφώνει για όλα τα κράτη – μέλη).

Σχετικα αρθρα

Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση δίχασε τους δικαστές

admin

Χτύπημα Moody’s : Υποβάθμισε την προοπτική της Βρετανίας λόγω Brexit

admin

Πώς θα γλιτώσετε από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια ΙΧ

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση, παρά το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Οι 7 μεγάλες αλλαγές στη ΔΕΗ – Κλείνουν μονάδες, έρχεται εθελουσία

admin

Η Αθήνα κρατά τη μερίδα του λέοντος στις ενοικιάσεις ακινήτων σε τουρίστες

admin

Έρευνα DHL: Απροετοίμαστο το ένα-τρίτο των πολυεθνικών μπροστά σε έναν εμπορικό πόλεμο

admin

Με νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Wall Street

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τα 14 κλειδιά που ξεκλειδώνουν τα 700 ευρώ

admin

Τραμπ: Εμπορικά μέτρα κατά των μελών του ΝΑΤΟ που δεν καλύπτουν το 2% για τις αμυντικές δαπάνες

admin

ΕΝΦΙΑ: Πώς να διορθώσετε τα λάθη στα εκκαθαριστικά

admin

Ασφαλιστικό : Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές

admin

Περαιτέρω πτώση καταγράφει η τιμή του πετρελαίου

admin

ΕΝΦΙΑ: Αναρτούνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

admin

ΕΚΤ: Είναι νωρίς για «τεράστιο πακέτο» μέτρων νομισματικής στήριξης

admin

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Φορείς και εργατικά σωματεία κατέθεσαν τις θέσεις τους

admin

Νέο φορολογικό: Ποιοι κερδίζουν μεγαλύτερη μείωση φόρου

admin

Moody’s και DBRS πιστεύουν στη δύναμη του «Ηρακλή»

admin