Image default
Οικονομία

B. Κικίλιας: Επιδότηση R&D και πέναλτι claw back

Σειρά νέων κανόνων και επιχειρηματικών κινήτρων από την «επιδότηση» επενδύσεων σε R&D μέχρι «δόσεις» για αποπληρωμή του claw-back και την εθελοντική μείωση των τιμών φαρμάκου εισάγει το υπουργείο Υγείας εν όψει του 2020, σύμφωνα με τη στρατηγική που προωθεί μέσω νομοσχεδίου που κατατίθεται προσεχώς στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου της «N» για την Υγεία, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Royal Olympic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ληφθουν μετρα για την μείωση του clawback μέσω του ελέγχου της συνταγογράφησης και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όσοι δεν συμμορφωθούν θα καταβάλλουν επιπλέον 30% claw back». Παράλληλα ανέφερε πως στις σκέψεις της κυβερνησης είναι ο επιμερισμός του κλειστού προϋπολογισμού για το φάρμακο σε δύο, για ΦΥΚ και γενόσημα – off-patent. 

Απέφυγε να σχολιάσει όσα έγιναν τα 4,5 – 5 τελευταία χρόνια στο υπουργείο Υγείας, καθως – όπως είπε – έχει εκθέσει κατ’ επανάληψη όσα παρέλαβε η τρέχουσα κυβέρνηση σε ΕΣΥ, οικονομικά της Υγείας, πλαφόν, προσλήψεις, δαπάνες για το φάρμακο κ.ο.κ. κι επιπλέον έχει εκθέσει τα μέτρα με τα οποία θα ανασχεθεί η κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εν όψει του 2020 προωθούνται μέτρα, κανόνες και ένα νέο πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ανασχέσει την τάση brain drain που ευθύνεται για την απώλεια 25% του ΑΕΠ μας τα προηγούμενα χρόνια.

«Εγγυόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ αλλά είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες», τόνισε, για να προσθέσει ότι «πρέπει να εκλείψει η τριτοκοσμική πολιτική αντίληψη ότι το μοναδικό πράγμα που συγκράτησε τα οικονομικά της υγειας ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το claw-back. Την άλλη εβδομάδα φέρνουμε στη Βουλή μέτρα για διαρθρωτική αντιμετώπιση του θέματος».

«Πρέπει ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει πού πάνε τα χρήματά του», τόνισε ανοίγοντας και το θέμα της εξεύρεσης πόρων για την αναβάθμιση των νοσοκομείων, εφόσον προηγουμένως εξορθολογιστεί ο τρόπος που εποτεύονται όλοι οι οργανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Εν κατακλείδι, τα παραπάνω μέτρα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, που εξήγησε ότι πλέον υπάρχει ηλεκτρονική φαρμακαποθήκη, MOU με τους εμπλεκόμενους και αγαστή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς.

Σχετικα αρθρα

Eurogroup: Στο τραπέζι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

admin

Χρ. Σταϊκούρας από Κύπρο: Από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα έκανε δυναμική επανεκκίνηση

admin

Το πετρέλαιο πέφτει καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να περιορίσουν τη ζήτηση

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Εξετάζεται να μπουν και νέες κατηγορίες στα έξοδα

admin

Σπάνε κάθε ρεκόρ οι εισπράξεις από τον Τουρισμό

admin

Φορολοταρία : Οι λαχνοί του Αυγούστου που κερδίζουν από 1.000 ευρώ

admin

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές παρατείνεται η προθεσμία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

admin

Πλεόνασμα : Στο «βωμό» των ΔΝΤ και ΕΕ μέρισμα και συντάξεις

admin

Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο

admin

Προτάσεις για την εκλογίκευση της φορολογίας κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον Χρ.Σταϊκούρα

admin

Πάνω από 812 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο από 12μηνα έντοκα γραμμάτια

admin

Γερμανία : Η οικονομία σε περιδίνηση, προκαλεί τρόμο σε όλες τις χώρες

admin

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που «καίνε» τους φορολογούμενους

admin

Thomas Cook: Με οκτώ πτήσεις αναχωρούν τουρίστες από το Ηράκλειο

admin

ΑΑΔΕ: Ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,9 δισ ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

Σε χαμηλό τριετίας η ισοτιμία της στερλίνας

admin

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο : Οι πολυάριθμες σαρωτικές αλλαγές

admin

Περαίωση στο τραπέζι για το δημοσιονομικό κενό του 2020

admin