Image default
Επιχειρήσεις

Ακρίτας: Ζημιές 303 χιλ. στο EBITDA εξαμήνου

H Ακρίτας ανακοίνωσε ότι το 1o εξάμηνο του 2019  κατόρθωσε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018 στα €14,8 εκατ., συνεχίζοντας τη στοχευμένη πορεία βελτίωσης του μίγματος αυτών.

Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι στη διεθνή αγορά είναι ήδη αισθητά τα σημάδια της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με την υφεσιακή πορεία της Τουρκικής οικονομίας να επηρεάζει σημαντικά τη συνολική δυναμική του κλάδου στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενώ και η Ελληνική αγορά δεν εμφανίζει ακόμη αξιόλογους ρυθμούς μεταβολής.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, το EBITDA της εταιρίας (προσαρμοσμένο για την μη ενσωμάτωση έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων επιβαρύνσεων) ανήλθε σε ζημίες ύψους €-303 χιλ. έναντι ζημιών €- 122 χιλ. πέρσι. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση της μέσης τιμής αγοράς και ανάλωσης ξύλου κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, οι οποίες ωστόσο έχουν ήδη αποκλιμακωθεί σταδιακά κατά το 2ο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αρνητική επίδραση για το 1ο εξάμηνο του 2019 των τιμών των α’ υλών (ξύλου και κόλλας) στο Κόστος Παραγωγής ξεπερνάει τις €450 χιλ., γεγονός που εν μέρει αντισταθμίζεται από τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και τις οικονομίες κλίμακας που επιτεύχθηκαν λόγω της αυξημένης παραγωγής, με αποτέλεσμα η Μεικτή Κερδοφορία να είναι μειωμένη κατά περίπου €300 χιλ. σε σχέση με πέρσι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η βιομηχανία επεξεργασίας τεχνητής ξυλείας AKRITAS συνεχίζει απρόσκοπτα τον στρατηγικό της σχεδιασμό, ο οποίος βασίζεται σε 3 κύριους άξονες:

*Την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρίας και την εξυγίανση του ισολογισμού της

*Την αξιοποίηση της κυρίαρχης της θέσης στην Ελληνική αγορά για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της αναμενόμενης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας

*Την υλοποίηση των επιχειρησιακών της στόχων για την περεταίρω βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητάς της

Στα πλαίσια αυτά αξίζει να σημειωθεί, ότι το από 21.09.2018 υπογεγραμμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες, υλοποιείται με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώνεται την 30.09.2019, κάτι το οποίο αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στην κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρίας και τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών της προοπτικών.

Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού σε συνδυασμό με την αναμενόμενη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα η διείσδυση σε νέες αγορές αναμένεται να ενισχύσει περεταίρω τόσο τις εξαγωγές όσο και τα αποτελέσματά της.

Σχετικα αρθρα

Πώς πείθει η ΔΕΗ τον ορκωτό για την έκθεση βιωσιμότητας

admin

Συνεχίζεται το σίριαλ με το master plan του ΟΛΠ

admin

Παπαστράτος: Παρών στην 84η ΔΕΘ για ένα μέλλον #prostokalytero

admin

Creta Farm: Εξυγίανση με κούρεμα υποχρεώσεων κατά 64%

admin

ΕΤΕ: Κοντά σε συμφωνία με Astrobank για Εθνική Κύπρου

admin

Δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες από την Cosmote

admin

Εσοδα 4,55 δισ. για την Motor Oil το H1

admin

Eurobank: Πούλησε 370 ακίνητα στην Brook Lane

admin

Κοροναϊός: Δωρεά 5 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ για μάσκες και ειδικές στολές

admin

Cosmote TV: Εμπορικά διαθέσιμη η νέα Over The Top υπηρεσία

admin

Οι προτεραιότητες της Generali στην Ελλάδα

admin

Trastor: Στα €200,7 εκατ. η αποτίμηση των 58 επενδυτικών ακινήτων

admin

Creta Farms: Τα βαρίδια στις κινήσεις αναδιάρθρωσης

admin

Η Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Ξεκινούν οι δημοπρασίες για το «Σύζευξις ΙΙ»

admin

Επέστρεψαν στα κέρδη οι Ευρωσύμβουλοι

admin

Χαιρετίζει η ΕΑΣΕ τις φοροελαφρύνσεις του προϋπολογισμού

admin

Lamda: Στο 50,62% μειώθηκε το ποσοστό της Consolidated Lamda

admin