Image default
Πρώτο Θέμα

Financial Times: Πώς αντιστράφηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας

«Πώς αντιστράφηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, στο οποίο τονίζεται ότι η οικονομική υπερδύναμη επιβραδύνεται ενώ η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

«Στην Ευρωζώνη έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η Γερμανία, που είναι η βιομηχανική υπερδύναμη της Ευρωζώνης, υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα της εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με την IHS Markit, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους τελευταίους δείκτες της εταιρείας ερευνών, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας – που θεωρείτο για πολύ καιρό το «καμένο χαρτί» της Ευρωζώνης – αναπτύσσεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα, αναδεικνύουν την ευπάθεια της εξωστρεφούς γερμανικής οικονομίας – η οποία θεωρείται ευρύτερα ότι εισήλθε σε ύφεση στο τρίτο τρίμηνο – στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Για την Ελλάδα, προσθέτει, αποτελούν την τελευταία ένδειξη μίας καθυστερημένης ανάκαμψης μετά την καταβαράθρωσή της. «Κατά περίεργο τρόπο, η γερμανική αδυναμία και η ελληνική δύναμη εξηγούν επίσης γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων και των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλή στοιχεία ενεργητικού αναφοράς της Ευρωζώνης, κάνουν ράλι από την άνοιξη, καθώς η ενίσχυση της οικονομικής απαισιοδοξίας – στη χώρα και σε όλο τον κόσμο – έκανε τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε περισσότερη νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων έκαναν βουτιά κάτω από το μηδέν (η απόδοση του 10ετούς είναι -0,57%), οι διαχειριστές κεφαλαίων ζητούν όλο και πιο απελπισμένα αποδόσεις αλλού. Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αλλά η αναζήτηση κέρδους από τους επενδυτές τις έχει ωθήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, λίγο μόνο πάνω από το 1,3% για το 10ετές ομόλογο.

«Ταυτόχρονα, η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας έχει κάνει τους επενδυτές να εμπιστεύονται ότι το χρέος της είναι λιγότερο επικίνδυνο από πριν», αναφέρουν οι FT, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Καθώς όλο και περισσότερες αποδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης γίνονται αρνητικές, οι επενδυτές είναι απλά αναγκασμένοι να αναζητούν υψηλότερο έδαφος», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας: «Οι θετικές αποδόσεις της Ελλάδας φαίνονται ελκυστικές και η βελτίωση των οικονομικών βασικών μεγεθών δεν υπαγορεύουν τουλάχιστον στους επενδυτές να μείνουν μακριά».

Σχετικα αρθρα

Το Χ.Α, το κλείσιμο το short και τα νέα δεδομένα

admin

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Forthnet

admin

PwC: Η αγορά ακινήτων δεν συμβάλει, ακόμη, στην ανάπτυξη της Ελλάδας

admin

Στην Βουλή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

admin

Ναι, η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ

admin

Μη φοβού το ΔΝΤ

admin

Τι σημαίνει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις παγκόσμιες αγορές

admin

Ο θάνατος της ευρωπαϊκής αντι-λιτότητας λέει πολλά για τη λιτότητα

admin

Ο Trump έχει δίκιο: Tο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι όντως πολύ μεγάλο

admin

ΧΑ: Με απώλειες ξεκίνησε ο Αύγουστος-Στο -2% ο τραπεζικός δείκτης

admin

Το αδιέξοδο των ιταλικών εκλογών δίνει το πάνω χέρι στους λαϊκιστές

admin

Η ιταλική πολιτική παίρνει μια ανησυχητική στροφή

admin

Η τρόικα ξανάρχεται και… φέρνει νέες κάλπες;

admin

Το 16,5% δεξιότερα της … Ν.Δ.

admin

Εάν ο Draghi χειραγωγεί νομίσματα, το ίδιο κάνει και ο Trump

admin

Η καθοδική πορεία της Ιταλίας

admin

Τι πρέπει να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα τα κράτη της G20

admin

Εάν ο περασμένος χρόνος απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται

admin