Image default
Ευρώπη

Νέοι δασμοί Τραμπ: Στην αντεπίθεση η ΕΕ με «συνοριακό φόρο άνθρακα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα να εργάζεται πάνω σε έναν φόρο στις ξένες ρυπογόνες εταιρίες, όπως δήλωσε σήμερα ο Πάολο Τζεντιλόνι, που έχει προταθεί για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά και φορολογικά θέματα, μια κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει τις αμερικανικές εταιρίες και να επιδεινώσει τον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.

Σε ακρόασή του ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Τζεντιλόνι υποσχέθηκε «επαρκείς» δημοσιονομικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης στην ευρωζώνη, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμένεται αυτή τη στιγμή.

«Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι και αποτελεσματικοί για έναν ‘συνοριακό φόρο άνθρακα’», δήλωσε ο Τζεντιλόνι, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Νοέμβριο.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι υπάρχουν νομικά και τεχνικά εμπόδια για τη θέσπιση του φόρου, αλλά δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι ο φόρος θα είναι συμβατός με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στόχος του φόρου αυτού είναι να θωρακίσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες απέναντι σε ανταγωνιστές που έχουν έδρα τους χώρες όπου το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι τόσο αυστηρό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του κλίματος, που στόχο έχει τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Τα σχόλια του Τζεντιλόνι έγιναν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς 10% σε ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη και 25% στο γαλλικό κρασί, το ουίσκι Σκοτίας και Ιρλανδίας και σε τυριά από όλη την ΕΕ ως ποινή για αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις προς τους βουλευτές, ο Τζεντιλόνι δήλωσε επίσης ότι ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι μια από τις πιθανές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που χαρακτήρισε απαράδεκτα υπερβολικό φορολογικό ανταγωνισμό εντός των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ αποφασίζουν ελεύθερα τους εθνικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, με την ΕΕ να έχει περιορισμένες εξουσίες μόνο σε ό,τι αφορά τους ελάχιστους συντελεστές για τους φόρους επί των πωλήσεων. Επανέλαβε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί μόνη της για έναν πανευρωπαϊκό φόρο για τις λεγόμενες ‘ψηφιακές επιχειρήσεις’, εάν δεν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020. Δήλωσε βέβαιος, αν και «όχι απολύτως αισιόδοξος», για μια διεθνή συμφωνία έως την καθορισμένη προθεσμία. Στην περίπτωση μη συναίνεσης, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα αρχίσει να εργάζεται επί μίας πρότασης για έναν ευρωπαϊκό ‘ψηφιακό’ φόρο από το επόμενο καλοκαίρι και θα επιδιώξει να αφαιρέσει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ το δικαίωμα βέτο για φορολογικά ζητήματα που απέτρεψαν την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου στο μπλοκ πέρυσι.

Δημοσιονομική προσπάθεια

Ο Τζεντιλόνι, που θα είναι επίσης υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του μπλοκ, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει μέτρα που να ευνοούν την ανάπτυξη σε μια περίοδο κατά την οποία το μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μια παρατεταμένης οικονομικής επιβράδυνσης.

«Σε αυτή την κατάσταση, οι οικονομικές μας πολιτικές θα πρέπει να είναι σθεναρά προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», δήλωσε σε βουλευτές.

Ο Τζεντιλόνι είπε ότι η ετήσια σύσταση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από «τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της οικονομικής επιβράδυνσης», όπως αυτές θα εκτιμηθούν στις επόμενες προβλέψεις της ΕΕ που θα δημοσιοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου. Η επιβράδυνση αυτή μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από τους έξι μήνες ή τους δώδεκα μήνες που προβλέπονται σήμερα, προειδοποίησε ο Τζεντιλόνι.

Στις τελευταίες οικονομικές της προβλέψεις που δημοσιοποίησε τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,2% φέτος από το 1,9% το 2018, αλλά προέβλεψε ανάκαμψη της ανάπτυξη στο 1,4% το 2020.

Το μπλοκ έχει αυτή τη στιγμή μια «γενικώς ουδέτερη» δημοσιονομική στάση, παρά τις πιέσεις από κάποιες χώρες για περισσότερο επεκτατικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ύφεσης. Ο Τζεντιλόνι επανέλαβε ότι θα επιδιώξει να χρησιμοποιηθεί το περιθώριο που προσφέρουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ για να επιτρέψει σε κυβερνήσεις να επενδύσουν για την ανάπτυξη και επίσης να θέσει ως στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ζήτησε επίσης αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θα τους καθιστά απλούστερους και ζήτησε ένα «φιλόδοξο» χρηματοδοτικό πλάνο για ένα σχέδιο αντασφάλισης της ανεργίας.

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Θα απαντήσουμε με κυρώσεις

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να απαντήσουν «με κυρώσεις» εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν το χέρι που έτεινε η Ευρώπη στην εμπορική διαμάχη για την Airbus, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίψει το χέρι που έτεινε η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε με κυρώσεις», δήλωσε ο Λεμέρ.

Πανηγυρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα μια «ωραία νίκη» μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επιβάλει δασμούς αξίας 7,5 δισεκ. δολαρίων ετησίως σε προϊόντα της ΕΕ ως τιμωρία για παράνομες επιδοτήσεις της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας εταιρίας αεροσκαφών Airbus.

«Οι ΗΠΑ κέρδισαν ένα βραβείο 7,5 δισεκ. δολαρίων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μεταχειρίστηκε για πολλά χρόνια τις ΗΠΑ πολύ άσχημα στο Εμπόριο λόγω των Δασμών, των Εμπορικών Εμποδίων και άλλων. Αυτή η υπόθεση συνεχιζόταν για χρόνια, μια ωραία νίκη!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Το κόστος των νέων δασμών Τραμπ για Ιταλία, Ισπανία και Σκωτία

Οι αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα θα επηρεάζουν ιταλικά αγροτικά προϊόντα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ένωση αγροτών Coldiretti.

Τα ιταλικά κρασιά και το ελαιόλαδο εξαιρέθηκαν, αλλά αυξημένοι δασμοί θα επιβληθούν στα τυριά, τα οινοπνευματώδη ποτά και το επεξεργασμένο κρέας.

«Είναι τώρα απαραίτητο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις (με τις ΗΠΑ) σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Coldiretti Ετόρε Πραντίνι. Πρόσθεσε ότι οι «σημαντικές σχέσεις» μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε είναι μια «καλή προϋπόθεση».

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επηρεάζουν ισπανικά αγροτικά προϊόντα ύψους περίπου 1 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική ένωση αγροτών COAG.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά έξω από την ΕΕ για ισπανικά αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το λάδι, το τυρί και οι ελιές –τα οποία είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τους δασμούς, σύμφωνα με την ένωση.

«Είναι εντελώς άδικο και δυσανάλογο να πρέπει να πληρώσει η αγροτική κοινότητα τον εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική ύπαιθρο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του COAG Μιγκέλ Μπλάνκο.

Τέλος, «η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 25% στο σκοτσέζικο ουίσκι θα ζημιώσει τον κλάδο και θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στη Σκοτία» ανακοίνωσε σήμερα η επαγγελματική ένωση του κλάδου ενώ ζήτησε συγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη αξία μεμονωμένη αγορά για το σκοτσέζικο ουίσκι, καθώς πέρυσι οι εξαγωγές του προϊόντος αυτού στην αμερικανική αγορά ξεπέρασαν το 1 δισεκ. στερλίνες.

Η ένωση ανακοίνωσε ότι, παρότι το ζήτημα αφορά τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, το ουίσκι single malt αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της συνολικής αξίας των βρετανικών προϊόντων στην αμερικανική λίστα δασμών, που ανέρχονται στα 460 εκατ. δολάρια.

«Οι δασμοί αναπόφευκτα θα ζημιώσουν τον κλάδο του Σκοτσέζικου Ουίσκι», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Σκοτσέζικου Ουίσκι Κάρεν Μπετς σε ανακοίνωση. «Οι δασμοί θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας και το μερίδιο αγοράς του σκοτσέζικου ουίσκι», δήλωσε. «Αναμένουμε να δούμε αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Σκοτία και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε όλον τον κλάδο και την εφοδιαστική μας αλυσίδα».

Η Μπετς κάλεσε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλιμακώσουν την εμπορική διαμάχη, προσθέτοντας ότι οι εκατέρωθεν εξαγωγές της Βρετανίας και των ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια, όταν δεν υπήρχαν δασμοί στα οινοπνευματώδη ποτά.

Σχετικα αρθρα

«Το Digital Green Certificate- Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»

admin

Το Λονδίνο χορηγεί τελικά πλήρες διπλωματικό καθεστώς στον πρέσβη της ΕΕ

admin

Σαρλ Μισέλ: Πρόσκληση στους 27 ηγέτες της ΕΕ ενόψει της άτυπης συνάντησης του Πόρτο

admin

ΑΠΘ: Θερινό Σχολείο για τη Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Κομισιόν: Φρένο στην επενδυτική συμφωνία με Κίνα, λόγω των κυρώσεων σε 5 ευρωβουλευτές

admin

ΕΑΔ: Ξεκίνησε η λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας της ΕΑΔ/ ΑFCOS

admin

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προκήρυξη νέου μεγάλου φωτοβολταικού έργου 65MW

admin

ΕΒΕΘ: Yποστήριξη 11 καινoτόμων σχεδίων επιχειρήσεων της «Γαλάζιας Ανάπτυξης»

admin

Χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα

admin

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

admin

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους 12-15 ετών

admin

EMA: Ξεκινά αξιολόγηση για χρήση του εμβολίου Pfizer σε εφήβους 12-15 ετών           

admin