Image default
Επιχειρήσεις

Καρέλιας: Πτώση περιθωρίων και κερδοφορίας

Δημοσιεύθηκε: 29 Σεπτεμβρίου 2019 – 14:51

Κάμψη στα περιθώρια κέρδους του, ως αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας του συστήματος ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Ελλάδα από τις 20 Μάϊου 2019, εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Καρέλια, προειδοποιώντας τους επενδυτές για την επίδραση του παραπάνω παράγοντα και κατά τους επόμενους μήνες. 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 476,2 εκατ. ευρώ έναντι 463 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ ο καθαρός (σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται ΕΦΚ και ΦΠΑ) τζίρος του υποχώρησε κατά 5,07%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, λόγω μείωσης των πωλήσεων στο εξωτερικό (73 εκατ. από 80,6 εκατ. ευρώ) και ειδικότερα στις αγορές Άπω Ανατολής, Ανατολικής Ευρώπης και Β. Αφρικής.  

Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν στα 47,4 εκατ. ευρώ από 53,4 εκατ. ευρώ πέρσι, με το σχετικό περιθώριο να πέφτει στο 9,95% από 11,5%. Η παραπάνω εξέλιξη αποδίδεται από την καπνοβιομηχανία στην εφαρμογή του νέου συστήματος ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων, το οποίο επιφέρει αύξηση του κόστους παραγωγής και διανομής. 

Σύμφωνα με την Καρέλιας ο παραπάνω παράγοντας αναμένεται να επηρεάσει τη μικτή κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας και κατά τους επόμενους μήνες. Προκειμένου να απορροφηθεί η επίδραση η εταιρεία επιδιώκει, με προσεκτικές αυξήσεις τιμών να ισοσταθμίσει, όσο είναι δυνατόν, την εξέλιξη αυτή κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το επιπρόσθετο κόστος θα απορροφηθεί, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, από τις σχεδιαζόμενες νέες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της παραγωγικής διαδικασίας, εξαιτίας των συστημάτων ιχνηλασιμότητας αλλά και των μονομερών αλλαγών νομοθεσίας, που είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε αναμένεται να δρομολογηθούν, σε ορισμένα κράτη σχετικά με τις συσκευασίες των καπνικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι στην εγχώρια αγορά συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του όγκου, αλλά και του μεριδίου αγοράς της Καρέλιας, σε τσιγάρα και καπνό για στριφτό τσιγάρο. Για το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ελαφρά αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα και μεγαλύτερη στον καπνό για στριφτό τσιγάρο.

Τα μειωμένα μικτά κέρδη σε συνδυασμό με τη μείωση των άλλων εσόδων εκμετάλλευσης (1,4 εκατ. από 2,7 εκατ. ευρώ) οδήγησαν τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης στα 34,8 εκατ. ευρώ από 41,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 37,5 εκατ. ευρώ επηρεαζόμενα θετικά και από χρηματοοικονομικά κέρδη 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ από 32,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανήλθαν στις 30 Ιουνίου στα 293 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Από τα 293 εκατ. ευρώ τα 34 εκατ. ευρώ αφορούν σε ενεχυριασμένες καταθέσεις. 

Προοπτικές για το β’ εξάμηνο 

Πέραν της αύξησης του όγκου πωλήσεων στην Ελλάδα, η καπνοβιομηχανία αναμένει σταθεροποίηση των διεθνών πωλήσεων χάρη στις ελαφρώς αυξημένες πωλήσεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, την αύξηση της κερδοφορίας από την αγορά Duty free της Τουρκίας, που θα αντισταθμίσουν τη μικρή μείωση που έρχεται από τις αγορές της Άπω Ανατολής. 

Για τις αγορές της Βορείου Αφρικής η Καρέλιας παραμένει επιφυλακτική στη διατύπωση προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων στη Λιβύη. Αντίθετα αναμένει περαιτέρω σταθεροποίηση στην αγορά της Αιγύπτου, λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Προσεκτικές αυξήσεις τιμών αλλά και η πρόσφατη ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, έχουν ήδη ενισχύσει τους δείκτες κερδοφορίες της Καρέλιας σε αυτές τις αγορές, κατά τους πρώτους μήνες του δεύτερου εξαμήνου. 

Η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η μείωση του κόστους παραγωγής, αποτελούν βασική επιδίωξη, αναφέρει η έκθεση διοίκησης, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά, με συνεχείς διαπραγματεύσεις για όλες τις βασικές πρώτες ύλες, και κυρίως των καπνών, με τους προμηθευτές.

Σχετικα αρθρα

ΔΕΗ: Συνάντηση Στάσση με ΓΕΝΟΠ

admin

Creta Farms: Στο 30,59% η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη

admin

Ποια ονόματα προτείνονται από την ΕΕΣΥΠ για το ΔΣ της ΔΕΗ

admin

Lamda: Στο 50,62% μειώθηκε το ποσοστό της Consolidated Lamda

admin

BriQ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ ενέκρινε η ΓΣ

admin

Paperpack: Στο €1,35 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

admin

Πουλάει τα δάνεια της ΑΝΕΚ η Εθνική

admin

Ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ για την Φουρλής το 1ο εξάμηνο

admin

Αύξηση τζίρου, μείωση κερδών για τα Πλαστικά Θράκης στο εξάμηνο

admin

Uni Systems: Τρεις συμβάσεις για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

admin

Αύξηση πωλήσεων κατά 22% για την Παπαστράτος

admin

Επένδυση €750 χιλ. στη Youth Lab ΑΕ από την Elikonos SCA SICAR

admin

Wind: Πρόγραμμα επιβράβευσης για τα παιδιά των εργαζομένων της

admin

ΤτΕ: Στα 18,4 δισ. το συνολικό ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιριών

admin

Πώς θα βρεθούν τα 750 εκατ. που ψάχνει η ΔΕΗ

admin

Τα πρώτα 26,6 εκατ. μπήκαν στο ταμείο της Bain

admin

Πρόταση επαναγοράς ομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια

admin

Διακρίθηκε ως κοινωνικά υπεύθυνος Οργανισμός η Ευρωπαϊκή Πίστη

admin