Image default
Ευρώπη

Transparency International: Είστε πολύ ανεκτικοί με τις εξωτερικές αμοιβές ευρωβουλευτών

Η Διεθνής Διαφάνεια αποδοκίμασε σήμερα ένα «ανεκτικό» σύστημα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά τις αμοιβές των βουλευτών εκτός του ημικυκλίου, με αφορμή μια μελέτη που δείχνει ότι σχεδόν 50 ευρωβουλευτές κερδίζουν περισσότερα από 100.000 ευρώ ετησίως πέραν του μισθού του ευρωβουλευτή.

Η μη κυβερνητική οργάνωση εκτιμά ότι το σύστημα που πλαισιώνει τις εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες των ευρωβουλευτών για τις οποίες αμείβονται, πρέπει να μεταρρυθμιστεί, καθώς «επαφίεται μόνο στη βούληση του προέδρου του κοινοβουλίου να ζητήσει την τήρηση του κώδικα συμπεριφοράς».

«Η έλλειψη εξουσιών έρευνας και αξιόπιστων μηχανισμών κυρώσεων οδηγεί σε ένα ανεκτικό σύστημα που κινδυνεύει να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη», γράφει η ΜΚΟ.

Κατά το προηγούμενο νομοθετικό σώμα, συνολικά 24 παραβιάσεις του κώδικα συμπεριφοράς έγιναν γνωστές αλλά καμιά τιμωρία δεν αποφασίστηκε από τον πρόεδρο, υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Integrity Watch (https://www.integritywatch.eu/mepicomes), το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών της νέας συνέλευσης που εξελέγη τον Μάιο κράτησαν μια ακόμη δραστηριότητα για την οποία αμείβονται.

Ανάμεσά τους, 48 δήλωσαν ετήσιο έσοδο υψηλότερο από τον μισθό του ευρωβουλευτή (σχεδόν 105.000 ευρώ).

Η Διεθνής Διαφάνεια επικρίνει το γεγονός ότι οι περιγραφές των καθηκόντων τούς εξασφαλίζουν τα πρόσθετα έσοδα, τα οποία μερικές φορές είναι ακαθόριστα, προσφέροντας υπηρεσίες ως «δικηγόροι» ή «ανεξάρτητοι σύμβουλοι».

Ανάμεσα στους 10 ευρωβουλευτές που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα εκτός του κοινοβουλίου, κέρδη από 240.000 και 960.000 ευρώ ετησίως — πέντε είναι Βρετανοί, όλοι τους προέρχονται από το Κόμμα Brexit, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ.

Στην πέμπτη θέση αυτής της μελέτης είναι ο Βέλγος Γκι Φερχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός. Ο πρώτος Γάλλος βρίσκεται στην 14η θέση και είναι ο ευρωβουλευτής Ζερόμ Ριβιέρ του Εθνικού Συναγερμού, της Μαρίν Λεπέν.

Το θέμα των εξωτερικών αμοιβών μπορεί να οδηγήσει στην ακρόαση της Γαλλίδας Σιλβί Γκουλάρ, που ορίστηκε Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ.

Στη «δήλωση συμφερόντων» της, η Γκουλάρ είχε μεταξύ του 2013 και του 2016 έναν ρόλο «ειδικής συμβούλου» στο Berggruen Institute for governance λαμβάνοντας «περισσότερα από 10.000 ευρώ ακαθάριστα τον μήνα» -ποσό υψηλότερο από την μηνιαία αποζημίωσή της ως ευρωβουλευτή που είναι σχεδόν 8.700 ευρώ ακαθάριστα.

Σχετικα αρθρα

Δωρεάν Wi-Fi και στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού    

admin

Brexit: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

admin

Συμβούλιο ΕΕ: Ξεκινά τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

admin

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

admin

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις ΗΠΑ για την «κυβερνοεπίθεση της Μόσχας»

admin

Ε. Κουντουρά: Στην Ευρωβουλή παρουσιάστηκε η Έκθεση στρατηγικής στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030

admin

Βαρβιτσιώτης από Ιταλία: Σύμμαχοι και μέλη μιας «φιλόδοξης Ευρώπης» με κοινά οράματα

admin

Η ΕΕ κοιτάει Pfizer και η Δανία πατάει οριστική παύση στην AstraZeneca

admin

H Ευρώπη συζητά για την ένταξη της πολιτιστικής βιομηχανίας στο σύμφωνο για τις δεξιότητες

admin

Φρένο στις ενδοεταιρικές προστριβές φιλοδοξεί να βάλει έργο του ERASMUS+

admin

Βυθίσατε τον ορθό λόγο

admin

ΕΕ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το πιστοποιητικό Covid

admin