Image default
Οικονομία

Συντάξεις : Πώς αυξάνονται τα ποσά για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση

Σχέδιο για να αυξηθούν οι συντάξεις για πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης μελετά η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εργασίας καλείται να διορθώσει μια στρέβλωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συγκεκριμένα τον νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για το έλλειμμα ανταποδοτικότητας που χαρακτηρίζει τις νέες συντάξεις και το οποίο πριμοδοτεί την ανασφάλιστη και χαμηλά αμειβόμενη εργασία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, με το πιθανότερο σενάριο να οδηγεί στη βελτίωση της ανταποδοτικής σύνταξης, για όσους αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, και κυρίως όσους συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο.

Το σχέδιο για τις συντάξεις

Σύμφωνα με τους εδικούς, ο ισχύον νόμος βγάζει σύνταξη που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και στο 107% του μέσου μισθού κάποιου, αρκεί να πρόκειται για χαμηλόμισθο, με συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 600 ευρώ και 20 χρόνια ασφάλισης.

Στον αντίποδα, ασφαλισμένος με μισθό 5.860 ευρώ κατά τη διάρκεια των 40 ετών ασφάλισης θα λάβει σύνταξη κάτω και από το 50% των συντάξιμων αποδοχών του.

Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούνται λύσεις ώστε το σύστημα να γίνει αναλογικότερο και δικαιότερο, ενώ ζητούμενο είναι και το να παρέχει κίνητρα στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Τα σενάρια για τις συντάξεις

Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων καθορίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Στόχος είναι, η σωρευτική αύξηση τον ποσοστού αναπλήρωσης κατά 2,5 με 3 μονάδες, για τα έτη ασφάλισης από 30 και πάνω. Μάλιστα,δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη η αύξηση για όσους αποχωρούν μετά τα 40 με 42 έτη.

Βέβαια, η εξίσωση δεν είναι εύκολη, όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί εντός των συμπεφωνημένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εκπροσώπους των δανειστών το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να αναμένονται μετά την έκδοση της κρίσιμης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σειρά από κομβικές μεταρρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος της ανταποδοτικής σύνταξης.

Την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους απασχολούνται περισσότερα από 35 χρόνια ζητάει με επιστολή της προς την ηγεσία τον υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι μετά την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4387/16 από την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις, παρόλο πού η πλειοψηφία αυτών παραμένει στην αγορά εργασίας και πέραν των 40 ετών.

Σχετικά παραδείγματα

Έμπορος ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ σε μεσαίες κατηγορίες που συμπλήρωσε το 2012 με εξαγορά πλασματικών την απαραίτητη 35ετία και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2019 στα 61 έτη, θα λάβει κύρια σύνταξη 889 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης).

Με τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε πριν τον νόμος Κατρούγκαλου, ακόμη και μετά τις περικοπές, θα λάμβανε 1.009 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης).

Αντιστοίχως, έμπορος ασφαλισμένος στις ανώτατες υποχρεωτικές κατηγορίες του ΤΕΒΕ πού συμπλήρωσε 40ετία θα λάβει σύνταξη 1.117 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης). Με τον παλιό σύστημα η σύνταξή τον θα ήταν 1.771 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : Πόσο μειώνονται οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

admin

Εφορία: Τον Απρίλιο ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων

admin

Προς υπέρβαση 450 εκατ. η φαρμακευτική δαπάνη

admin

Politico: Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη… ακυρώθηκαν

admin

ΕΦΚΑ: 145 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2020

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με ήπιες πτωτικές τάσεις

admin

Χονγκ Κονγκ: Οι διαδηλώσεις «γονατίζουν» την εθνική οικονομία

admin

Κατώτατος μισθός : Δείτε πως έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης : Ιστορική στιγμή για τη Μεσόγειο η μονογραφή για το EastMed Forum

admin

Κτηματολόγιο: «Fast track» επίλυση για τις δικαστικές διαμάχες των ιδιοκτητών

admin

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες: Μετά από αυτό το χτύπημα κάποιοι δεν θα ανακάμψουν

admin

Διθύραμβοι Handelsblatt για Ελληνικό: Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρότζεκτ της Ευρώπης

admin

ΥΠ.ΟΙΚ.:Το δημόσιο επαναγόρασε 3 ομόλογα της Εθνικής

admin

ΔΕΔΑ : Διαγωνισμοί για δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις

admin

Γερμανία : Η Bundestag ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο της Κομισιόν

admin

ΔΝΤ: Τα 8 τρισ. δολάρια δεν φθάνουν για να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από βαθιά ύφεση

admin

ΟΠΕΚΑ: Οι δικαιούχοι για κοινωνικό τουρισμό, κατασκηνώσεις – Η διαδικασία

admin

Bloomberg : Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά με την κορυφαία απόδοση στον κόσμο

admin