Image default
Επιχειρήσεις

Εξώδικο Βίκος, ΕΨΑ, Λουξ κατά της Coca Cola

Ως μια συλλογική κίνηση και μετά τη δραστηριοποίηση της Βίκος, της ΕΨΑ και της Λουξ, εταιρείες με έδρα, ιδιοκτησία και παραγωγή στην Ελλάδα, που αποτελούν Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, επέρχεται η κλιμάκωση των δράσεων των τριών εταιρειών καταθέτοντας εξώδικη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με την Coca Cola και την παράνομη επικοινωνιακή στρατηγική της σχετικά με τη χρήση εθνικών συμβόλων στις συσκευασίες της.

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας δικαίωσε τις εταιρείες-Μέλη της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΨΑ, Λουξ και Βίκος, οι οποίες απέδειξαν περίτρανα την απτή εφαρμογή του αρχαίου ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει», δίνοντας διορία 30 εργάσιμων ημερών στην Cοca Cοla για να αποσύρει από τη διαφημιστική της καμπάνια την παρουσία των εθνικών συμβόλων όχι μόνο από τις συλλεκτικές συσκευασίες της αλλά και από το σύνολο της επικοινωνίας της. Κι ενώ οι τρεις ελληνικές εταιρείες έχουν δικαιωθεί σύμφωνα με απόφαση του ΣΕΕ, η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στην εμπορευματοποίηση της εθνικής μας κληρονομιάς εγείρει ερωτήματα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, υπογραμμίζουν, λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση μιας και μόνο έμμισθης συμβούλου του, παραχωρεί το δικαίωμα στην Cοca Cοla να συνεχίζει να εμπορευματοποιείται τα εθνικά μνημεία, χωρίς να προβαίνει στην επιβολή κάποιου προστίμου ή την πληρωμή των σχετικών τελών, παρά τη σαφήνεια του νόμου επί του θέματος.

Η εν λόγω απόφαση εγείρει ερωτήματα καθώς η μη διεκδίκηση είσπραξης των προβλεπομένων ποσών από το Υπουργείο Πολιτισμού προς την εταιρεία σημαίνει τη ζημίωση του κράτους και της οικονομίας συνολικά, αφού σε αντίθετη περίπτωση η πολυεθνική θα κατέθετε κάποια εκατομμύρια στα ταμεία της χώρας. Ασφαλώς, αναφέρει η ανακοίνωση, καμία από τις εταιρείες που έχουν τεθεί εναντίον της Cοca Cοla δεν προσβλέπει μέσω της προσφυγής της στη δικαιοσύνη στη χρηματική αποζημίωση, αντιθέτως, απώτερος σκοπός κάθε κίνησης αποτελεί ο περιορισμός της αυθαιρεσίας στη χρήση των εθνικών συμβόλων για επιχειρηματικό όφελος.

Με στόχο την προάσπιση αλλά και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, η Λουξ, η Βίκος και η ΕΨΑ θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις εάν η εξώδικη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ληφθεί υπόψη και δεν αποδώσει καρπούς. Με την εν λόγω διαφημιστική καμπάνια της Cοca Cοla είναι πασιφανές ότι αφενός καταστρατηγείται η έννοια του αθέμιτου ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δεοντολογίας και αφετέρου πλήττεται σφοδρά η οικονομία της χώρας.

Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις από πλευράς του Υπουργείου, οι τρεις εταιρείες, η ΕΨΑ, η Βίκος και η Λουξ, ενωμένες συνεχίζουν τον αγώνα για την προστασία της χρήσης των εθνικών μας συμβόλων.

Σχετικα αρθρα

Επεκτείνεται στην αμερικανική αγορά η Green Cola

admin

Στην ΕΛΚΑ η σύμβαση προμήθειας υποβρυχίου καλωδίου από την Ørsted

admin

Βρετανία: Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες

admin

Πετρόπουλος: Μεταβίβαση ακινήτου στην «ΝΤΕΛΠΑ» έναντι €4,07 εκατ.

admin

Η ΔΕΗ στόλισε τις οδούς Χαλκοκονδύλη και 3ης Σεπτεμβρίου

admin

ΣΕΒ: Συνεργασία επιχειρήσεων και «δανεισμός» εργαζομένων για διατήρηση θέσεων εργασίας

admin

Θετικές επιδόσεις το 2018 για τη Rolco Βιανίλ

admin

Αύξηση πωλήσεων κατά 22% για την Παπαστράτος

admin

X.Α.: Τετραήμερο «lockdown» με μείωση 2,6 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση

admin

Ιωάννου (ΑΒΑΞ): «Wakeup call» η πανδημία για οικονομία και υποδομές

admin

Στους 57.474 οι νεκροί στον πλανήτη – Τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα 1.082.470

admin

Ομολογιακό 41,5 εκατ. για θυγατρική της REDS

admin

Διπλή κίνηση από την ΑΒ Βασιλόπουλος για την προστασία του περιβάλλοντος

admin

Μυτιληναίος: Εντείνεται η διεθνοποίηση με credit rating από S&P και Fitch στα πλαίσια του Eurobond

admin

Έτοιμο το νέο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς

admin

ΦΑΓΕ: Η επιστροφή «μαμούθ», το δάνειο από FAGE USA και τα ερωτήματα

admin

Hard Rock: Επένδυση άνω του 1 δισ. αν πάρουμε το καζίνο Ελληνικού

admin

Λουκέτο και βαριά πρόστιμα σε νυχτερινά κέντρα σε Πάτρα, Ρέθυμνο

admin