Image default
Οικονομία

Η ΕΤΕπ και οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο Ταμείο Υποδομών ύψους 650 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών σε ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές ύψους 650 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕπ παρουσίασε επίσης συνοπτικά ένα σχέδιο αξιοποίησης της εμπειρίας από τη χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ που χορήγησε πρόσφατα για επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, για την ενίσχυση του αντίκτυπου της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Κατά την τελευταία πενταετία η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 9 δισ. ευρώ για νέα έργα υποδομής και για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ σε συνεργασία με εγχώριες τράπεζες.

Κατά την πρώτη μέρα επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την Ελλάδα, διεξήγαγε συζητήσεις με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τους διευθύνοντες συμβούλους της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς και τους ενημέρωσε σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ελληνικών τραπεζών έχει τονώσει τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Είμαι ευτυχής που επιβεβαιώνεται ότι η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς θα στηρίξουν το πολύ ενδιαφέρον νέο Ταμείο Υποδομών με τον εντοπισμό νέων έργων με υψηλό αντίκτυπο. Συνδυάζοντας τη γνώση των τοπικών οικονομικών προτεραιοτήτων με τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία από όλη την Ευρώπη, η μελλοντική συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και των ελληνικών τραπεζών θα έχει μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα» τόνισε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, σημείωσε πως χιλιάδες επιχειρήσεις στη Ελλάδα μπόρεσαν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες χάρη σε επενδύσεις που στηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κορυφαίες εγχώριες τράπεζες.

«Η στενή μας συνεργασία έχει αποδεδειγμένα στηρίξει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων με χρηματοδοτήσεις προοριζόμενες ειδικά για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών» σχολόιασε.

Εγκαινιάζεται πρόγραμμα υποδομών ύψους 650 εκατ. ευρώ

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς θα καταστήσει δυνατή τη διάθεση ποσού 650 εκατ. ευρώ για νέες βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα. Το Ταμείο Υποδομών θα συνδυάζει εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία) και θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, μεταξύ άλλων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και έργα αστικής ανάπτυξης.

Το ελληνικό Ταμείο Υποδομών υπόδειγμα για την Ευρώπη

Το νέο Ταμείο Υποδομών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση επενδυτικών προκλήσεων στην Ελλάδα και η σχολαστική προετοιμασία και η δομή του ελληνικού  προγράμματος χρησιμοποιούνται ήδη ως βάση για παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες.

Στήριξη νέων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας

Μέσω του νέου Ταμείου Υποδομών θα μπορούν να χρηματοδοτούνται βιώσιμα έργα όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, μονάδες βιομάζας και βιοαερίου και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Θα εξετάζονται επίσης προς χρηματοδότηση νέες επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Αντικατοπτρίζοντας τη σημασία της στήριξης της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, αυτή η νέα πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει επενδύσεις σε έργα με υψηλό αντίκτυπο, όπως βιομηχανικά πάρκα, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και τουριστικές εγκαταστάσεις και συνεδριακά κέντρα.

Υλοποίηση έργων που έχουν καθυστερήσει και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων

Μία από τις κύριες προτεραιότητες του προγράμματος θα είναι η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης σημαντικών έργων υποδομής που έχουν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένα τοπικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να επιτρέψουν την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων για νέες εμπορικές δραστηριότητες.

Σχετικα αρθρα

Με δυο σενάρια για φοροελαφρύνσεις και πρωτογενή πλεονάσματα το νέο Μεσοπρόθεσμο

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 22,3 εκατ. ευρώ σε 25.169 δικαιούχους

admin

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

admin

Κοροναϊός : Και από το εσωτερικό της Γερμανίας βολές για έλλειψη αλληλεγγύης

admin

Επίδομα γέννησης: Η διαδικασία για τα 2.000 ευρώ -Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

admin

Αναβαθμίζεται η επιχειρηματικότητα στην Αθήνα

admin

Ανοδικό ξεκίνημα στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Φορο-ανατροπές για τα εταιρικά αυτοκίνητα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών

admin

Γεωργιάδης : Έρχεται νέο αυτοποιημένο σύστημα εξωδικαστικού χωρίς χαρτιά

admin

Folli Follie : Πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

admin

Επικουρικές συντάξεις: Συγκροτείται ομάδα εργασία για το νέο σύστημα ασφάλισης

admin

ΕΥΔΑΠ: Δημοπρατούνται δύο νέα αποχετευτικά έργα στην Ανατολική Αττική

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας : Γενναίο κούρεμα προσφέρουν τα Funds

admin

Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ

admin

Πτώση στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης το 2019

admin

Ανοίγει και πάλι οι εστίαση – Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες

admin

Γαλλία: «Χειρόφρενο» και στην οικονομία λόγω απεργιών για το συνταξιοδοτικό

admin

Θεοχάρης στο ITV : Απίθανο οι Βρετανοί να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

admin