Image default
Πολιτική

Ζήτησαν προσφορά για 4 ελικόπτερα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές

Στις 12 Ιουλίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά τις εκλογές που σηματοδότησαν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση μέχρι επτά ελικοπτέρων MH-60R με ένα πακέτο μέσων υποστήριξης και όπλων, εκτιμώμενου κόστους 600 εκατ. δολαρίων. Το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι την ίδια ημέρα, 12 Ιουλίου 2019, το Κογκρέσο ενημερώθηκε για την ενδεχόμενη προμήθεια των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων MH-60R από την Ελλάδα, όπως απαιτείται από τους νόμους των ΗΠΑ προτού οριστικοποιηθεί η πώληση.
Πέραν της σκοπιμότητας της συγκεκριμένης αγοράς, για την οποία αρμόδιοι να τοποθετηθούν είναι οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έχει ειδικό ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο δρομολογήθηκε η απόκτηση των ελικοπτέρων MH-60R, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα είναι η πρώτη μεγάλη προμήθεια οπλικού συστήματος από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τα τελευταία 14 χρόνια. Κι αυτό διότι τόσο ο αμφιλεγόμενος εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, κόστους 500 εκατ. δολαρίων (αποφασίστηκε το 2015 από τους κυρίους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο και έχει ήδη καθυστερήσει 18 ολόκληρους μήνες, με τους Αμερικανούς να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) όσο και ο εκσυγχρονισμός 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 στην έκδοση Viper (υπεγράφη το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό 1,5 δισ. δολαρίων) δεν αποτελούν αγορές νέων οπλικών συστημάτων.
«Στα εξοπλιστικά μείναμε πίσω, ναι, αλλά δεν είχαμε χρήματα. Με τα λόγια μπορεί να λέμε οτιδήποτε, αλλά στην ουσία δεν είχαμε χρήματα, εγώ δηλαδή αντιμετώπισα σοβαρά θέματα με τα εξοπλιστικά», παραδέχτηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης. Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Αποστολάκης, που τώρα ομολογεί δημοσίως ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει χρήματα για αγορά νέων οπλικών συστημάτων, ήταν ο άνθρωπος που έκανε τουλάχιστον δύο επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει το ενδεχόμενο απόκτησης των ελικοπτέρων MH-60R. Χωρίς να έχει διαθέσιμα κονδύλια για την αγορά των ελικοπτέρων ή άλλων οπλικών συστημάτων, ο κ. Αποστολάκης έσπευσε να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις σε μια «ενδεχόμενη, δυνητική ή πιθανή πώληση αμερικανικών ελικοπτέρων», που επί του παρόντος δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως λένε αρμόδιες πηγές, λόγω έλλειψης χρημάτων.
«Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε απευθείας Letter of Request (LOR) προς την αμερικανική πλευρά χωρίς να ενημερώσει τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών», λέει στο «ΘΕΜΑ» ενημερωμένο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
«Ζητήσαμε τιμή για τέσσερα ελικόπτερα, ενώ οι Αμερικανοί απάντησαν ότι για 7 (4 3) ελικόπτερα το κόστος ανέρχεται στα 600 εκατ. δολάρια», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων, εξηγώντας ότι κατά πάγια πρακτική η Ουάσινγκτον εγκρίνει την πώληση μεγαλύτερης ποσότητας από το αιτούμενο στρατιωτικό υλικό για να μην απαιτείται νέα άδεια από το Κογκρέσο σε περίπτωση που ο αγοραστής ζητήσει ενεργοποίηση της λεγόμενης option.
«Η αγορά των ελικοπτέρων MH-60R έχει συζητηθεί και έχει ωριμάσει σαν συζήτηση», αναφέρει άλλος παράγοντας επιβεβαιώνοντας ότι η πιθανή προμήθεια δεν έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά αν υλοποιηθεί θα προχωρήσει με διακρατική (government to government) συμφωνία. «Είναι υπέροχη προσφορά με πραγματικά καλές τιμές για 4 3 ελικόπτερα, που συμπεριλαμβάνει 30 τορπίλες ΜΚ 54, 10 ραντάρ, 18 κινητήρες, 4 εκπαιδευτικούς πυραύλους Hellfire, 100 ρουκέτες APKWS, 1.000 ηχοσημαντήρες, με ανταλλακτικά και την εκπαίδευση των πληρωμάτων», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και συμπληρώνει: «Είναι τιμές για το αμερικανικό Ναυτικό, θα τα πάρουμε όποτε έχουμε χρήματα, όπως τα ελικόπτερα βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής».
Tο ελικόπτερο MH-60R κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin Rotary and Mission Systems. Αλλος παράγοντας του υπουργείου εκφράζει επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της αγοράς σε αυτή τη φάση και χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια σημειώνοντας: «Πρώτα βελτιώνεις τα 11 ελικόπτερα S-70B που έχεις, πρώτα εξασφαλίζεις διαθεσιμότητα και υψηλή λειτουργικότητα σε αυτά που έχεις και μετά σχεδιάζεις νέες αγορές…».Τρέχουν για την αγορά των φρεγατών
Μετά τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για αγορά δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, ενδεχόμενο που συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αρμόδια στελέχη προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Σκοπός να είναι όλα έτοιμα για την επίσημη υπογραφή του deal μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020, όπως ζητούν οι Γάλλοι. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο και επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στο Παρίσι για συνομιλίες με στελέχη της γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών DGA και της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group. Η προσφερόμενη τιμή δε για καθεμία από τις δύο φρεγάτες -προσοχή, χωρίς όπλα- ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ για δύο «γυμνά» πολεμικά πλοία.
Ετσι το συνολικό κόστος της αγοράς των δύο Belh@rra μπορεί να φτάσει στα 2-2,2 δισ. ευρώ. «Μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να το αποφασίσει αυτό», λέει πρόσωπο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Σκυλακάκης, με τη σειρά του, έχει αναλάβει το project της εξοικονόμησης 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση της προμήθειας. Ο υφυπουργός Οικονομικών θα πρέπει επίσης να λύσει τον γρίφο της μη αύξησης του χρέους με την παραλαβή της πρώτης Belh@rra στα τέλη του 2023 (ή στις αρχές του 2024), αφού το κόστος της προμήθειας μπορεί να επιμερίζεται σε βάθος χρόνου αναλόγως του δανεισμού αλλά εγγράφεται μονομιάς στα δημόσια οικονομικά με την ένταξη του πλοίου στον στόλο.

