Image default
Επιχειρήσεις

Καράτζης: Βελτίωση επιδόσεων στο Η1

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε ο Όμιλος Καράτζη κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καθώς ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε από τα 78,6 στα 107,6 εκατ. ευρώ ( 0,3% ο βιομηχανικός τομέας, 29,4% ο ξενοδοχειακός και 193,1% η ενέργεια), το EBIT διαμορφώθηκε στα 9,22 εκατ. ευρώ (από 7,097 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη σκαρφάλωσαν από τα 4,6 στα 5,39 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο EBITDA, ο βιομηχανικός τομέας υποχώρησε κατά 14% (στα 7,05 εκατ. ευρώ), ο ξενοδοχειακός ανέβηκε κατά 215% (στα -470 χιλ. ευρώ) και η ενέργεια κατά 193% (στα 5,85 εκατ. ευρώ).

Στα αξιοσημείωτα του πρώτου εξαμήνου συγκαταλέγεται το ότι η μητρική εταιρεία έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θερµοηλεκτρικού σταθµού µε την τεχνολογία συνδυασµένου κύκλου που χρησιµοποιεί ως καύσιµο το φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW. Το εκτιµώµενο κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ! Προφανώς, το project αυτό εξετάζεται σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς το ύψος της επένδυσης είναι μεγάλο για τα μεγέθη του Ομίλου (ίδια κεφάλαια στις 30/6/2019 138,2 εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά τις προοπτικές του β’ εξαμήνου, η διοίκηση του εισηγμένου Ομίλου αναφέρει:

«Στη βιοµηχανική δραστηριότητα αναµένεται µικρή αύξηση του κύκλου εργασιών λόγω των επεκτάσεων σε νέες αγορές. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής εκτιµάται ότι θα παραµένει σταθερό, αν και δεν µπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη λόγω της µεγάλης µεταβλητότητας στην τιµή του πολυαιθυλενίου.

Μετά το πέρας της τουριστικής σαιζόν προγραµµατίζεται ολοκλήρωση της Β΄ φάσης ανακαίνισης του ξενοδοχείου Nana Beach που περιλαµβάνει το σύνολο των δωµατίων, επισιτιστικών τµηµάτων, κολυµβητικών δεξαµενών και συνεδριακού κέντρου και Spa συνολικού προϋπολογισµού 15 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά µε το νέο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Nana Princess αναµένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών του ξενοδοχειακού τοµέα, µε δεδοµένο ότι το 2019 είναι πρώτη ολοκληρωµένη σεζόν λειτουργίας.

Ως προς τον κλάδο παραγωγής ενέργειας, οι πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες (επίπεδο ηλιοφάνειας). Για την χρήση 2019 δεν αναµένονται αξιοσηµείωτες µεταβολές σε σχέση µε το 2018.

Ο επενδυτικός σχεδιασµός του Οµίλου Καράτζη στον ενεργειακό τοµέα περιλαµβάνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης δύο αιολικών σταθµών ισχύος 3 MW έκαστος. Επιπρόσθετα επενδύει στον τοµέα εκµετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, έχοντας καταθέσει άδειες φωτοβολταϊκών σταθµών συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 150 MW στην κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισµού 83 εκατ. ευρώ.

Τέλος µε γοργούς ρυθµούς προχωρούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των ΦΒ πάρκων προκειµένου να συµµετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία και η υλοποίηση των σχεδίων να ξεκινήσει εντός του 2020. Ο Όµιλος στοχεύει στην ενδυνάµωση της θέσεως του στις ΑΠΕ µε τη διενέργεια νέων επενδύσεων.

Αναφορικά µε τον κλάδο της εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, που δραστηριοποιείται η θυγατρική ΚΕΝ ΑΕ να σηµειωθεί ότι το οικονοµικό κα λειτουργικό αποτέλεσµα κρίνεται ικανοποιητικό. Μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων της εταιρείας και της µεγιστοποίησης της απόδοσης του υφιστάµενου πελατολογίου αναµένεται να συνεχιστεί αναλογικά η αποτελεσµατικότητα της και στο β’ εξάµηνο της χρήσης».

Σχετικα αρθρα

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 94,89% το ποσοστό των ELTRAK CP και Ν. Κόβας

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Σπυρίδων Κοκκόλης νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Αλλάζει τις ξενοδοχειακές σειρές προϊόντων η Παπουτσάνης

admin

Frigoglass: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου προς συμψηφισμό ζημιών

admin

Ελλάκτωρ: Η ζήτηση έριξε κάτω από το 6,4% την απόδοση του ομολόγου

admin

Μυτιληναίος: «Αλμα» τζίρου στα 990 εκατ. στο εξάμηνο

admin

Εθνική Τράπεζα: Στηρίζει για 2η χρονιά τους τυροκόμους σε διεθνή διαγωνισμό

admin

Ακίνητα για αγορά αναζητά στην Αθήνα η Zoia

admin

Μουζάκης: Οι στόχοι, το… «κομβικό» 2021 και το πετυχημένο φεστιβάλ

admin

Μυλωνάς: Θα προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση των NPEs

admin

Lamda: Παραιτούνται από την Επιτροπή Ελέγχου Βασιλάκης και Κυριακόπουλος

admin

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα της COSCO SHIPPING χρηματοδοτεί δράσεις του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα

admin

Πώς σχολιάζει ο ΟΠΑΠ την απόφαση του ΣτΕ για το διαδικτυακό στοίχημα

admin

Επένδυση 2 εκατ. στο ανθρακούχο νερό από τη ΖARO’S

admin

Αλεν (Hard Rock): Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική του Ελληνικού

admin

Nova: Αγωγή κατά αθλητικής ιστοσελίδας για το VAR

admin

Πειραιώς: Πρώτα… φρεσκάρει και μετά πουλά το Ντυνάν

admin

Yπόθεση Praxia: Πού πήγαν τα λεφτά;

admin