Image default
Οικονομία

Η ΕΤΕπ και οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο Ταμείο Υποδομών ύψους 650 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών σε ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές ύψους 650 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕπ παρουσίασε επίσης συνοπτικά ένα σχέδιο αξιοποίησης της εμπειρίας από τη χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ που χορήγησε πρόσφατα για επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, για την ενίσχυση του αντίκτυπου της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Κατά την τελευταία πενταετία η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 9 δισ. ευρώ για νέα έργα υποδομής και για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ σε συνεργασία με εγχώριες τράπεζες.

Κατά την πρώτη μέρα επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την Ελλάδα, διεξήγαγε συζητήσεις με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τους διευθύνοντες συμβούλους της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς και τους ενημέρωσε σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ελληνικών τραπεζών έχει τονώσει τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Είμαι ευτυχής που επιβεβαιώνεται ότι η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς θα στηρίξουν το πολύ ενδιαφέρον νέο Ταμείο Υποδομών με τον εντοπισμό νέων έργων με υψηλό αντίκτυπο. Συνδυάζοντας τη γνώση των τοπικών οικονομικών προτεραιοτήτων με τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία από όλη την Ευρώπη, η μελλοντική συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και των ελληνικών τραπεζών θα έχει μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα» τόνισε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, σημείωσε πως χιλιάδες επιχειρήσεις στη Ελλάδα μπόρεσαν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες χάρη σε επενδύσεις που στηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κορυφαίες εγχώριες τράπεζες.

«Η στενή μας συνεργασία έχει αποδεδειγμένα στηρίξει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων με χρηματοδοτήσεις προοριζόμενες ειδικά για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών» σχολόιασε.

Εγκαινιάζεται πρόγραμμα υποδομών ύψους 650 εκατ. ευρώ

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς θα καταστήσει δυνατή τη διάθεση ποσού 650 εκατ. ευρώ για νέες βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα. Το Ταμείο Υποδομών θα συνδυάζει εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία) και θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, μεταξύ άλλων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και έργα αστικής ανάπτυξης.

Το ελληνικό Ταμείο Υποδομών υπόδειγμα για την Ευρώπη

Το νέο Ταμείο Υποδομών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση επενδυτικών προκλήσεων στην Ελλάδα και η σχολαστική προετοιμασία και η δομή του ελληνικού  προγράμματος χρησιμοποιούνται ήδη ως βάση για παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες.

Στήριξη νέων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας

Μέσω του νέου Ταμείου Υποδομών θα μπορούν να χρηματοδοτούνται βιώσιμα έργα όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, μονάδες βιομάζας και βιοαερίου και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Θα εξετάζονται επίσης προς χρηματοδότηση νέες επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Αντικατοπτρίζοντας τη σημασία της στήριξης της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, αυτή η νέα πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει επενδύσεις σε έργα με υψηλό αντίκτυπο, όπως βιομηχανικά πάρκα, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και τουριστικές εγκαταστάσεις και συνεδριακά κέντρα.

Υλοποίηση έργων που έχουν καθυστερήσει και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων

Μία από τις κύριες προτεραιότητες του προγράμματος θα είναι η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης σημαντικών έργων υποδομής που έχουν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένα τοπικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να επιτρέψουν την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων για νέες εμπορικές δραστηριότητες.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ : Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

admin

ΟΠΕΚΑ: Ποιες μητέρες δικαιούνται το επίδομα, τι ποσά θα πάρουν

admin

Πόσο θα στοιχίσει στις πολωνικές τράπεζες η απόφαση του ΔΕΚ για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

Κτηματολόγιο: Τα πρόστιμα για τους… ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Όλα τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων

admin

Ρέτσος για Thomas Cook : Δεν έχουν φανεί ακόμη σε πλήρη έκταση οι επιπτώσεις της πτώχευσης

admin

Πράσινο φως και από το Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων για το Ελληνικό

admin

Tο Brexit προβληματίζει τους εξαγωγείς

admin

Μίχαλος: Μείζονος σημασίας η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στη μείωση της ανεργίας

admin

Πλαφόν στις e-αποδείξεις του 2020, τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά

admin

Τραμπ: Είμαι ο «εκλεκτός» για να χειριστώ την Κίνα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το β’ τρίμηνο

admin

Ελαφρώς μειωμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Ιούνιο

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Eurogroup : Πρώτο crash test για τον προϋπολογισμό

admin

Αντικειμενικές αξίες: Οι κατευθύνσεις του ΥΠΟΙΚ

admin

Αυξημένες κρατήσεις Γερμανών τουριστών με TUI το 2020

admin

«Νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές μετά την πλήρη άρση των Capital Controls»

admin