Image default
Οικονομία

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για τη βελτίωση του συστήματος «Εργάνη»

Ανάγκη αναβάθμισης και απλοποίησης του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ο ΣΕΒ σε σχετική έκθεση.

Το «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας είναι εργαλείο για την καταγραφή δεδομένων της αγοράς εργασίας, καθώς εκεί δηλώνονται όλες οι βασικές ενέργειες της σχέσης μεταξύ εργαζομένων – επιχειρήσεων (προσλήψεις, αποχωρήσεις, συμβάσεις εργασίας, άδειες, υπερωρίες, ΣΣΕ κ.λπ.).

«Η εισαγωγή του το 2012, αποτέλεσε σταθμό στην διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα λειτούργησε ως σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για τη βελτίωση της διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων. Όμως μετά από παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης εξελίχθηκε και σε εργαλείο διαχείρισης με δυσβάστακτο γραφειοκρατικό βάρος. Επιβάλλεται πλέον μια συνολική και γενναία αναθεώρησή του που θα λαμβάνει υπόψη, τόσο την εξέλιξη της τεχνολογίας, όσο και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο τα προβλήματα σχετίζονται κυρίως με την εκ των προτέρων δήλωση υπερεργασίας και υπερωρίας και την ανάγκη απλοποίησης και βελτίωσης της λειτουργικότητας του ΕΡΓΑΝΗ. Ιδιαίτερης σημασίας πρόβλημα είναι η υποχρέωση εκ των προτέρων δήλωσης, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά πρακτικά ζητήματα εφαρμογής ενώ για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, επιφέρει περαιτέρω αύξηση του κόστους συμμόρφωσης (πχ. επειδή μισθοδοσία και διαχείριση του ΕΡΓΑΝΗ γίνεται από εξωτερικούς συνεργάτες – λογιστές).

Σύμφωνα με το υπουργείο, το σύστημα δέχεται περίπου 50.000 υποβολές καθημερινά από 30.000 χρήστες. Τις ημέρες αιχμής (συνήθως στην αρχή και το τέλος κάθε μήνα), ο αριθμός διπλασιάζεται ενώ, η πρόσφατα υλοποιηθείσα παραχώρηση δικαιώματος πρόσβασης και στους εργαζόμενους αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την χρήση του συστήματος.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Συνολική αναθεώρηση με απλοποίηση/παραμετροποίηση πινάκων και περαιτέρω διασύνδεση του με τα λοιπά συστήματα (ΕΦΚΑ, Sepe.net, TAXIS)
  2. Λογική 3 πυλώνων στο ΕΡΓΑΝΗ (στοιχεία επιχείρησης, στοιχεία εργαζομένου, στοιχεία σχέσης μεταξύ των παραπάνω)
  3. Αλλαγή σχεδιαστικής φιλοσοφίας με προσανατολισμό στις απαιτούμενες λειτουργίες (process oriented) και όχι με βάση τα έντυπα που ήδη χρησιμοποιούνται.
  4. Διασφάλιση μοναδικού σημείου καταχώρισης πληροφορίας (ανεξαρτήτως σημείου) και αξιοποίηση του στο σύνολο των εφαρμογών.
  5. Ένταξη στο G-Cloud ώστε να μην διακόπτεται η λειτουργία του κάθε Τετάρτη
  6. Ανοικτή πρόσβαση στα δεδομένα (εκτός των προσωπικών) για αξιοποίηση από το δημόσιο, τους κοινωνικούς εταίρους, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με ήπια πτώση

admin

Οφειλές : Νέα πάγια ρύθμιση για χρέη στην εφορία

admin

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

admin

Ρέγκλινγκ για μείωση επιτοκίου ελληνικών ομολόγων: Ένδειξη εφαρμογής αξιόπιστης πολιτικής

admin

Εξαγοράστηκε η «Μινέρβα»

admin

Διπλό θετικό σοκ στην αγορά ακινήτων

admin

Χρηματιστήριο: Μεγάλα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ

admin

Γερμανία: Φοβάται αύξηση 100% στην καθαρή εισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό

admin

ΕΚΤ: Την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση υπό τον Μάριο Ντράγκι

admin

Βαθιά οικονομική ανάσα για την Παλαιστινιακή Αρχή

admin

Χρηματιστήριο: Μικρή πτώση στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

Έλληνες επιχειρηματίες εμπλέκονται στην υπόθεση insider trading της Goldman Sachs

admin

Την Παρασκευή στη Βουλή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

admin

ΟΠΕΚΑ: Ποιες μητέρες δικαιούνται το επίδομα, τι ποσά θα πάρουν

admin

Τράπεζες : Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε καταστήματα

admin

«Τράπεζες ετοιμάζονται για μαζικές ρευστοποιήσεις ακινήτων το 2020»

admin

Άλμα κατέγραψαν οι ναύλοι για τη μεταφορά πετρελαίου

admin

Fitch: Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών

admin