Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρωζώνη και Βρετανία φλερτάρουν με την ύφεση

Σε τέλμα παγιδεύθηκε η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, ενώ της Βρετανίας βρέθηκε σε τροχιά συρρίκνωσης. Πλέον το καμπανάκι της ύφεσης για τη Γηραιά Ήπειρο χτυπάει εντονότερα από ποτέ. 

Στην καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit o Σύνθετος Δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ένας ισχυρότατος δείκτης για τη συνολική «υγεία» της οικονομίας- υποχώρησε στις 50,1 μονάδες από 51,9 τον Αύγουστο. Είναι χαμηλότερα σε σχέση με την προκαταρκτική εκτίμηση που τον ήθελε στις 50,4 μονάδες και οριακά υψηλότερα από το όριο που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, Kρις Γουίλιαμσον, η επίδοση αυτή σημαίνει ότι η ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε στην καλύτερη περίπτωση με ρυθμούς 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Για τους αναλυτές της Citi μάλιστα η μεγάλη πτώση του δείκτη είναι απόδειξη ότι η Ευρωζώνη φλερτάρει πια με την ύφεση. 

Ο επιμέρους δείκτης για τη μεταποίηση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη βρίσκεται αισθητά κάτω από τις 50 μονάδες, αποκαλύπτοντας ότι ο κλάδος βιώνει τη βαθύτερη ύφεση εδώ και επτά χρόνια. Εκείνος των υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις 51,6 από 53,5 μονάδες, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η αδυναμία της βιομηχανίας αρχίζει να μεταδίδεται και σε άλλους κλάδους.   

«Η αισθητή επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού κλάδου αυξάνει τον κίνδυνο μίας πιο ουσιαστικής επιβράδυνσης στην ευρύτερη οικονομία, καθώς θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας και αυτή με τη σειρά της την εσωτερική ζήτηση» γράφει στο σημείωμά της η Citi και προσθέτει ότι «τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν κατά την άποψή μας την απόφαση της ΕΚΤ να προθωήσει ένα νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας». 

Η εικόνα είναι άκρως απογοητευτική για τη Γερμανία, όπου τα μεγάλα οικονομικά ινστιστούτα της χώρας βλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος και αυτό εφόσον οι εμπορικές αντιπαραθέσεις δεν ενταθούν. Αισθητή επιβράδυνση παρουσιάζει επίσης η οικονομία της Γαλλίας. Ο γερμανικός σύνθετος δείκτης υποχώρησε κατά 0,6 μονάδες στο 48,5 (χαμηλά 83 μηνών) και ο γαλλικός κατά 0,5 μονάδες στο 50,8 (χαμηλά 5 μηνών). Ελαφρά ανάκαμψη στις 50,6 μονάδες παρουσίασε ο δείκτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας, της Ιταλίας, κυρίως χάρη στον τομέα υπηρεσιών. Οι συνθήκες ωστόσο επιδεινώθηκαν στο τέταρτο σε μέγεθος μέλος, την Ισπανία. 

Η συνολική εικόνα αποκαλύπτει πως όσοι μιλούν για απειλή ύφεσης δεν υπερβάλλουν. Από την άλλη δεν σημαίνει ότι αυτή δεν μπορεί να απομακρυνθεί. Εάν οι κυβερνήσεις λάβουν το μήνυμα και υιοθετήσουν το κατάλληλο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, μπορούν με τη στήριξη των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής, να δώσουν τα απαραίτητα στηρίγματα. 

Η εικόνα δεν είναι καθόλου ευνοϊκή ούτε εκτός Ευρωζώνης. Η Βρετανία, που έχει πέραν όλων των άλλων να αντιμετωπίσει και τα σενάρια για το Βrexit δέχεται σημαντικότατες πιέσεις καθώς πλησιάζει και η κρίσιμη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου. Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες για τη χώρα κατέγραψε μεγαλύτερη των προβλέψεων πτώση στα χαμηλά έξι μηνών των 49,5 μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι και αυτός ο κλάδος βρίσκεται πια σε τροχιά συρρίκνωσης.

Σε ύφεση είναι επίσης ήδη οι κλάδοι μεταποίησης και κατασκευών. Έτσι ο σύνθετος δείκτης PMI διολίσθησε τον Σεπτέμβριο από τις 49,7 στις 48,8 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2016, όταν έλαβε χώρα το δημοψήφισμα για το Brexit και πριν από αυτό από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία βίωνε τις επιπτώσεις της πιστωτικής ασφυξίας. 

– 

Σχετικα αρθρα

Όλα τα μέτρα που ανακοινώνει αύριο η ΕΕ

admin

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

admin

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

admin

Η επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ευρώπη

admin

Η Ευρώπη εκφράζει επιφύλαξη για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Μακρόν

admin

Το δημόσιο σύστημα υγείας NHS «στο χείλος της κατάρρευσης»

admin

Ερχονται deals στην ακτοπλοΐα

admin

Ο Trump δεν μπορεί να λυγίσει εύκολα την Fed

admin

ΔΝΤ: Εύσημα για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης – Ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις

admin

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο

admin

Ρύθμιση πολλών ταχυτήτων για τις οφειλές προς τα Ταμεία

admin

«Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»

admin

DW:Προς μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

admin

Η απειλή για τη Μέρκελ κρύβεται στον Μέλανα Δρυμό, με το προσφυγικό να καθορίζει τις ψήφους

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων

admin

Αδιέξοδο : ΔΝΤ με νέα μέτρα ή ESM με 4ο μνημόνιο

admin

Η παγίδα της γερμανικής ηγεμονίας

admin