Image default
Οικονομία

Στις κυρώσεις των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την υπόσχεση να ανταπαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζοντας, ωστόσο, ότι θα καταλήξει σε μια φιλική διευθέτηση με την Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες επανεμφανίστηκαν απότομα χθες, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θέλει να επιβάλει δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαμάχης 15 χρόνων ανάμεσα στην Boeing και την Airbus.

Η απάντηση των Βρυξελλών, που διαπραγματεύεται εκ μέρους των 28 κρατών-μελών, ήταν: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις, θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το ίδιο», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ντανιέλ Ροσάριο, σε συνέντευξη Τύπου.

Εκφράζοντας «λύπη» για την αμερικανική απόφαση, ο Ροσάριο δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου «θα επηρεάσουν πρώτα και κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Οι τελευταίοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για προϊόντα τα οποία τους αρέσουν ή έχουν ανάγκη.

Οι φόροι θα έχουν στόχο προϊόντα που κατασκευάζονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%, ενώ τα κρασιά, τα τυριά, οι ελιές, τα όστρακα ή ακόμη εργαλεία όπως τσεκούρια και κατσαβίδια με επιπλέον κόστος 25%.

Ωστόσο, ο διάλογος δεν έχει διακοπεί.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης των κυρώσεων αυξάνεται

Από την αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνουν πάντα ότι «ελπίζουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ε.Ε. κρατάει επίσης την πόρτα ανοικτή. «Λαμβάνουμε υπόψη τη δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου για το εμπόριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν να διαπραγματευθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την επίλυση του προβλήματος», είπε ο Ροσάριο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εργαστεί για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση για τις αεροναυτικές βιομηχανίες μας» προσέθεσε.

Σε μια παρόμοια διαδικασία -στο πλαίσιο της διαμάχης των δύο αντιπάλων Boeing και Airbus- ο ΠΟΕ αναμένεται, στις αρχές του 2020, να επιτρέψει στην Ε.Ε. να επιβάλει από την πλευρά της και αυτή τελωνειακούς δασμούς αντιδρώντας στις επιδοτήσεις που χορηγεί η Ουάσινγκτον στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία αεροσκαφών.

Δεν πρόκειται για τους πρώτους αμερικανικούς φόρους σε ευρωπαϊκά προϊόντα, δεδομένου ότι από την 1η Ιουνίου, ο χάλυβας και το αλουμίνιο υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς στην προσπάθεια να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Σε αντίποινα, η Ε.Ε. έθεσε στο στόχαστρο αμερικανικά προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι ή τα τζιν.

Έπειτα από μια σχετική εκεχειρία, ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης των κυρώσεων δεν πρέπει στο εξής να αποκλειστεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου αν θα επιβάλει ή όχι επιπλέον τελωνειακούς δασμούς σε αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ, απειλή που ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση

admin

Μηταράκης: Δεν κινδυνεύει να κοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις

admin

Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις επιστροφές φόρου εισοδήματος

admin

ΒΕΑ: Θετικά δείγματα στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

admin

Η απάντηση Βρούτση σε Reuters για την πώληση των ασφαλιστικών οφειλών σε ιδιώτες

admin

ΕΛΠΕ – Αποτελέσματα β’ τριμήνου: Υψηλή κερδοφορία και βελτίωση ισολογισμού [πίνακας]

admin

EKT : Αμετάβλητα τα επιτόκια, από 1η Νοεμβρίου οι αγορές του QE

admin

Πόθεν έσχες : Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

admin

Σχέδιο «Ηρακλής» : Προ των πυλών το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

admin

Νέος υπολογισμός συντάξεων μετά από εργατικό ατύχημα ή ασθένεια

admin

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από ΔΕΘ – Πώς θα λειτουργεί

admin

Σήμερα η έκδοση των δύο πρώτων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για το Ελληνικό

admin

ΣΕΒ για capital controls : Αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση για την αξιοπιστία και την ανάπτυξη

admin

Ακίνητα : Εξετάζεται έκπτωση 40% της δαπάνης για ανακαίνιση σπιτιών

admin

Ανατροπές στους φόρους: Δείτε τι θα πληρώσετε το 2020

admin

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει στις ανέπαφες συναλλαγές

admin

Επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ «μπαίνουν» στη βιολογική γεωργία

admin

Ασφαλιστικό : Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

admin