Image default
Επιχειρήσεις

Καρέλιας: Πτώση περιθωρίων και κερδοφορίας

Δημοσιεύθηκε: 29 Σεπτεμβρίου 2019 – 14:51

Κάμψη στα περιθώρια κέρδους του, ως αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας του συστήματος ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Ελλάδα από τις 20 Μάϊου 2019, εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Καρέλια, προειδοποιώντας τους επενδυτές για την επίδραση του παραπάνω παράγοντα και κατά τους επόμενους μήνες. 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 476,2 εκατ. ευρώ έναντι 463 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ ο καθαρός (σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται ΕΦΚ και ΦΠΑ) τζίρος του υποχώρησε κατά 5,07%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, λόγω μείωσης των πωλήσεων στο εξωτερικό (73 εκατ. από 80,6 εκατ. ευρώ) και ειδικότερα στις αγορές Άπω Ανατολής, Ανατολικής Ευρώπης και Β. Αφρικής.  

Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν στα 47,4 εκατ. ευρώ από 53,4 εκατ. ευρώ πέρσι, με το σχετικό περιθώριο να πέφτει στο 9,95% από 11,5%. Η παραπάνω εξέλιξη αποδίδεται από την καπνοβιομηχανία στην εφαρμογή του νέου συστήματος ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων, το οποίο επιφέρει αύξηση του κόστους παραγωγής και διανομής. 

Σύμφωνα με την Καρέλιας ο παραπάνω παράγοντας αναμένεται να επηρεάσει τη μικτή κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας και κατά τους επόμενους μήνες. Προκειμένου να απορροφηθεί η επίδραση η εταιρεία επιδιώκει, με προσεκτικές αυξήσεις τιμών να ισοσταθμίσει, όσο είναι δυνατόν, την εξέλιξη αυτή κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το επιπρόσθετο κόστος θα απορροφηθεί, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, από τις σχεδιαζόμενες νέες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της παραγωγικής διαδικασίας, εξαιτίας των συστημάτων ιχνηλασιμότητας αλλά και των μονομερών αλλαγών νομοθεσίας, που είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε αναμένεται να δρομολογηθούν, σε ορισμένα κράτη σχετικά με τις συσκευασίες των καπνικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι στην εγχώρια αγορά συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του όγκου, αλλά και του μεριδίου αγοράς της Καρέλιας, σε τσιγάρα και καπνό για στριφτό τσιγάρο. Για το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ελαφρά αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα και μεγαλύτερη στον καπνό για στριφτό τσιγάρο.

Τα μειωμένα μικτά κέρδη σε συνδυασμό με τη μείωση των άλλων εσόδων εκμετάλλευσης (1,4 εκατ. από 2,7 εκατ. ευρώ) οδήγησαν τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης στα 34,8 εκατ. ευρώ από 41,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 37,5 εκατ. ευρώ επηρεαζόμενα θετικά και από χρηματοοικονομικά κέρδη 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ από 32,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανήλθαν στις 30 Ιουνίου στα 293 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Από τα 293 εκατ. ευρώ τα 34 εκατ. ευρώ αφορούν σε ενεχυριασμένες καταθέσεις. 

Προοπτικές για το β’ εξάμηνο 

Πέραν της αύξησης του όγκου πωλήσεων στην Ελλάδα, η καπνοβιομηχανία αναμένει σταθεροποίηση των διεθνών πωλήσεων χάρη στις ελαφρώς αυξημένες πωλήσεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, την αύξηση της κερδοφορίας από την αγορά Duty free της Τουρκίας, που θα αντισταθμίσουν τη μικρή μείωση που έρχεται από τις αγορές της Άπω Ανατολής. 

Για τις αγορές της Βορείου Αφρικής η Καρέλιας παραμένει επιφυλακτική στη διατύπωση προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων στη Λιβύη. Αντίθετα αναμένει περαιτέρω σταθεροποίηση στην αγορά της Αιγύπτου, λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Προσεκτικές αυξήσεις τιμών αλλά και η πρόσφατη ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, έχουν ήδη ενισχύσει τους δείκτες κερδοφορίες της Καρέλιας σε αυτές τις αγορές, κατά τους πρώτους μήνες του δεύτερου εξαμήνου. 

Η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η μείωση του κόστους παραγωγής, αποτελούν βασική επιδίωξη, αναφέρει η έκθεση διοίκησης, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά, με συνεχείς διαπραγματεύσεις για όλες τις βασικές πρώτες ύλες, και κυρίως των καπνών, με τους προμηθευτές.

Σχετικα αρθρα

Ικτίνος: Σε θέση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να ανταπεξέλθει στην κρίση

admin

Αύξηση παραγωγής 24,3% για την Εθνική Ασφαλιστική στο 9μηνο

admin

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας

admin

ΕΛΠΕ: Δωρεάν καύσιμα ΕΚΟ στον Δήμο Αθηναίων για τον στόλο απολυμάνσεων

admin

Από 26/11 με τη νέα ονομαστική αξία στο ταμπλό οι μετοχές της Euroxx

admin

Σκληρή απάντηση της Seajets στο δήμαρχο Ανάφης

admin

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Prodea Investments: Πούλησε 4 ακίνητα έναντι 93 εκατ. ευρώ

admin

Σελόντα: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Andromeda Seafood

admin

Διακρίθηκαν τα Public στα European Business Awards 2019

admin

Airbnb: Που θα καταγραφεί καθίζηση τιμών – Ποιοι επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις

admin

Δυο νέα μέλη στο partnership της KPMG

admin

ΑEGEAN: Αναδιαμορφώνει τις πτήσεις εσωτερικού- εξωτερικού το τρίμηνο Ιουνίου- Αυγούστου

admin

Folli Follie: Έως τέλος του μήνα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018

admin

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό το ηθικό των επενδυτών τον Απρίλιο

admin

Βρετανία: Ο Μάικλ Γκόουβ σε απομόνωση

admin

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Δεσμεύεται για την αγορά της συνολικής ποσότητας κριθαριού στη συμφωνημένη τιμή

admin

Ι. Παπαδόπουλος – Κ. Ξιφαράς το ηγετικό δίδυμο στη ΔΕΠΑ

admin