Image default
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στις αλλαγές στο κόμμα ο Τσίπρας

Επιμονή  στις προθέσεις  να προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλοντας να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια, τόνισε, κατά την ομιλία του, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν».
Έστειλε μήνυμα, ενόψει των τριμηνης προεργασιας του καταστατικού Συνεδρίου, πως «όσο  πιο μαζικό, όσο πιο ανοιχτό στο λαό, τόσο πιο αριστερό θα είναι το κόμμα μας. Η αριστερά δεν βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων.
Παρά ταύτα, ο προβληματισμός και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τους ορους της διεύρυνσης παραμένουν, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλης Νίκου Βούτση, ο οποιος, σύμφωνα με πληροφοριες, επιχείρησε να κλείσει και τη συζήτηση για επανεκλογή του προέδρου από τη βάση, τονίζοντας πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει ο  ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ευρωαριστερής ομάδας στην Ευρώπη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται από τα μαζικά Συνέδρια του κόμματος. Η συνεννόηση σε αυτά τα βασικά ζητήματα είναι που αποτρέπει κάθε ιδέα, ακόμα και ανομολόγητη, μετάλλαξης σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση».
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσιπρας, πρότεινε άμεσα να συγκροτηθεί μια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ένα «πλατύ σώμα» με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο. Αυτή η ΚΟΕΑ, είπε, θα έχει την ευθύνη για όλη τη πορεία της ανασυγκρότησης από εδώ και στο εξής μέχρι το συνέδριο. Για την έγκριση των πολιτικών κειμένων, των διαδικασιών, της οργανωτικής δουλειάς. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να συμφωνηθεί αντίστοιχα αυτή η Επιτροπή να φροντίσει, ώστε ένα διευρυμένο οργανωτικό γραφείο να παίξει σημαντικό ρόλο σ΄ αυτή την πορεία, αλλά και να εγκριθεί μια Επιτροπή Προγράμματος (σ.σ. δεν θα πρόκειται για την Επιτροπή Θέσεων που θα έρθει αργότερα). Η Επιτροπή Προγράμματος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το Πρόγραμμα της Προοδευτικής διακυβέρνησης, σημείωσε, προτείνοντας ως συντονιστή τον Γ. Σταθάκη.
Ως προς αυτή την κατεύθυνση, οι συναντήσεις και οι ζυμώσεις είναι απαραίτητες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της ΚΕ είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και με τον Γιάννη Ραγκούση και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την Προοδευτική Συμμαχία με θεμα τη διακήρυξη του κόμματος.
Προβληματισμό επέδειξαν, παντως,  αρκετά στελέχη σχετικά με την προγραμματική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ,  δινοντας βάση στην επαναπροσέγγιση της  κοινωνίας, με στόχο τη μεσαία τάξη. Καμπάνια εγγραφής νέων μελών
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα μια μεγάλη καμπάνια, τρίμηνης-τετράμηνης διάρκειας, εγγραφής νέων μελών, τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου. Καμπάνια στη βάση μιας κοινής διακήρυξης- Προσκλητηρίου ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «ώστε στο 3ο συνέδριο μας να έχουμε ένα κόμμα, μαζικό, ανοιχτό, συμμετοχικό». Με ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις από τον Οκτώρβιο σε όλη την Ελλάδα και με παρουσία του ίδιου, μια «πλατιά εξόρμηση, μια πορεία στον λαό». Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και χρήση ψηφιακής πλατφόρμας, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας εγγραφής νέων μελών που θα μπορεί να είναι έτοιμη περί τα μέσα του Οκτώβρη. Πρότεινε διεθνές συνέδριο για να αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της «Πρώτης Φοράς».
Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του,  σημείωσε ότι η ΚΕ «είναι αφιερωμένη στην έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς», παράλληλα, όμως, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μιλώντας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι, ενώ ένας από τους βασικούς στόχος ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, «όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.
«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά πάνω από καμιά ώρα στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 20” να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Τον είδε, αλλά συνάντηση δεν έκανε», είπε και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων».
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, «για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο».
«Και το χειρότερο» συνέχισε, «τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών».
«Σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές, αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες».«Τα έχουν κάνει θάλασσα στο προσφυγικό»
Έντονη ήταν η κριτική του κ. Τσίπρα και στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. «Ξαφνικά ανακάλυψαν πως οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί και το πρόβλημα σύνθετο», τόνισε, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «τα έχουν κάνει θάλασσα» και πως αντί να διορθώσουν τα λάθη τους και να εξηγήσουν στις τοπικές κοινωνίες ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και χρειάζεται δουλειά, επιχειρούν στα Εξάρχεια «για να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας από τη Μόρια και από τη Νέα Καβάλα».
Επίσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι ενέργειες εκκένωσης κτηρίων, αποκλεισμού από τα σχολεία και από την πρόσβαση στην υγεία είναι «αχρείαστες, απάνθρωπες και επικίνδυνες». Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τα νοσοκομεία Καβάλας και Μυτιλήνης που εμβολίασαν και περιέθαλψαν παιδιά «χωρίς να λογαριάσουν αν έχουν ΑΜΚΑ ή όχι», καθώς και το σύλλογο γονέων απ’ το πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών.«Πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσής της», και «συνειδητή εξαπάτηση» με στόχο «να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλίοντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν με την ησυχία τους σε ιδιώτες ό,τι έχει τη μεγαλύτερη αξία».
Στον ίδιο τόνο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «πρόθεση της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημόσιου από τα ΕΛΠΕ», λέγοντας ότι «πρόκειται για μια απόφαση φτηνής εκποίησης μιας επιχείρησης με ιδιαίτερο βάρος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικα αρθρα

Νίκος Βούτσης για προανακριτική Novartis: Δεν αποσύρουμε τους βουλευτές μας

admin

Δημοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις για τις θέσεις προέδρων σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

admin

Γεωργιάδης: Το έργο του Ελληνικού μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο της νέας Ελλάδας

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά με την ανάγνωση των αριθμών

admin

Βρούτσης: Πόσες θα είναι αναδρομικά οι αυξήσεις στις επικουρικές

admin

Στέλιος Πέτσας: «Πιθανότατα» θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ

admin

Μαργαρίτης Σχοινάς: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνει την παρουσία της στην ΔΕΘ στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης

admin

Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ: Ετοιμάζονται αθρόες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

admin

Μανιαδάκης: Υπήρξε χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας για την Novartis

admin

Χαρίτσης: Δεν αφορούν τη μεσαία τάξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Καραμανλής: «Αν δεν ολοκληρωθεί η Πατρών – Πύργου το 2023 δεν θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ»

admin

Πέτσας για Τσίπρα: Κάθε φορά που εμφανίζεται, υπενθυμίζει στους πολίτες γιατί τον καταψήφισαν

admin

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά»

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Κυβερνητικές πηγές απαντούν με μια φωτογραφία στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Αγωγή Μαρκόπουλου κατά Σκουρλέτη

admin

Κυμπουρόπουλος κατά Βορίδη για τη δήλωση περί «αναπηρίας» – Διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά μου, απαντά ο υπουργός

admin

Πυρά Παπανδρέου για την απόφαση του Εφετείου υπέρ Φαλτσιανί

admin

Σταϊκούρας: Ξεκίνησε κύκλο επαφών με την αγορά ενόψει της Έκθεσης Θεσσαλονίκης

admin