Image default
Επιχειρήσεις

Κερδοφόρο εξάμηνο για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων εμφάνισε στις 30/6/2019 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (θετικό «καθαρό ταμείο), καθώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου βρήκε τον εισηγμένο όμιλο με δάνεια 1,33 εκατ. και ταμείο 1,62 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή προέρχεται από τις πολύ υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές του εξαμήνου (γύρω στα 4 εκατ. ευρώ), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται στην μείωση των αποθεμάτων βάμβακος που είχε κυρίως αγοραστεί κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2018.

Σε ότι αφορά την καθαρή κερδοφορία, αυτή επηρεάστηκε από τη δυσμενή κατάσταση που επικράτησε στις αγορές του εξωτερικού, ωστόσο παρέμεινε σε θετικό έδαφος ( 155 χιλ. έναντι 314 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Σε ότι αφορά το μέλλον, η διοίκηση της εισηγμένης θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσο θα υλοποιήσει τελικά επενδυτικό σχέδιο στο κλωστήριο της Ναυπάκτου (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, μείωση κόστους, ποιοτική βελτίωση προϊόντων), μετά και την ένταξη του project στον επενδυτικό νόμο.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου αναφέρει στο κομμάτι των προοπτικών της:

«Η νέα εκκοκκιστική περίοδος 2019-2020 μόλις ξεκίνησε και πρόκειται για μια χρονιά κατά την οποία έχουν σπαρθεί 2,900 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι και αναμένονται περίπου 340-350 χιλ. τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εξαιρετικές δεδομένου ότι δεν υπήρχαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι και λοιπούς παθογόνους οργανισμούς. Τα παραπάνω μεγέθη αποτελούν ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Η ποιότητα είναι προς το παρόν πολύ καλή, παρόλα αυτά πρέπει να παρακολουθούμε τις καιρικές συνθήκες ώσπου να ολοκληρωθεί η συλλογή.

Η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού κινείται στα 0,60 USD/LB , στα ίδια μεγέθη στα οποία κυμαίνεται τους τελευταίους 3-4 μήνες. Βασικοί λόγοι για την πτώση της τιμής του βάμβακος και την παραμονή της στα επίπεδα αυτά είναι: α) τα υψηλά παγκόσμια αποθέματα σε βαμβάκι β) οι πολύ καλές σοδιές που αναμένονται στις Η.Π.Α. και σε αρκετές άλλες χώρες γ) Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου συνεχίζει δυναμικά την εξαγωγική της δραστηριότητα, παρά τη μείωση της ζήτησης σε βαμβακερά προϊόντα που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές και παρά τις αντιξοότητες που εμφανίζουν οι βασικές χώρες προορισμού, την αστάθεια στην Ιταλία, την οικονομική ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Γερμανία και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα λόγω του επερχόμενου BREXIT που υπάρχει στην Ευρώπη.

Μετά την έγκριση της συμμετοχής της εταιρείας στην ένταξη προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται η λήψη απόφασης από τη διοίκηση σχετικά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας του κλωστηρίου με την προσθήκη νέων μηχανημάτων προϋπολογιζόμενης αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η (θυγατρική) εταιρεία Εκκοκκιστήρια Σοφάδων αναμένεται να παραλάβει και επεξεργαστεί ποσότητα βάμβακος παρόμοια με την περυσινή σε μία γεωγραφική περιοχή (Καρδίτσα) στην οποία έχουν ισχυρή παρουσία οι μεγαλύτεροι όμιλοι παραγωγής βάμβακος. Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας και μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένεται να έχουμε έλλειψη ζήτησης από την Τουρκία καθώς προβλέπεται να προτιμήσουν στις αγορές τους στο εθνικό τους προϊόν το οποίο διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη τιμή. Παρόλα αυτά η έλλειψη ζήτησης εκτιμάται ότι θα ισοσκελιστεί από εμπορικούς οίκους τρίτων χωρών.

Το παρόν διάστημα υλοποιείται η ολική αντικατάσταση των φωτοβολταϊκών πανέλων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου 2019. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικατάστασης, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10%-15%, συνεπώς η θετική συνεισφορά στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών θα είναι ανάλογη».

Σχετικα αρθρα

Συνεργασία Ερρίκος Ντυνάν με Εθνική Ασφαλιστική

admin

Τα 25 μεγάλα έργα της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό

admin

MIG: Αναχρηματοδοτεί δάνεια 228,8 εκατ. ευρώ η Πειραιώς

admin

Nέα εμπλοκή στη συμφωνία ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

admin

Επένδυση €100 εκατ. ξεκινά η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

admin

ΟΠΑΠ: Υποβάθμισε το outlook η S&P λόγω της μητρικής Sazka Group

admin

Οι προτεραιότητες της Generali στην Ελλάδα

admin

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Creta Farms ο Δ. Τσίρμπας

admin

Εσοδα 183,3 εκατ. ευρώ για τη Σφακιανάκης

admin

Νέα μονάδα αφαλάτωσης για την Τήνο από την Watera Ελλάς

admin

Χαντζηνικολάου: Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη

admin

Κ. Χατζηδάκης: Χρειάζονται 900 εκατ. για να είναι βιώσιμη η ΔΕΗ το 2020

admin

Λεκκός: Μοχλός ανάπτυξης η αύξηση των επενδύσεων

admin

Η Ethiopian Airlines επιστρέφει στην Αθήνα

admin

ΕΥΑΘ: Ολοκληρώθηκε η σύνδεση υδραγωγείων Αλιάκμονα – Αραβήσσου

admin

Quest: Επανασχεδίαση του you.gr με κέντρο το σύγχρονο e-customer

admin

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

admin

Στη Westnet οι λύσεις της Check Point για προστασία από κυβερνοεπιθέσεις

admin