«Στα εξοπλιστικά μείναμε πίσω, ναι, αλλά δεν είχαμε χρήματα. Με τα λόγια μπορεί να λέμε οτιδήποτε, αλλά στην ουσία δεν είχαμε χρήματα», παραδέχτηκε πρόσφατα ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης. Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Αποστολάκης, που τώρα ομολογεί δημοσίως ότι
το ελληνικό κράτος δεν έχει χρήματα για αγορά νέων οπλικών συστημάτων, ήταν ο άνθρωπος που έκανε τουλάχιστον δύο επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει το ενδεχόμενο απόκτησης των ελικοπτέρων MH-60R

Σχετικα αρθρα

Κωστής Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ: Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!

admin

Στο χειρουργείο ο Πέτρος Τατσόπουλος μετά τη λιποθυμία σε τηλεοπτική εκπομπή

admin

Τι πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία

admin

Το Παρίσι καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τον θάνατο της Εμπρού Τιμτίκ

admin

Συνταγματική κατοχύρωση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προωθεί η ΝΔ

admin

Μπακογιάννη: Δεν δικαιούται κανείς να παίζει με την πορεία της χώρας

admin

Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη

admin

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Δείτε live την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας – Με γάντια οι υπάλληλοι της Βουλής

admin

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Επιλέξατε τη Θάνου για πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τη νύχτα…

admin

Novartis: Μυστική και βραδινή ψηφοφορία για την προανακριτική κατά του Παπαγγελόπουλου

admin

ΚΙΝΑΛ: «Τεστ στις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς»

admin

Τα «πόθεν έσχες» των δημάρχων: Τι δήλωσαν Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης

admin

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Κοινοί χειρισμοί για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

admin

Κατασκευή τείχους στον Έβρο και νάρκες σε όλη την περιοχή προτείνει η Ελληνική Λύση

admin

Πέτσας: Κορωνοκαπηλεία Τσίπρα – Σπεκουλάρει ανεύθυνα στην ανησυχία των πολιτών για την πανδημία

admin

Σπανάκης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί στο ακέραιο αυτά που υποσχέθηκε»

admin

ΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης διεκδικεί τα εύσημα της Μέρκελ, όπως και ο προκάτοχός του

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική ελίτ ενορχηστρώνει τον ρεβανσισμό για όσους ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis

admin