Image default
Επιχειρήσεις

Κερδοφόρο εξάμηνο για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου

Διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων εμφάνισε στις 30/6/2019 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (θετικό «καθαρό ταμείο), καθώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου βρήκε τον εισηγμένο όμιλο με δάνεια 1,33 εκατ. και ταμείο 1,62 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή προέρχεται από τις πολύ υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές του εξαμήνου (γύρω στα 4 εκατ. ευρώ), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται στην μείωση των αποθεμάτων βάμβακος που είχε κυρίως αγοραστεί κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2018.

Σε ότι αφορά την καθαρή κερδοφορία, αυτή επηρεάστηκε από τη δυσμενή κατάσταση που επικράτησε στις αγορές του εξωτερικού, ωστόσο παρέμεινε σε θετικό έδαφος ( 155 χιλ. έναντι 314 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Σε ότι αφορά το μέλλον, η διοίκηση της εισηγμένης θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσο θα υλοποιήσει τελικά επενδυτικό σχέδιο στο κλωστήριο της Ναυπάκτου (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, μείωση κόστους, ποιοτική βελτίωση προϊόντων), μετά και την ένταξη του project στον επενδυτικό νόμο.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου αναφέρει στο κομμάτι των προοπτικών της:

«Η νέα εκκοκκιστική περίοδος 2019-2020 μόλις ξεκίνησε και πρόκειται για μια χρονιά κατά την οποία έχουν σπαρθεί 2,900 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι και αναμένονται περίπου 340-350 χιλ. τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εξαιρετικές δεδομένου ότι δεν υπήρχαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι και λοιπούς παθογόνους οργανισμούς. Τα παραπάνω μεγέθη αποτελούν ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Η ποιότητα είναι προς το παρόν πολύ καλή, παρόλα αυτά πρέπει να παρακολουθούμε τις καιρικές συνθήκες ώσπου να ολοκληρωθεί η συλλογή.

Η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού κινείται στα 0,60 USD/LB , στα ίδια μεγέθη στα οποία κυμαίνεται τους τελευταίους 3-4 μήνες. Βασικοί λόγοι για την πτώση της τιμής του βάμβακος και την παραμονή της στα επίπεδα αυτά είναι: α) τα υψηλά παγκόσμια αποθέματα σε βαμβάκι β) οι πολύ καλές σοδιές που αναμένονται στις Η.Π.Α. και σε αρκετές άλλες χώρες γ) Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου συνεχίζει δυναμικά την εξαγωγική της δραστηριότητα, παρά τη μείωση της ζήτησης σε βαμβακερά προϊόντα που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές και παρά τις αντιξοότητες που εμφανίζουν οι βασικές χώρες προορισμού, την αστάθεια στην Ιταλία, την οικονομική ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Γερμανία και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα λόγω του επερχόμενου BREXIT που υπάρχει στην Ευρώπη.

Μετά την έγκριση της συμμετοχής της εταιρείας στην ένταξη προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται η λήψη απόφασης από τη διοίκηση σχετικά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας του κλωστηρίου με την προσθήκη νέων μηχανημάτων προϋπολογιζόμενης αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η (θυγατρική) εταιρεία Εκκοκκιστήρια Σοφάδων αναμένεται να παραλάβει και επεξεργαστεί ποσότητα βάμβακος παρόμοια με την περυσινή σε μία γεωγραφική περιοχή (Καρδίτσα) στην οποία έχουν ισχυρή παρουσία οι μεγαλύτεροι όμιλοι παραγωγής βάμβακος. Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας και μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένεται να έχουμε έλλειψη ζήτησης από την Τουρκία καθώς προβλέπεται να προτιμήσουν στις αγορές τους στο εθνικό τους προϊόν το οποίο διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη τιμή. Παρόλα αυτά η έλλειψη ζήτησης εκτιμάται ότι θα ισοσκελιστεί από εμπορικούς οίκους τρίτων χωρών.

Το παρόν διάστημα υλοποιείται η ολική αντικατάσταση των φωτοβολταϊκών πανέλων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου 2019. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικατάστασης, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10%-15%, συνεπώς η θετική συνεισφορά στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών θα είναι ανάλογη».

Σχετικα αρθρα

Πράσινο φως από το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση δανείων της Pasal

admin

Πού αποτιμούν την Chipita οι μέτοχοί της

admin

Νέες δραστηριότητες και προϊόντα για την Audiovisual

admin

MLS Innovation Inc: Συμμετοχή σε οκτώ νέα ερευνητικά έργα

admin

Creta Farms: Αναζητείται φόρμουλα για την εξυγίανση

admin

Νέες επενδύσεις 13,5 εκατ. ευρώ από το Αττικό Θεματικό Πάρκο

admin

Νέα σταθερά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος Genius από την Protergia

admin

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση της Alpha Bank

admin

ΟΛΠ: Εγκαινιάζονται τα έργα επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας

admin

ETE: Στο σφυρί «κόκκινα» δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

admin

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι δεσμεύσεις της DIAGEO Hellas

admin

Στον «αέρα» 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα λόγω Thomas Cook

admin

Φτηνότερο LNG φέρνει το πλήγμα του κορωνοϊού στη Κίνα

admin

Lamda: Συμφωνία με ΕΤΕ για τα δύο οικόπεδα δίπλα στο The Mall

admin

Athens Capital Hotel– MGallery: Σε λειτουργία από τον Απρίλιο 2020

admin

Διακρίθηκαν τα Public στα European Business Awards 2019

admin

Καρέλιας: Με ιστορικό ρεκόρ στον τζίρο έκλεισε το 2019

admin

Αττικές Εκδόσεις: Εξαγόρασε την «The Toc Digital Media» έναντι €399,9 χιλ.

admin