Image default
Πολιτική

Νίκος Αναστασιάδης: Την άλλη εβδομάδα η προσφυγή της Κύπρου για την Αμμόχωστο

Η Κυπριακή Δημοκρατία, την ερχόμενη εβδομάδα, θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Την κατάθεση της προσφυγής ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και για την κατανόηση της οποίας έτυχαν οι θέσεις της ελληνοκυπριακή πλευράς από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική. Ανέφερε πως εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο αφενός για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, και αφετέρου σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση, στη βάση των όρων αναφοράς, που να επιτρέπει την αποδοχή της και από τις δύο κοινότητες.
Σημείωσε ότι εκείνο που επιδιώκεται και που ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και συνεπώς τη βιωσιμότητα. Ερωτηθείς αν θα απέρριπτε να τεθεί το θέμα της μορφής της λύσης σε μια άτυπη πενταμερή, ο Πρόεδρος είπε ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, όπως τη διατύπωσα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση. Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα».
Είπε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον από τη συνάντησή τους φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, ότι θα συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς. “Το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί ότι θα συνέβαλλε στο να οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει αποτελέσματα».
Είπε πως είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τα όσα λαμβάνουν χώρα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα περί απειλής εποικισμού της Αμμοχώστου δια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Επίσης τις παραβιάσεις που παρουσιάζονται και καταγράφονται στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις.
Για το γεύμα που παρέθεσε στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είχε ευκαιρία να τους ενημερώσει λεπτομερώς για τα όσα αφορούν το Κυπριακό και τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
«Και αφού παραθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις απειλές κατά της Αμμοχώστου, (τους ενημερώσαμε) και για την απόφασή μας να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση στα ψηφίσματα 550 και 789. Παρακάλεσα τα πέντε Μόνιμα Μέλη, αφού ενημέρωσα για την αποφασιστικότητά μας όσον αφορά την έναρξη ενός νέου διαλόγου, όπως τύχουμε της στήριξης και της απαραίτητης βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανάλογου ενδεχομένου», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την άψογη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, και την ίδια ώρα για την αποφασιστικότητα των δύο κυβερνήσεων μέσα από συντονισμένες ενέργειες, να αντιμετωπίσουν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και του ΟΗΕ, τις τουρκικές προκλήσεις.

Σχετικα αρθρα

Υπόθεση Novartis: Δέκα ώρες διήρκησε η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου

admin

Το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων έθεσε στις Βρυξέλλες ο Μάκης Βορίδης

admin

Μηταράκης: Πέντε νησιά του Αιγαίου σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού στην Ευρώπη

admin

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ στο Καμερούν: Επικοινωνία Μητσοτάκη – Πλακιωτάκη

admin

Γιατί περιμένει με αγωνία την 25η Φεβρουαρίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

admin

Εικόνες από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin

Νέοι αντιπροέδροι στο Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο

admin

Δένδιας: Κοινή αντίληψη η πρόοδος των στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας

admin

Κατασκευή τείχους στον Έβρο και νάρκες σε όλη την περιοχή προτείνει η Ελληνική Λύση

admin

Καταπέλτης η Λίνα Μενδώνη για την Ακρόπολη: Οι αλλαγές που ζήτησε

admin

Νοτοπούλου: Αδιανόητο πώς η κυβέρνηση επέτρεψε τον δεκαήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης

admin

Ισπανία: Αύξηση των συντάξεων κατά 0,9% ανακοίνωσε η κυβέρνηση

admin

Σταϊκούρας: Την 1η Σεπτεμβρίου η άρση των capital controls

admin

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος στον Φρίξο Παπαχρηστίδη

admin

ΥΠΕΞ: Ευγνώμονες στη Γαλλία για τον επαναπατρισμό του Έλληνα από την Κίνα

admin

Βούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να αλλάξει

admin

Μητσοτάκης: Δύσκολος ο δρόμος με την Τουρκία – Απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία

admin

Κορωνοϊός – Σύνοδος Κορυφής: Τελεσίγραφο από Ιταλία και Ισπανία για το «κορωνοομόλογο»

admin