Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΕ και ΗΠΑ στα χαρακώματα εμπορικού πολέμου

Με φόντο την πολύχρονη διαμάχη για τις επιδοτήσεις της ευρωπαϊκής Airbus και μετά από σχετικό “πράσινο φως” του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) χθες Τετάρτη, οι ΗΠΑ προανήγγειλαν την επιβολή εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων συνολικής αξίας άνω των 7,5 δις δολαρίων (6,9 δις ευρώ) σε βάρος ευρωπαϊκών προϊόντων. Συγκεκριμένα από τις 18 Οκτωβρίου επιβάλλονται επιπρόσθετα τέλη ύψους 10% σε εισαγόμενα από την ΕΕ αεροπλάνα και τιμωρητικοί δασμοί ύψους 25% σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Μεταξύ αυτών των προϊόντων είναι γαλλικά κρασιά και τυριά, ελιές από τη Γαλλία και την Ισπανία, εργαλεία και καφές από τη Γερμανία αλλά και σκοτσέζικα ουίσκι. Οι επιβληθείσες κυρώσεις αφορούν κυρίως προϊόντα των χωρών που φέρουν την ευθύνη των επιδοτήσεων προς τον ευρωπαϊκό κολοσσό αεροναυπηγικής Airbus, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Χαιρετίζοντας την απόφαση του ΠΟΕ ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για μια “ωραία νίκη” για τις ΗΠΑ κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι “επί χρόνια ξεζούμιζαν” τη χώρα του. Παρότι η σχετική υπόθεση ξεκίνησε πολύ πριν αναλάβει την αμερικανική προεδρία, ο ίδιος απέδωσε την “επιτυχία” αυτή στη δική του διακυβέρνηση. “Από τη στιγμή που έγινα πρόεδρος ο ΠΟΕ μάς φέρεται πολύ καλύτερα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκή απάντηση ζητά η Γαλλία

“Εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίψει τη χείρα συνεργασίας που της τείνει η Γαλλία και η ΕΕ τότε θα απαντήσουμε με κυρώσεις”, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα “οικονομικό και πολιτικό λάθος”.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Κόντε από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ιταλία συνεργάζεται στενά με την ΕΕ προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα περιορίζουν τις συνέπειες των δασμών για τους παραγωγούς της. Σύμφωνα με τον ιταλικό αγροτικό σύνδεσμο οι δασμοί αφορούν εξαγωγές ιταλικών προϊόντων τροφίμων συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Δριμεία κριτική στην αμερικανική απόφαση ασκούν και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας. Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Γιοάχιμ Λανγκ χαρακτήρισε μεν νόμιμους τους αμερικανικούς δασμούς αφού ανταποκρίνονται στους κανόνες του ΠΟΕ, σημείωσε όμως ότι είναι “επιβλαβείς για την οικονομία και τις πολιτικές σχέσεις”. Κάλεσε δε και τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα οδηγήσει σε κατάργηση των δασμών.

Εν όψει νέας απόφασης του ΠΟΕ

Ήδη το 2018 Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε κρίνει ότι οι παράνομες κρατικές επιδοτήσεις της Airbus ζημιώνουν τoν κύριο αμερικανικό ανταγωνιστή της, την Boeing και ως εκ τούτου στοιχειοθετούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Χθες ο οργανισμός ενέκρινε απλώς το ύψος των μέτρων που προτίθεται να επιβάλει η Ουάσιγκτον.

Σύντομα όμως ο ΠΟΕ καλείται να αποφασίσει εκ νέου για την ίδια υπόθεση. Στο μικροσκόπιο αυτή τη φορά οι αμερικανικές επιδοτήσεις προς την αμερικανική Boeing. Σε λίγους μήνες ο οργανισμός θα αποφασίσει για το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί οι Ευρωπαίοι, που θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να προχωρήσουν στην επιβολή ισόποσων τιμωρητικών δασμών σε βάρος αμερικανικών προϊόντων.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, tagesschau.de, afpd, rtrd)

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Η ΕΚΤ αποφασίζει στις 26 Ιουλίου για την ελληνική έξοδο στην αγορά!

admin

ΕΚΤ: Λήξη συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες!

admin

DW: Αγωνία για τους πρόσφυγες του χειμώνα στην Ελλάδα

admin

FT: «Κούρεμα» τουλάγχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

admin

Οι τραπεζίτες σπάνε την πολιορκία!

admin

Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί εξαγωγείς παρά τα ρεκόρ

admin

Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν το φθηνό

admin

Το τηλεφώνημα και η συνάντηση που άλλαξαν τα σχέδια του Πάνου Καμμένου

admin

Εκτινάχθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb

admin

Η πολιτική της Ισλαμοφοβίας

admin

Ο Trump «βυθίζει» τις αγορές

admin

Το σκωτσέζικο ουίσκι φοβάται το Brexit

admin

Το χάσμα συνεχίζει να μεγαλώνει…

admin

DW: Αισιοδοξία στο Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

admin

Αναστολή πλειστηριασμού; Όχι, ευχαριστώ!

admin

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

admin

Το plan Β της ΕΕ για το Grexit

admin