Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ερχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση από τη ΔΕΗ των νέων διακανονισμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς των πελατών της χαμηλής τάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα πρόκειται για «πάγια» ρύθμιση, η οποία θα ισχύει σε μόνιμη βάση δίνοντας τη δυνατότητα στους 6,8 εκατομμύρια πελάτες της εταιρίας (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) να επισκέπτονται ειδική πλατφόρμα της ιστοστελίδας της δημόσιας επιχείρησης και να διακανονίζουν τις οφειλές τους.

Όπως αναφέρουν πηγές, για την υπαγωγή στους νέους διακανονισμούς δεν θα απαιτείται πια η προκαταβολή του 40% του ύψους του χρέους. Το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερο και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος της οφειλής.

Ο αριθμός των δόσεων θα ανέρχεται έως και τις 24 μηνιαίες ανάλογα με το ύψος των χρεών, όσο δηλαδή φτάνει και σήμερα.

Οι διακανονισμοί θα είναι κατηγοριοποιημένοι ανάλογα με το ποσό της οφειλής και η δυνατότητα υπαγωγής σε αυτούς δεν θα απαιτεί γραφειοκρατική διαδικασία. Πρόνοια, φυσικά, υπάρχει και για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ και θα πρέπει να επισκεφθούν ένα κατάστημα της δημόσιας εταιρείας προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Όπως αναφέρουν πληροφορίες για αυτές τις περιπτώσεις θα χρειάζεται απλά η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας.

Ξεχωριστές ρυθμίσεις χρεών θα υπάρχουν και για τους λεγόμενους τελικούς πελάτες και όσους έχουν καταπέσει στην καθολική υπηρεσία. Πρόκειται για συνολικά 823.075. Στην κατηγορία των τελικών πελατών ανήκουν αυτοί που άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς στον προηγούμενο, εκείνοι που έβγαλαν άλλο ΑΦΜ για να αποφύγουν την εξυπηρέτηση των συσσωρευμένων χρεών τους καθώς και επιχειρήσεις που έπαυσαν τη δραστηριότητα τους.

Οι οφειλέτες της χαμηλής τάσης (ενεργοί και τελικοί πελάτες) ανέρχονται σε 2.336.552. Αντιστοιχούν δηλαδή στο 33%, ήτοι ένας στους τρεις πελάτες της δημόσιας εταιρίας. Το συνολικό ύψος των χρεών τους είναι στα 1,6 δισ. ευρώ .

Από τους 2.336.552 ενεργούς και τελικούς πελάτες της χαμηλής τάσης, χρωστούν ποσά:

1. Μέχρι 500 ευρώ 1.663.808. Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 192 εκ. ευρώ.

2. Από 501 έως 1.000 ευρώ 276.964. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι στα 155 εκ. ευρώ.

3. Από 1.001 έως 3.000 ευρώ 252.598. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτιμώνται σε 347 εκ. ευρώ.

4. Περισσότερα από 3.000 ευρώ 143.182. Η κατηγορία αυτή έχει απλήρωτους λογαριασμούς σχεδόν 1 δις. ευρώ. Για την ακρίβεια 999 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές από τη διοίκηση της ΔΕΗ και αφορούν στην πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για χαμηλή, μέση και υψηλή τάση ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 2,792 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 ήταν οριακά υψηλότερο στα 2,817 δισ. ευρώ. Από τα 2,792 δισ. το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών που είναι εκτός διακανονισμού ανέβηκε στα 2,474 δισ. από 2,443 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Τα ποσά που είναι σε διακανονισμό ήταν λιγότερα, στο εξάμηνο του έτους, μόλις 318 εκ. ευρώ από 374 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Σχετικα αρθρα

Viohalco: Πρόταση στη ΓΣ για διανομή μεικτού μερίσματος 0,02 ευρώ/μετοχή

admin

Νίκας: Μείωση ζημιών και αύξηση πωλήσεων το 2020

admin

Χατζηθεοδοσίου: Δεν επαρκεί η μείωση της φορολογίας για την επιβίωση των επιχειρήσεων

admin

ΑΔΜΗΕ: Τέθηκε σε λειτουργία το υπερσύγχρονο σύστημα STATCOM στην Κρήτη

admin

Greenhill: «Εμείς θα είμαστε εδώ κι όταν οι άλλοι θα “αποεπενδύσουν”»

admin

Motor Oil: Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου

admin

CNL Capital: «Πράσινο» στη διεύρυνση της επενδυτικής στρατηγικής

admin

ΑΔΜΗΕ: Επιστροφή της διαφοράς του 5% στο προμέρισμα χρήσης 2018

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Επτά σχήματα στην επόμενη φάση για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας – Το προφίλ τους (upd)

admin

Χάνει το τρένο της καινοτομίας η Ευρώπη – Μόλις 1 στις 5 επιχειρήσεις είναι Ευρωπαϊκή

admin

Nέο κρούσμα eshop «φαντάσματος»

admin

Avis: Αναδείχθηκε Leasing Company of the Year στα Mobility Awards 2021

admin