Image default
Πρώτο Θέμα

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γερμανική οικονομία

Περαιτέρω επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. Στην φθινοπωρινή τους έκθεση ζητούν να εγκαταλειφθεί το δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων.

Ως βασικούς λόγους για την περαιτέρω επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας αναφέρουν τους δυο “συνήθεις υπόπτους”: τις απρόβλεπτες συνέπειες του Brexit και τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις εκατέρωθεν απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων να συνεχίζονται. Οι δυο αυτοί παράγοντες προκαλούν τεράστια ανασφάλεια στην παγκόσμια οικονομία και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δραματική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία η παραγωγή μειώθηκε κατά 20%.

Η κοινή “διάγνωση” των κορυφαίων ινστιτούτων που δημοσιεύθηκε χθες φέρει τον τίτλο “Η βιομηχανία σε ύφεση, οι αναπτυξιακές δυνάμεις συρρικνώνονται”. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της κοινής επιτροπής των ινστιτούτων Κλάους Μίχελσεν:

“Τα ινστιτούτα αναθεωρούν τις προβλέψεις τους σε σχέση με την άνοιξη στο 0,5%. Με δεδομένες τις χαμηλές προσδοκίες της βιομηχανίας, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθούν σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Μόνον η ανάκαμψη του εξαγωγικού εμπορίου μπορεί να προσδώσει και πάλι μεγαλύτερη δυναμική”.

Ισχνή ανάπτυξη το 2020

Ελαφρώς καλύτερες είναι οι προοπτικές για την ερχόμενη χρονιά, με τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης να κινούνται στο 1,1%. Εντούτοις σε μεγάλο βαθμό (0,4%) η αύξηση αποδίδεται στις επιπρόσθετες εργάσιμες μέρες που θα έχει το 2020.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι προς το παρόν δεν απαιτούνται εξειδικευμένα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το μέτρο της απόσυρσης στα αυτοκίνητα που είχε αποφασιστεί το 2009 με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον, όπως επισημαίνεται, που με την αύξηση των συντάξεων, των παιδικών επιδομάτων και την εν μέρει κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης η νυν οικονομική πολιτική έχει ήδη αναπτυξιακό πρόσημο.

Τονίζουν ωστόσο ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός: “Η εξοικονόμηση πόρων εν μέσω ύφεσης επιδεινώνει τα προβλήματα. Επιπλέον τα ρίσκα είναι στην παρούσα φάση ιδιαίτερα υψηλά”, εκτιμά ο Κλάους Μίχελσεν.

Διαφορετική η άποψη του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ: “Εμμένω στις θέσεις μου ότι η συζήτηση περί μηδενικών ελλειμμάτων είναι εκτός τόπου και χρόνου”, είπε χθες σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ιδιαίτερα θετικές είναι πάντως οι προοπτικές για την αγορά εργασίας αφού μόνον για την τρέχουσα χρονιά οι ειδικοί προβλέπουν τη δημιουργία 380.000 νέων θέσεων.

Φόλκερ Φίντχαμερ (DLF)

Σχετικα αρθρα

H πιο κρίσιμη χρονιά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2017 για τα ακίνητα

admin

Φτάνουν σε συμφωνία Μέρκελ και SPD

admin

Trump και Putin, σπίτια σας

admin

Ερντογάν και Λουκασένκο χλευάζουν την ΕΕ

admin

Επιστροφή της Ευρώπης στην κρίση;

admin

Le Monde: Η Ελλάδα θα πετάξει τώρα με τα δικά της φτερά

admin

Πρόβες σύνταξης…

admin

Το μεγάλο παιχνίδι των Τούρκων με τα κοιτάσματα της Κύπρου

admin

Η Ευρωζώνη πάει γυρεύοντας…

admin

Ο Draghi αφήνει την Lagarde να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

admin

Economist: Η Ελλάδα έχει μαραθώνιο μπροστά της για να επιστρέψει στην κανονικότητα

admin

H Γερμανία και ο «υπόγειος» πόλεμος με την ΕΚΤ

admin

Η Ελλάδα σε ύφεση, το κλίμα αρνητικό

admin

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ:€146 εκατ. κέρδη προ φόρων το 9μηνο 2019

admin

Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ στρέφεται στη Λαγκάρντ εν μέσω ατελέσφορων διαπραγματεύσεων

admin

Το δίλημμα για το «βουνό» του παγκοσμίου χρέους

admin

Reuters: O κορωνοϊός οδήγησε ήδη σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία

admin

Διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έκρηξη και στο μετρό

admin