Image default
Πολιτική

Οικονόμου: Εκρηκτική κατάσταση στις φυλακές με απειθαρχία, υπερπληθυσμό και υποστελέχωση

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου παρουσίασε την εικόνα που παρουσιάζουν οι φυλακές της χώρας, τονίζοντας ότι: «Τρεις λέξεις απεικονίζουν την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Απειθαρχία, υπερπληθυσμός και υποστελέχωση».

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη ζωή των κρατουμένων, αλλά και των υπαλλήλων, αντιμετωπίζοντας μια κατάσταση στις φυλακές που είναι εκρηκτική. Και είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο για τη σωφρονιστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για το πρόβλημα που καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, καταθέτοντας στοιχεία για το διάστημα από 1/1/2019 μέχρι 15/9/2019, από τα οποία προκύπτει ότι:

Υπήρξαν συνολικά σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, 525 συμπλοκές κρατουμένων, 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, 7 ανθρωποκτονίες, 28 αυτοκτονίες, 42 στάσεις κρατουμένων, 2.528 κατασχέσεις κινητών, 561 κατασχέσεις ναρκωτικών και 1.546 αυτοσχέδιων όπλων.

«Μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού υπήρξαν 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες, 6 αυτοκτονίες, κατασχέσεις 750 κινητών, 100 ναρκωτικών, και 663 αυτοσχέδιων όπλων. Με τα κινητά τηλέφωνα γίνεται πάρτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι σε καμία φυλακή δεν υπάρχει ανιχνευτής για ναρκωτικά και όπλα.

Έμφαση έδωσε ο κ. Οικονόμου στο θέμα της ασφάλειας στις φυλακές, απορρίπτοντας κατηγορίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, για αυταρχικές λογικές.

«Δεν έχουμε το ιδεολόγημα μας για την ασφάλεια κρατουμένων αλλά και υπαλλήλων, στη λογική νόμος και τάξης, αλλά προτάσσουμε την αναγκαιότητα της. Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η ανάγκη να αναφερθώ στην ασφάλεια, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα μάς αναγκάζει να την προτάξουμε γιατί δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σωφρονιστικά καταστήματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της δημιουργίας Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών η οποία συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την αναγκαία για την ενίσχυση της εξωτερικής φύλαξης.

«Στα θέματα της ασφάλειας, της σωφρονιστικής πολιτικής και των απειλών που δέχεται η χώρα, μπορούμε να βρούμε κοινό πεδίο συζήτησης και συνεννόησης», σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για «τραγική υγειονομική κατάσταση» στις φυλακές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων -ένα θέμα, όπως είπε, που σέρνεται- αλλά και για τραγική υποστελέχωση, και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κάλυψη των κενών θέσεων με ειδική μοριοδότηση και κίνητρα για γιατρούς σε αγροτικές φυλακές.

«Δεν έχουμε σκοπό ούτε να γκρεμίσουμε ούτε να ανατρέψουμε τη σωφρονιστική πολιτική που ακολουθείται, αλλά να τη βελτιώσουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

Ακόμα, υπεραμύνθηκε των φυλακών Γ΄ τύπου και απαντώντας στις αντιδράσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν, αντέτεινε ότι «πρέπει να φύγουμε από ιδεοληψίες γιατί η πειθαρχική φυλακή ισχύει σε όλα τα κράτη του κόσμου και αφορά τους σκληρούς συνειδητά παραβάτες».

Για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, ανέφερε ότι η ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί, αφού εξέτασε διάφορους δημόσιους χώρους, αξιολόγησε τον Ασπρόπυργο ως πρώτη περιοχή που τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις, όμως προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, «είμαστε στο αρχικό πόρισμα δεν έχουμε καταλήξει για το πού θα γίνουν».

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έδωσε έμφαση στο θέμα της εξωτερικής φρούρησης, τονίζοντας ότι «το ζήτημα των δραματικών ελλείψεων προσωπικού που δημιουργήθηκε μετά την επιστροφή των δημοτικών υπαλλήλων στις οργανικές τους θέσεις, πρέπει να το λύσουμε, γιατί αυτό σημαίνει κίνδυνος αποδράσεων».

Άλλο ζήτημα, όπως είπε η κ. Νικολάου, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι ο διαχωρισμός και η μεταφορά των σκληρών κρατουμένων σε φυλακές κλειστού τύπου. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση της στην αποφυλάκιση βαρυποινιτών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νόμος Παρασκευόπουλος έληξε τον Αύγουστο. Συμφωνούμε στις αποφυλακίσεις όχι όμως των βαρυποινιτών, των σκληρών παραβατών. Για παράδειγμα, ένας Αλβανός βαρυποινίτης με 108 χρόνια κάθειρξης για φόνους αποφυλακίστηκε στα 8 χρόνια με το νόμο Παρασκευόπουλου, διέπραξε ληστεία πριν λίγες μέρες και ξαναφυλακίστηκε».

«Η νέα αντιεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική έχει βασικό της στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και παράλληλα την ασφάλεια του προσωπικού. Κεντρικοί στόχοι της παραμένουν η ενίσχυση της προστασίας τω δικαιωμάτων των κρατουμένων, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους με προγράμματα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης, η επέκταση της χρήσης εναλλακτικών μέτρων κράτησης και η κοινωνική επανένταξη τους», είπε κλείνοντας την ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν παρατηρήσεις αλλά και επιφυλάξεις και ανησυχίες για ορισμένες διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα και κατά πόσο θα επηρεάσουν τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σχετικα αρθρα

Πόθεν Έσχες – Γεραπετρίτης: Αυτά είναι τα εισοδήματά μου για το 2018

admin

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Να κρατήσετε "πισινή", ζήτησε από το δικαστήριο ο συνήγορος του Παππά

admin

Τα ταξίδια του Μητσοτάκη για επενδύσεις

admin

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 655 προσλήψεις και προμήθεια λεωφορείων ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών

admin

Σύνοδος Κορυφής: Παραπέμπουν Δεκέμβριο για κυρώσεις στην Άγκυρα – Πιέσεις από Αθήνα

admin

Μήνυμα Μητσοτάκη: Η κοινωνία περιμένει διαφορετικά πράγματα από τους πολιτικούς

admin

Μετανάστες – Έβρος: Οδοιπορικό του δημοσιογράφου Φώτη Καρύδα στα σύνορα

admin

Σακελλαροπούλου: Ο φυσικός χώρος της εκπαίδευσης είναι το σχολείο

admin

Γεωργιάδης: Κανονικά θα κυρωθούν τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

admin

Οι Τούρκοι «απαντούν» με ρωσικά πλοία – Χοντραίνει το παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο

admin

Μητσοτάκης: Η συμπαράσταση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι περισσότερο απαραίτητη και δεδομένη από ποτέ

admin

Ο Αλέξης Γεωργούλης κληρώνει ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες

admin

Βουλή: Μέτωπο «εθνικής ομοψυχίας» ζήτησε ο Δένδιας – Σύντομα η κυβερνητική θέση για τα 12 μίλια

admin

Προκαταρκτική Novartis – Τσοβόλας: Δικαστικό πραξικόπημα η άρνηση αποστολής εγγράφων του Παπαγγελόπουλου

admin

Κουμουτσάκος: Η ασφάλειά μας είναι και ασφάλεια των Ευρωπαίων

admin

«Σύγχυση» στο ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνεστε για την τρομακτική αύξηση της φοροδιαφυγής

admin

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας – Θα μιλήσει σε ημερίδα του Economist

admin