Image default
Οικονομία

Θεσμοί : Επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό για το 2020, ζητούν plan B ως τις 15 Οκτωβρίου

Προβλήματα διαπίστωσαν οι θεσμοί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, στον προϋπολογισμό του 2020, επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει την εκτίμηση των θεσμών ότι στον προϋπολογισμό του 2020 εμφανίζεται δημοσιονομικό κενό, ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι είναι επιθυμητό να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι αξιωματούχο το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι αυτό προβλέπεται να γίνει αργότερα (4 Δεκεμβρίου).

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 κατατίθεται τη Δευτέρα, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς ότι οι στόχοι θα τηρηθούν.

Βασικά επιχειρήματά του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η ισχυρή ανάπτυξη αλλά και η διαφαινόμενη επιτυχία της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνεται στόχος για ανάπτυξη 3% τον επόμενο χρόνο και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4,2% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.

Θα ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Θετική κατ΄αρχάς η έκθεση των θεσμών, αλλά…

Όπως επισήμανε ο αξιωματούχος, το Euroworking Group (EWG) είχε μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα με βάση ενδιάμεση έκθεση των θεσμών, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Η έκθεση ήταν κατ’ αρχάς θετική, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό (σ.σ. περίπου 1 δισ. ευρώ) για το 2020, όπως σωστά γράφτηκε στον ελληνικό Τύπο, το οποίο εξέφρασε την προσδοκία να αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα.

«Εχουμε στα χέρια μας μια προκαταρκτική έκθεση από τους θεσμούς, η οποία είναι κατ’ αρχάς θετική αλλά εντοπίζεται ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. Αυτό είναι το βασικό θέμα που προέκυψε» ανέφερε ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το euro2day.gr.

Σημειώνεται ότι στο κακό σενάριο το δημοσιονομικό κενό φθάνει έως το 1,8 δισ. ευρώ, με πληροφορίες για νέα επίσκεψη των θεσμών

Προθεσμία μέχρι 15 Οκτωβρίου δίνουν οι θεσμοί

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να επιτευχθεί τώρα ή μέχρι το τέλος του έτους, απάντησε ότι η Ελλάδα κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με την κάλυψη του κενού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να το υποβάλει και στην Κομισιόν.

«Πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας, κάτι που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να βρεθεί συμφωνία μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 (σ.σ. στις Βρυξέλλες) στις 15 Οκτωβρίου» είπε ο αξιωματούχος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε ότι σε σχέση με την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα το οποίο βρίσκεται στο μέσον της σχετικής διαδικασίας. Υπενθύμισε ότι για κάποια κράτη-μέλη θα απαιτηθεί έγκριση των κοινοβουλίων.

Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής εποπτείας από τη νέα Κομισιόν, που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Σχετικα αρθρα

Αίτημα για παράταση 30 ημερών στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

admin

Απορρίφθηκε η προσφυγή της Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ποιες χρειάζεται να μαζέψετε για να γλιτώσετε φόρο

admin

Βρούτσης: Παρελθόν από σήμερα οι «χρυσές» συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ – Στα 4.608 το ανώτατο όριο

admin

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ

admin

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική ψάχνουν τρόπους απεξάρτησης από το δολάριο

admin

ΣΕΒ: Πώς κατρακύλησε η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη -Μικρό εισόδημα, δυσβάσταχτοι φόροι

admin

Πάνω από 100 δισ. δολάρια το πλήγμα του κορωνοϊού στις αεροπορικές

admin

Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο της Wall Street

admin

Παρακράτηση : Τι αλλαγές έρχονται σε μισθούς και συντάξεις

admin

Πόσο θα στοιχίσει στη Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία

admin

Στοιχεία – σοκ: 12.000 θέσεις εργασίας «θύματα» του κοροναϊού τον Μάρτιο

admin

Η χειρότερη συνεδρίαση της Wall Street από το 2008 – «Μαύρη Δευτέρα» και για την Ευρώπη

admin

Taxisnet : Εκτός λειτουργίας από το Σάββατο

admin

Εφορία : Αλαλούμ με τα αδήλωτα αναδρομικά του 2013

admin

Στον “προθάλαμο” του επανυπολογισμού 4,3 εκατ. συντάξεων

admin

Τουρκία: Βουτιά έκανε η τουρκική λίρα μετά τον θάνατο 33 στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας

admin

Σταϊκούρας : Οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Οικονομία σε ανάκαμψη

admin