Image default
Επιχειρήσεις

Ακρίτας: Ζημιές 303 χιλ. στο EBITDA εξαμήνου

H Ακρίτας ανακοίνωσε ότι το 1o εξάμηνο του 2019  κατόρθωσε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018 στα €14,8 εκατ., συνεχίζοντας τη στοχευμένη πορεία βελτίωσης του μίγματος αυτών.

Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι στη διεθνή αγορά είναι ήδη αισθητά τα σημάδια της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με την υφεσιακή πορεία της Τουρκικής οικονομίας να επηρεάζει σημαντικά τη συνολική δυναμική του κλάδου στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενώ και η Ελληνική αγορά δεν εμφανίζει ακόμη αξιόλογους ρυθμούς μεταβολής.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, το EBITDA της εταιρίας (προσαρμοσμένο για την μη ενσωμάτωση έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων επιβαρύνσεων) ανήλθε σε ζημίες ύψους €-303 χιλ. έναντι ζημιών €- 122 χιλ. πέρσι. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση της μέσης τιμής αγοράς και ανάλωσης ξύλου κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, οι οποίες ωστόσο έχουν ήδη αποκλιμακωθεί σταδιακά κατά το 2ο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αρνητική επίδραση για το 1ο εξάμηνο του 2019 των τιμών των α’ υλών (ξύλου και κόλλας) στο Κόστος Παραγωγής ξεπερνάει τις €450 χιλ., γεγονός που εν μέρει αντισταθμίζεται από τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και τις οικονομίες κλίμακας που επιτεύχθηκαν λόγω της αυξημένης παραγωγής, με αποτέλεσμα η Μεικτή Κερδοφορία να είναι μειωμένη κατά περίπου €300 χιλ. σε σχέση με πέρσι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η βιομηχανία επεξεργασίας τεχνητής ξυλείας AKRITAS συνεχίζει απρόσκοπτα τον στρατηγικό της σχεδιασμό, ο οποίος βασίζεται σε 3 κύριους άξονες:

*Την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρίας και την εξυγίανση του ισολογισμού της

*Την αξιοποίηση της κυρίαρχης της θέσης στην Ελληνική αγορά για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της αναμενόμενης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας

*Την υλοποίηση των επιχειρησιακών της στόχων για την περεταίρω βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητάς της

Στα πλαίσια αυτά αξίζει να σημειωθεί, ότι το από 21.09.2018 υπογεγραμμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες, υλοποιείται με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώνεται την 30.09.2019, κάτι το οποίο αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στην κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρίας και τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών της προοπτικών.

Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού σε συνδυασμό με την αναμενόμενη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα η διείσδυση σε νέες αγορές αναμένεται να ενισχύσει περεταίρω τόσο τις εξαγωγές όσο και τα αποτελέσματά της.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα ΕΚΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και τηλεργασία οι προτεραιότητες για πολλές επιχειρήσεις

admin

Mytilineos: Ο Fitch αναθεωρεί το Outlook σε «σταθερό» και διατηρεί το «ΒΒ»

admin

Eurolife FFH: Νέο πακέτο ασφάλισης τουριστικών επιχειρήσεων

admin

Alumil: Στα €9,2 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη μετά φόρων – Αύξηση κατά 182,3%

admin

Vodafone Business: Υλοποιεί τέσσερις συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αξίας 51 εκατ. ευρώ

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Παράταση (ξανά) στο πόρισμα για το Πόρτο Καρράς

admin

Alumil: Καθαρά κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ το 2020

admin

ΔΕΗ – Ημέρα της Γης: Ρεύμα σε 4.500.000 νοικοκυριά μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

admin

Παπουτσάνης: Αύξηση κατά 15% στα κέρδη μετά φόρων το α’ τρίμηνο

admin

Έλαστρον: Στα 6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα EBITDA το 2020

admin

Παπουτσάνης: Η πανδημία δυνάμωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’τριμήνου 2021

admin

ΧΡΩΠΕΙ: «Φουντώνει» η «μάχη» για την «Πολιτεία Καινοτομίας»

admin