Image default
Ευρώπη

Διαψεύδει ο Τζόνσον τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της επικείμενης πρότασης επί του Brexit

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει η βρετανική κυβέρνηση, υπό τη μορφή νομικού κειμένου, τις επίσημες προτάσεις της επί των νέων όρων εξόδου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι λεπτομέρειες των προτάσεων θα αποκαλυφθούν μετά από την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο του κόμματος το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι Times υποστηρίζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει στους Ευρωπαίους ως όρο για μια συμφωνία ότι δε θα πρέπει να παραχωρήσουν νέα αναβολή στο Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου.

Παρόλα αυτά, η επίτευξη συμφωνίας παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο, καθώς οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας για το περιεχόμενο των βρετανικών προτάσεων δεν ικανοποιεί τους Ευρωπαίους.

Βρετανικά και ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το Λονδίνο αναμένεται να προτείνει μία κοινή εμπορική ζώνη με κανόνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς για τη διακίνηση ζωικών και φυτικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, ωστόσο, φέρεται να είναι οι αναγκαίοι τελωνειακοί έλεγχοι για τα υπόλοιπα προϊόντα. Το ιρλανδικό RTÈ μετέδωσε πως οι μέχρι τώρα βρετανικές προτάσεις προβλέπουν τη δημιουργία «περιοχών τελωνειακής εκκαθάρισης», στην ουσία δηλαδή τελωνειακών σταθμών, τόσο στη Βόρεια Ιρλανδία όσο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι θα διευκολύνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από ένα πρόγραμμα προεγκεκριμένων προϊόντων, τα οποία θα παρακολουθούνται με συσκευές γεωεντοπισμού που θα τοποθετούνται στα φορτηγά που θα τα μεταφέρουν.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι σχολίασε μέσω Twitter ότι αυτή δε θα ήταν μία σοβαρή πρόταση, καθώς δε θα συνιστούσε επαρκή αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, το οποίο προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση εν τη απουσία άλλης λύσης.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «τεράστια υπαναχώρηση» από τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους.

Πάντως μιλώντας το πρωί στο BBC ο Μπόρις Τζόνσον διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι καμία βρετανική πρόταση δεν προβλέπει ελέγχους ή επιθεωρήσεις στα σύνορα. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται σε κάποιες παλαιότερες προκαταρκτικές ιδέες.

Στο άλλο θέμα για το οποίο δέχεται συνεχείς ερωτήσεις, δηλαδή το κατά πόσο άγγιξε με τρόπο ανάρμοστο στο μηρό τη δημοσιογράφο Σάρλοτ Έντουαρντς πριν από 20 χρόνια, ο πρωθυπουργός απάντησε σήμερα «όχι» όταν ρωτήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι είναι μία συντονισμένη πολιτική επίθεση από τους πολέμιους του Brexit. «Η καταγγελία δεν ευσταθεί», είπε και στο ραδιόφωνο του BBC, αφού πρώτα είχε χαρακτηρίσει στην τηλεόραση του BBC «πολύ λυπηρό» ότι η κα Έντουαρντς έκανε μια τέτοια «αναληθή» καταγγελία.

Σχετικα αρθρα

Βαθιά ανησυχία της ΕΕ για την υγεία του Ναβάλνι

admin

Δωρεάν Wi-Fi και στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού    

admin

Brexit: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία

admin

Συμβούλιο ΕΕ: Ξεκινά τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

admin

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

admin

Ε.Ε.: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις ΗΠΑ για την «κυβερνοεπίθεση της Μόσχας»

admin

Ε. Κουντουρά: Στην Ευρωβουλή παρουσιάστηκε η Έκθεση στρατηγικής στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030

admin

Βαρβιτσιώτης από Ιταλία: Σύμμαχοι και μέλη μιας «φιλόδοξης Ευρώπης» με κοινά οράματα

admin

Η ΕΕ κοιτάει Pfizer και η Δανία πατάει οριστική παύση στην AstraZeneca

admin

H Ευρώπη συζητά για την ένταξη της πολιτιστικής βιομηχανίας στο σύμφωνο για τις δεξιότητες

admin

Φρένο στις ενδοεταιρικές προστριβές φιλοδοξεί να βάλει έργο του ERASMUS+

admin

Βυθίσατε τον ορθό λόγο

admin