Image default
Ευρώπη

Brexit: Η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πείθει

Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη εν όψει της κρίσιμης συνόδου της 17ης Οκτωβρίου. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το επίσημο κείμενο των προτάσεών τους για το Brexit είναι έτοιμο και ήδη δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν μέρος αυτού, κυρίως το κομμάτι που αφορά το ακανθώδες backstop.

Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο δεν είναι θετικές. Η άμεσα ενδιαφερόμενη, η Ιρλανδία, φέρεται να ζητεί με νόημα από το Λονδίνο να υποβάλει μία «σοβαρή» πρόταση, ενώ από τις Βρυξέλλες, ακόμη και από τους «παραδοσιακούς συμμάχους» της Βρετανίας στην Ε.Ε., υπάρχει μία δυσφορία για την προσέγγιση τύπου «καμικάζι» του Μπόρις Τζόνσον στις διαπραγματεύσεις.

Τα κράτη-μέλη δεν θεωρούν λογική την προσέγγιση του Βρετανού πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις, καθώς επί της ουσίας επιδιώκει να καταρριφθούν όλοι οι κανόνες και να υπάρξει μία ειδική μεταχείριση στη Βρετανία, υποστηρίζει κοινοτική πηγή στην «Independent». «Ο τροπος “καμικάζι” με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι επιλογή μας», προσθέτει η ίδια πηγή.   

Για το Δουβλίνο πάλι, τα «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων, η εναλλακτική πρόταση που φέρεται να προτείνει το Λονδίνο για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, δεν αποτελεί καν βάση για συζήτηση.

«Non-Paper = Non-Starter», σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι. «Είναι καιρός η Ε.Ε. να λάβει μια σοβαρή πρόταση από τη βρετανική ν κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Brexit εντός του Οκτωβρίου. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!», πρόσθεσε ο Κόβενι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες του ιρλανδικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTÉ, η πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον, προκειμένου να απαλειφθεί το backstop από τη συμφωνία και να υπάρξει συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, είναι μία ιρλανδική «οικονομική ζώνη», βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα. Στο ίδιο κείμενο των προτάσεων περιλαμβάνονται επίσης τα λεγόμενα «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων.  

«Εντελώς ανέφικτες» χαρακτήρισε τις προτάσεις και το Εργατικό Κόμμα, τονίζοντας ότι προσθέτουν ένα τεράστιο διοικητικό φορτίο στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα βασίζονται σε τεχνολογικά μέσα που δεν υπάρχουν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί ελέγχων στα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «παραποίηση» ενός non paper το οποίο αφορούσε τελωνειακούς ελέγχους στον τόπο προέλευσης ή προορισμού των αγαθών.

Σχετικα αρθρα

Ειδικό θέμα: Η φυγή των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας

admin

Μοσκοβισί: Χρειάζεται «σοβαρός καλλωπισμός» του συμφώνου σταθερότητας

admin

12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

admin

Ετοιμότητα για το Brexit χωρίς συμφωνία: Τελική έκκληση της Επιτροπής προς όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ

admin

Κατάργηση τελών περιαγωγής στην ΕΕ: Η πρώτη επανεξέταση

admin

Ο γαλλικός Τύπος αντεπιτίθεται στη Google

admin

«Χτυπημένοι» από την κλιματική κρίση, οι Γερμανοί Συντηρητικοί στοχεύουν τώρα στο Πράσινο Κόμμα

admin

Ενσωμάτωση μεταναστών και όχι διαχωρισμό, ζητούν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες

admin

Ένας σύμβουλος καριέρας για τον Αλέξη Τσίπρα

admin

Ερντογάν και Μητσοτάκης συζητούν για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών

admin

Εκλογές στη Ρουμανία: Φαβορί ο φιλοευρωπαίος Γιοχάνις

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

Στην Ελλάδα η ετήσια συνάντηση του έργου Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους

admin

Ο «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού αποκάλυψε το παγκόσμιο συμβόλαιo για να σώσει το Ίντερνετ

admin

Στο αρχείο η έρευνα κατά του προτεινόμενου Βέλγου Επιτρόπου

admin

Η Κομισιόν καλεί τη Βρετανία να καταθέσει νέες προτάσεις για το Brexit το ταχύτερο δυνατό

admin

Η Βουλγαρία λέει ότι θα είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο το 2020

admin

Μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ προτείνει η φινλανδική προεδρία

admin