Image default
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό – Επιβάλλεται στιβαρή απάντηση

«Επιβάλλεται στιβαρή απάντηση από το Κράτος» στο μεταναστευτικό πρόβλημα, τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα.
«Η κυβέρνηση έχει μελετήσει σε βάθος τη μεταναστευτική πρόκληση», είπε ο κύριος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δύο συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ για το θέμα, αλλά και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Όπως τόνισε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, σχετικά με την άφιξη των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αυτές οφείλονται σε δύο παράγοντες: Αφενός «στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα», αφετέρου «στις εξελίξεις στη Συρία». «Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο όλα πρέπει να μετρηθούν», σχολίασε σχετικά και έκανε λόγο για «μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα».
Ως προς τις κύριες πολιτικές που αποφασίστηκε στο χθεσινό υπουργικό να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε: Επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ενίσχυση των περιπολιών των συνόρων μας με νέα μέσα και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτοί που κληροδότησαν την κατάσταση αν δεν μπορούν να συμβάλουν, να σιωπήσουν»
«Δε θα αντιδικήσω με την αντιπολίτευση, το θέμα έχει διεθνείς διαστάσεις», είπε απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε πως όταν ήταν κυβέρνηση «ήταν αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, στέλνοντας προσκλητήριο στους διακινητές να στέλνουν προς τα εδώ κόσμο. Κι όταν ‘λιάζονταν’ εστάλη μήνυμα στην Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά». «Αυτοί που κληροδότησαν την κατάσταση, αν δεν μπορούν να συμβάλουν, τουλάχιστον να σιωπήσουν», τόνισε ο Γ.Κουμουτσάκος.Διαχωρισμός προσφύγων – μεταναστών
Βασικός άξονας της πολιτικής αποσυμφόρησης είναι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες, με τον αναπληρωτή υπουργό να κάνει λόγο για «νομοθετική αλλαγή της Υπηρεσίας Ασύλου», η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει σχεδιαστεί «με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» και στόχο την «ισχυρή, ασφαλή και γρήγορη διαδικασία ασύλου».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό προσφύγων – μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια, σημείωσε ότι, «δεν μπορώ να πω πόσοι είναι στη Μόρια, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η ταυτοποίησή τους, όμως κρίνοντας από τις εθνικότητες, είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες». Είπε, ωστόσο ότι, στο σύνολο της επικράτειας, «το 75% είναι Αφγανοί, ενώ πολλοί είναι και Αφρικανοί».
«Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Συν αυτοί που ήρθαν. Είμαστε Κράτος δικαίου, έχουμε όμως και χρέος προστασίας της χώρας μας», τόνισε.
Ως προς το πού θα επιστρέφονται όσοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται μετανάστες, είπε πως «βασικός προορισμός επιστροφής είναι η Τουρκία», όμως «πρέπει να είναι αποδοτικές και οι επιστροφές σε τρίτες χώρες». «Πρέπει να απαιτήσουμε μεγαλύτερη ανακατανομή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε σχετικά.Τα κλειστά Κέντρα και η αποσυμφόρηση των νησιών
«Τα κλειστά κέντρα αφορούν εκείνους που βρίσκονται παράνομα στη χώρα», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Τα συνοριακά νησιά υφίστανται μεγάλες πιέσεις», αναγνώρισε και τόνισε ότι για το λόγο αυτό, «αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να εξετάζουμε τις αιτήσεις ασύλου και στην ενδοχώρα».
«Τα τελευταία χρόνια επιστράφηκαν στην Τουρκία λιγότεροι από 1800 άνθρωποι», είπε και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία και να απαιτήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τη δική της πλευρά. Να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να μην ανοίξει άλλες προσφυγικές οδούς».
«Θα θέλαμε να είναι πιο κοντά μας η ΕΕ, όμως η συνεργασία μαζί της δεν μπορεί να αντικατασταθεί», σημείωσε σχετικά με τους εταίρους της χώρας μας και παραδέχθηκε πως παρά το ότι «η Frontex θα έπρεπε να έχει πιο ισχυρή παρουσία, είναι η ευρωπαϊκή παρουσία στα ελληνικά νερά».
Όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του θέματος, ο «αρχηγός του Λιμενικού είναι σήμερα στην Τουρκία, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, για συνεργασία».
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κύριος Κουμουτσάκος μεταβαίνει το επόμενο διήμερο στην Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών.
Αναφέροντας ότι «οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες τώρα στην Ευρώπη από αυτές που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε πως «δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς κάποιον που διαχειρίζεται το πρόβλημα για τρεις μήνες με αυτούς που το διαχειρίστηκαν τρία χρόνια» και τόνισε πως «το θεωρούμε εθνικό πρόβλημα επειδή θεωρούμε ότι έχουμε σύνορα».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως για πρώτη φορά διαμορφώνεται ομάδα πίεσης μέσα στην ΕΕ, από τις χώρες πρώτης γραμμής Ελλάδας – Βουλγαρίας και Κύπρου. «Ως ομάδα θα παρουσιάσουμε και θα πιέσουμε στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Υποθέσεων. Η πρωτοβουλία θα ανακοινωθεί σύντομα και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Κατά της άρσης ασυλίας Βαρουφάκη η Επιτροπή Δεοντολογίας για το επεισόδιο στην Αίγινα

admin

Απίστευτη απρέπεια Σκουρλέτη σε Διονύση Χατζηδάκη

admin

Κανέλλη: Προτιμώ να βγάλω βόλτα τον σκύλο μου παρά να δω την ταινία του Γαβρά για τον Βαρουφάκη

admin

Παύλος Μπακογιάννης: 30 χρόνια από την δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

admin

Λοβέρδος: Το ΚΙΝΑΛ ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

admin

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Αν πέσει το αεροπλάνο, μένουμε χωρίς δεξιά!

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου

admin

Η απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη για το βιογραφικό του

admin

Τσακαλώτος: Ό,τι έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που χτίσαμε εμείς

admin

Η παρουσία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην 84η ΔΕΘ

admin

ΟΗΕ για Κύπρο: Δεν υπάρχει κάτι επίσημο για «άνοιγμα των Βαρωσίων»

admin

Συρίγος: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αγνοεί την ύπαρξη Καρπάθου, Ρόδου, Κάσου και Καστελόριζου

admin

Απάντηση σε Τουρκία: Ελλάδα και Αίγυπτος επιταχύνουν την οριοθέτηση ΑΟΖ

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Τζάρεντ Κούσνερ στη Νέα Υόρκη

admin

Σύσκεψη Χαρδαλιά με εκπροσώπους ασφαλείας κρίσιμων υποδομών για τον κορονοϊό

admin

Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για τη «δεύτερη ευκαιρία» ρύθμισης οφειλών

admin

Ορίζονται οι κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες για την κυβερνοασφάλεια

admin

Κορωνοϊός-μέτρα: Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα από Τετάρτη – Σε καραντίνα όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα

admin