Image default
Οικονομία

Πορτογαλία : Η οικονομική κρίση ως μακρινή ανάμνηση

Η Πορτογαλία, πρώην μνημονιακή χώρα, κατάφερε να αφήσει τα δύσκολα πίσω της. Η κατάσταση δεν είναι ακόμη φυσικά ιδανική, αλλά Πορτογάλοι που αναγκάστηκαν λόγω κρίσης να φύγουν γυρίζουν τώρα στην πατρίδα τους και η οικονομία της χώρας είναι σαφώς πιο υγιής με θετικές προοπτικές, εικόνα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Κόστα για την επανεκλογή του.

Αντιστρέφεται το brain drain

«Έφευγα κλαίγοντας», λέει η Λιλιάνα Ινβέρνο, αναγκασμένη να εγκαταλείψει την Πορτογαλία στην κορύφωση της κρίσης. Επέστρεψε πρόσφατα και επωφελείται από την ανάκαμψη, η οποία είναι το βασικό επιχείρημα του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα για την επανεκλογή του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Δεν είχα επιλογή», αφηγείται αυτή η 40χρονη καθηγήτρια Γλωσσολογίας με τα κατάμαυρα μαλλιά, η οποία πρόσφατα διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, της φοιτητούπολης στο κέντρο της χώρας, αφού εργάστηκε επτά χρόνια στην Κίνα.

Μια εξορία που οφειλόταν στην κρίση χρέους, η οποία υποχρέωσε την Πορτογαλία να προσφύγει το 2011 στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, η δεξιά που ήταν τότε στην εξουσία κλήθηκε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Η Λιλιάνα χάνει τη δουλειά της στο Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβε, στον νότο, «λόγω των δραστικών περικοπών στην ανώτατη εκπαίδευση», ενώ ο σύζυγός της που εργαζόταν κατά περιόδους στον χώρο του θεάματος «συσσώρευε απλήρωτους μισθούς».

Απελπισμένη, η γλωσσολόγος διεκδικεί μια θέση εργασίας στο εξωτερικό και βρίσκει το 2012 σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο στο Μακάο, την πρώην πορτογαλική αποικία ο έλεγχος της οποίας πέρασε στην Κίνα το 1999.

Όταν λοιπόν την περασμένη άνοιξη τής προτάθηκε η θέση αυτή στην Πορτογαλία, εκείνη δεν έχασε χρόνο. «Μόλις επιβεβαιώθηκε ο διορισμός μου, ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας», είπε.

«Γυρίσαμε τη σελίδα της λιτότητας»

Η χώρα εμφανίζει πλέον τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξής της από το 2000 (3,5% το 2017 και 2,4% το 2018), ενώ η ανεργία μειώθηκε στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση (6,4% τον Ιούλιο) και το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να επανέλθει φέτος στο 0,2%.

Το έλλειμμα που είχε ανέλθει στο 11,4% του ΑΕΠ το 2010 και ανερχόταν ακόμη στο 4,4% το 2015, αναμένεται φέτος να επανέλθει στο 0,2%, για πρώτη φορά μετά τον ερχομό της δημοκρατίας το 1974.

Μισό εκατομμύριο Πορτογάλοι έφυγαν

Στην Κοΐμπρα το πανεπιστήμιο που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα προσέλαβε μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν 30 καθηγητές, όπως η Λιλιάνα Ινβέρνο, η οποία είναι μια από τους 500.000 Πορτογάλους που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα την περίοδο της κρίσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών έχουν επιστρέψει.

Ο Αντόνιο Κόστα δεν σταματά να επαίρεται για το γεγονός ότι το 2017 «η καθαρή μετανάστευση ήταν θετική για πρώτη φορά μετά την κρίση», μια ένδειξη υγείας της πορτογαλικής οικονομίας.

Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 21% το 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όμως, παρά τη θετική πορεία, «ο κόσμος συνεχίζει με δυσκολία να τα βγάζει πέρα», παραδέχεται η Λιλιάνα εκφράζοντας δυσαρέσκεια κυρίως για την έκρηξη των τιμών στην αγορά ακινήτων.

Οι προσδοκίες που γεννήθηκαν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση απογοήτευσαν ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, προκαλώντας πέρυσι τον χειμώνα σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα.

---AFP

Σχετικα αρθρα

Πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το φετινό κοινωνικό μέρισμα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανακάμπτει η αγορά, άνοδος 1,47%

admin

«Το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν social media αλλά χωρίς οργάνωση»

admin

Χατζηδάκης: To «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα προχωρήσει και στις άλλες περιφέρειες

admin

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

admin

Η Ευρώπη «νοσεί» και οι αγορές περιμένουν από την ΕΚΤ το «φάρμακο»

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Έρχονται ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία

admin

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Έγινε η κλήρωση, πώς θα δείτε αν κερδίσατε

admin

Σταϊκούρας: Απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών η μείωση του κόστους δανεισμού

admin

Χρηματιστήριο: Εκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση -Στις 931,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Αναδρομικά : Ξεκινάει η «μάχη» στο ΣτΕ

admin

Κοροναϊός : Αυτές είναι οι νέες πλατφόρμες για ενοίκια και επίδομα 800 ευρώ

admin

Αναβάλλεται λόγω κορονοϊού το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

admin

Φόροι : «Τσουνάμι» πληρωμών μέχρι τη Δευτέρα

admin

Οριακή άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Κοροναϊος : Σε εξέλιξη οι ανακοινώσεις νέων μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

admin

Κοροναϊός : Μέτρα ελάφρυνσης της ΔΕΗ για τους καταναλωτές

admin

Εξτρα μέρισμα τα Χριστούγεννα για χιλιάδες απόστρατους

admin