Image default
Οικονομία

B. Κικίλιας: Επιδότηση R&D και πέναλτι claw back

Σειρά νέων κανόνων και επιχειρηματικών κινήτρων από την «επιδότηση» επενδύσεων σε R&D μέχρι «δόσεις» για αποπληρωμή του claw-back και την εθελοντική μείωση των τιμών φαρμάκου εισάγει το υπουργείο Υγείας εν όψει του 2020, σύμφωνα με τη στρατηγική που προωθεί μέσω νομοσχεδίου που κατατίθεται προσεχώς στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου της «N» για την Υγεία, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Royal Olympic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ληφθουν μετρα για την μείωση του clawback μέσω του ελέγχου της συνταγογράφησης και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όσοι δεν συμμορφωθούν θα καταβάλλουν επιπλέον 30% claw back». Παράλληλα ανέφερε πως στις σκέψεις της κυβερνησης είναι ο επιμερισμός του κλειστού προϋπολογισμού για το φάρμακο σε δύο, για ΦΥΚ και γενόσημα – off-patent. 

Απέφυγε να σχολιάσει όσα έγιναν τα 4,5 – 5 τελευταία χρόνια στο υπουργείο Υγείας, καθως – όπως είπε – έχει εκθέσει κατ’ επανάληψη όσα παρέλαβε η τρέχουσα κυβέρνηση σε ΕΣΥ, οικονομικά της Υγείας, πλαφόν, προσλήψεις, δαπάνες για το φάρμακο κ.ο.κ. κι επιπλέον έχει εκθέσει τα μέτρα με τα οποία θα ανασχεθεί η κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εν όψει του 2020 προωθούνται μέτρα, κανόνες και ένα νέο πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ανασχέσει την τάση brain drain που ευθύνεται για την απώλεια 25% του ΑΕΠ μας τα προηγούμενα χρόνια.

«Εγγυόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ αλλά είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες», τόνισε, για να προσθέσει ότι «πρέπει να εκλείψει η τριτοκοσμική πολιτική αντίληψη ότι το μοναδικό πράγμα που συγκράτησε τα οικονομικά της υγειας ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το claw-back. Την άλλη εβδομάδα φέρνουμε στη Βουλή μέτρα για διαρθρωτική αντιμετώπιση του θέματος».

«Πρέπει ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει πού πάνε τα χρήματά του», τόνισε ανοίγοντας και το θέμα της εξεύρεσης πόρων για την αναβάθμιση των νοσοκομείων, εφόσον προηγουμένως εξορθολογιστεί ο τρόπος που εποτεύονται όλοι οι οργανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Εν κατακλείδι, τα παραπάνω μέτρα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, που εξήγησε ότι πλέον υπάρχει ηλεκτρονική φαρμακαποθήκη, MOU με τους εμπλεκόμενους και αγαστή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς.

Σχετικα αρθρα

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη άνω του 2% το β΄εξάμηνο του 2019

admin

Oxford Economics: Ο κορωνοϊός μπορεί να ανοίξει τρύπα 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία

admin

Αισιοδοξία για την έκθεση βιωσιμότητας της ΔΕΗ – Ξεπερνά τον πρώτο «σκόπελο»

admin

Κινδύνους για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βλέπει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ λόγω κοροναϊού

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατρακύλα 6,31% στο κλείσιμο της αγοράς

admin

British American Tobacco Hellas: Ανακηρύχτηκε Κορυφαίος Εργοδότης για την ανάπτυξη των εργαζομένων στις επενδύσεις για το glo

admin

ΟΟΣΑ: Ρίχνει πάλι τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη, στέλνει αυστηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις

admin

Aramco: Στα 1,7 τρισ. χαμήλωσε ο πήχυς της αποτίμησής της

admin

ΕΣΕΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας του ΜcArthour Glen τις Κυριακές

admin

Το Παρίσι καλεί όλα τα κράτη να στηρίξουν το «ιστορικό» σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ

admin

HΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αγορά εργασίας

admin

Κορωνοϊός: 9 νεκροί στη Γαλλία από τον ιό -613 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

admin

Τα έργα του αγωγού IGB επιθεώρησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ

admin

Wall Street : Μεικτές τάσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Αναστάτωση με πρόβλημα στις e-υπηρεσίες της Alpha Bank – Δεν εμφανίζονται ποσά στους λογαρισμούς

admin

Εξουσία καθαίρεσης διοικήσεων αποκτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

admin

Σχέδιο περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας και κρατικής στήριξης για την KLM

admin

Προσλήψεις: 360 θέσεις εργασίας σε υπουργείο Υγείας, νοσοκομεία, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

admin