Image default
Ευρώπη

Λιγνίτης: στη Δυτική Μακεδονία ο Θωμάς με φόντο τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή στο φόντο και των δηλώσεων Μητσοτάκη περί απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας έως το 2028.

Η παρουσία του έχει «πυροσβεστικό» χαρακτήρα, καθώς έρχεται λίγα 24 ώρα μετά και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, προκειμένου να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν σε πρώτη φάση αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης που θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα, στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να βρεθούν στη Δυτική Μακεδονία τόσο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης για τους ίδιους περίπου λόγους.

Στην επιχειρηματολογική φαρέτρα της κυβερνητικής πλευράς, αναφορικά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, αναμένεται να βρεθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ακόμη άγνωστο σε ποιο βαθμό θα είναι σε θέση το ευρωπαϊκό «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών καθώς απευθύνεται σε 41 περιφέρειες της Ευρώπης και διαθέτει προϋπολογισμό που αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Θωμάς είχε ήδη αναφερθεί στο περίφημο ταμείο σημειώνοντας πως «στα πλαίσια της νέας στρατηγικής θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση της μείωσης του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αφορά πάνω από 4.000 άμεσα εργαζομένους και πολλαπλούς εξαρτώμενους». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υφυπουργός είχε διευκρινίσει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο, συνολικό πλάνο δράσης για αυτό το θέμα και είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να έχουμε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών. Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η απαραίτητη συμβολή με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».

Στο επίκεντρο της προσοχής των ιθυνόντων του ΥΠΕΝ έχει μπει η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις κυβερνητικές δεσμεύσεις συνδικαλιστές και τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμάς αναμένεται να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδη, καθώς και βουλευτές και δημάρχους της περιοχής, όπως επίσης και επικεφαλής παρατάξεων της περιφέρειας που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενημερωθούν για όλες τις ενεργειακές εξελίξεις που αφορούν την περιοχή καθώς και τις επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο κ. Θωμάς θα βρεθεί στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ, τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, τις εγκαταστάσεις της B&T Composites, τις φυσικές πηγές του Ξινού Νερού Φλώρινας και το ΕΚΕΤΑ. Μάλιστα, από τις επισκέψεις του ξεχωρίζει αυτή στο υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα 5» καθώς παραμένει ερωτηματικό αναφορικά με την κατασκευή του έργου που στον προϋπολογισμό αγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Brexit: Εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου και εκστρατεία ενημέρωσης το σχέδιο του Τζόνσον

admin

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει μέτρα 25 δισ. ευρώ

admin

Σαρλ Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

admin

Τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης «έχουν πιθανόν περάσει», λέει η Λαγκάρντ

admin

Ευρωζώνη: Ενισχυμένη η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

admin

Κροατία: Χρηματοδότηση 3,7 εκ. ευρώ με το Erasmus +Sport 2019

admin

Τα βραβεία του ΟΗΕ για το κλίμα

admin

Γιατί υπάρχουν τόσα άδεια εστιατόρια στο Μιλάνο;

admin

Η αποψίλωση της Αμαζονίας σχεδόν διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

admin

Οι χώρες της ΕΕ αγνοούν το ελληνικό αίτημα για βοήθεια με τα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες

admin

φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή πρόκληση το πρόβλημα στα σύνορα της Ελλάδας

admin

Και με τη «βούλα» του Eurogroup ο Τόμας Σαρανχέιμο στο EWG

admin

Η ελληνική επιχειρηματικότητα καινοτόμησε στο εξωτερικό μέσα στην κρίση

admin

Η ΕΕ ζητά έρευνα για την εποπτεία των αρμόδιων γερμανικών αρχών στην υπόθεση της Wirecard

admin

Οι καθυστερήσεις στον Nord Stream II και το ουκρανικό «όχι»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης στο Our World: Πώς η Ελλάδα έγινε από παράγοντας ρίσκου παράδειγμα ευκαιριών

admin

74 ΚΤΕΛ γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ΕΣΠΑ σε 1,5 χρόνο – λίστα και στοιχεία

admin

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

admin