Image default
Επιχειρήσεις

Καράτζης: Βελτίωση επιδόσεων στο Η1

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε ο Όμιλος Καράτζη κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καθώς ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε από τα 78,6 στα 107,6 εκατ. ευρώ ( 0,3% ο βιομηχανικός τομέας, 29,4% ο ξενοδοχειακός και 193,1% η ενέργεια), το EBIT διαμορφώθηκε στα 9,22 εκατ. ευρώ (από 7,097 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη σκαρφάλωσαν από τα 4,6 στα 5,39 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο EBITDA, ο βιομηχανικός τομέας υποχώρησε κατά 14% (στα 7,05 εκατ. ευρώ), ο ξενοδοχειακός ανέβηκε κατά 215% (στα -470 χιλ. ευρώ) και η ενέργεια κατά 193% (στα 5,85 εκατ. ευρώ).

Στα αξιοσημείωτα του πρώτου εξαμήνου συγκαταλέγεται το ότι η μητρική εταιρεία έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θερµοηλεκτρικού σταθµού µε την τεχνολογία συνδυασµένου κύκλου που χρησιµοποιεί ως καύσιµο το φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW. Το εκτιµώµενο κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ! Προφανώς, το project αυτό εξετάζεται σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς το ύψος της επένδυσης είναι μεγάλο για τα μεγέθη του Ομίλου (ίδια κεφάλαια στις 30/6/2019 138,2 εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά τις προοπτικές του β’ εξαμήνου, η διοίκηση του εισηγμένου Ομίλου αναφέρει:

«Στη βιοµηχανική δραστηριότητα αναµένεται µικρή αύξηση του κύκλου εργασιών λόγω των επεκτάσεων σε νέες αγορές. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής εκτιµάται ότι θα παραµένει σταθερό, αν και δεν µπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη λόγω της µεγάλης µεταβλητότητας στην τιµή του πολυαιθυλενίου.

Μετά το πέρας της τουριστικής σαιζόν προγραµµατίζεται ολοκλήρωση της Β΄ φάσης ανακαίνισης του ξενοδοχείου Nana Beach που περιλαµβάνει το σύνολο των δωµατίων, επισιτιστικών τµηµάτων, κολυµβητικών δεξαµενών και συνεδριακού κέντρου και Spa συνολικού προϋπολογισµού 15 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά µε το νέο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Nana Princess αναµένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών του ξενοδοχειακού τοµέα, µε δεδοµένο ότι το 2019 είναι πρώτη ολοκληρωµένη σεζόν λειτουργίας.

Ως προς τον κλάδο παραγωγής ενέργειας, οι πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες (επίπεδο ηλιοφάνειας). Για την χρήση 2019 δεν αναµένονται αξιοσηµείωτες µεταβολές σε σχέση µε το 2018.

Ο επενδυτικός σχεδιασµός του Οµίλου Καράτζη στον ενεργειακό τοµέα περιλαµβάνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης δύο αιολικών σταθµών ισχύος 3 MW έκαστος. Επιπρόσθετα επενδύει στον τοµέα εκµετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, έχοντας καταθέσει άδειες φωτοβολταϊκών σταθµών συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 150 MW στην κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισµού 83 εκατ. ευρώ.

Τέλος µε γοργούς ρυθµούς προχωρούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των ΦΒ πάρκων προκειµένου να συµµετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία και η υλοποίηση των σχεδίων να ξεκινήσει εντός του 2020. Ο Όµιλος στοχεύει στην ενδυνάµωση της θέσεως του στις ΑΠΕ µε τη διενέργεια νέων επενδύσεων.

Αναφορικά µε τον κλάδο της εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, που δραστηριοποιείται η θυγατρική ΚΕΝ ΑΕ να σηµειωθεί ότι το οικονοµικό κα λειτουργικό αποτέλεσµα κρίνεται ικανοποιητικό. Μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων της εταιρείας και της µεγιστοποίησης της απόδοσης του υφιστάµενου πελατολογίου αναµένεται να συνεχιστεί αναλογικά η αποτελεσµατικότητα της και στο β’ εξάµηνο της χρήσης».

Σχετικα αρθρα

Αφοί Κορδέλλου: Απαντήσεις επί θεμάτων ενόψει της Γ.Σ.

admin

Το Παρίσι κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη μετά από σχόλια για τον χειρισμό της πανδημίας από δυτικές χώρες

admin

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ενώνει δυνάμεις με την ΜΕΒΓΑΛ

admin

Νέες επενδύσεις της NRB Group στο κέντρο λογισμικού της Ελλάδας

admin

Η INTRASOFT στηρίζει την ψηφιοποίηση του Δημόσιου τομέα

admin

Αποχωρεί από την Diageo ο Χάρης Ψαρούδας

admin

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε μικρού βεληνεκούς πυραύλους κρουζ

admin

Διοικητικές αλλαγές στη Folli Follie – Στο ΔΣ ο Π.Αλεξάκης

admin

Τραμπ: Ο Μπόρις Τζόνσον “πηγαίνει καλύτερα”

admin

Γκόπιναθ (ΔΝΤ): Το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα ξεπερνά το άθροισμα του ΑΕΠ Ιαπωνίας – Γερμανίας

admin

Τιτλοποίηση NPEs 6 δισ. ευρώ προχωρά η Εθνική

admin

Η Volvo θα ανοίξει το εργοστάσιο και τα γραφεία της στη Σουηδία την επόμενη εβδομάδα

admin

Η Ferrari ξεπέρασε σε αξία τις General Motors και Ford

admin

Σφακιανάκης: Διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ αποφάσισε η ΓΣ

admin

Στις 18/12 η Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Υποχρεωτική η μάσκα στα mall – πολυκαταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα

admin

Το σχέδιο των Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Το μέλλον της εργασίας: Το 82% των υπαλλήλων θα επιστρέψουν στο γραφείο σε 12 με 18 μήνες

admin