Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Επένδυση που ανατρέπει δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού

Το χάρτη της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας γράφει ξανά η Mytilineos με την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής ρεύματος ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Τη μονάδα θεμελιώνει το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση στο ενεργειακό κέντρο της εισηγμένης στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν την κυβερνητική στήριξη στις νέες επενδύσεις, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Άλλωστε, ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου, ένας εκ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη, είναι η πρώτη μεγάλη και άμεση επένδυση που πραγματοποιείται στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Πέραν αυτού, η απόφαση της Mytilineos, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας Ευάγγελο Μυτιληναίο το 2018 φανερώνει την έγκαιρη πρόβλεψη της διοίκησης αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις προ ημερών ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το 2028. Το πάλαι ποτέ ισχυρό καύσιμο παραγωγής ηλεκτρισμού, ο λιγνίτης, δίνει τη θέση του στο φυσικό αέριο αφού τόσο η Ευρώπη, όσο και η Ελλάδα υπάρχει στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και στις ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο στη νέα εποχή.

Ο νέος σταθμός CCGT είναι ισχύος 826MW και ξεκινά να κατασκευάζεται στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Ο Τομέας Έργων EPC – METKA, έχει άλλωστε αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ταχύτητα κατασκευής.

Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την General Electric, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες -κατά πάγια πρακτική της Mytilineos- θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Με αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η Mytilineos θα ξεπερνά τα 2000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και υπό προϋποθέσεις στις εξαγωγές σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Ταυτόχρονα, η Mytilineos συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Σχετικα αρθρα

Λύνει τα χέρια της Alpha Bank η επιτυχία της εθελουσίας

admin

COSMOTE: Έκτακτη χρηματική επιβράβευση για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής

admin

Κέρδη €€37,2 εκατ. ευρώ για τη Lamda Development

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο έλεγχος για το ISO 9001:2015

admin

Συνεχίζεται το σίριαλ με το master plan του ΟΛΠ

admin

Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις με πατέντες διεθνώς αναγνωρισμένες

admin

Γ. Στάσσης: Νωρίτερα το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες

admin

Intralot: Παύουν να ισχύουν τρεις από τις έξι άδειες στη Βουλγαρία

admin

Τουρισμός: Τα μισά δρομολόγια από Γερμανία έρχονται Ελλάδα

admin

Το 88ο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης εγκαινίασε η ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

ΕΤΕ: Τέσσερις επενδυτές στη 2η φάση του project Icon

admin

Στον «αέρα» 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα λόγω Thomas Cook

admin

PEAK Awards 2020: Το Silver βραβείο απέσπασε η Eurolife FFH

admin

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας βραβεύεται για την εταιρική επικοινωνία σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

admin

Η Intracom Telecom εγκαθιστά τα V-Band Ραδιοσυστήματά στον ΑΔΜΗΕ

admin

ΕΡΓΟΣΕ: Τον Οκτώβριο δημοπρατείται το έργο για τον Σταθμό Λαρίσης

admin

Το deal και τα ανταλλάγματα για τη διάσωση της Lufthansa με κρατική βοήθεια €9 δισ.

admin

ΟΠΑΠ: Aρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των νέων μετοχών

admin