Image default
Πολιτική

Σχοινάς σε ευρωβουλευτές: «Η Συνθήκη της ΕΕ καθορίζει την αποστολή μου»

Σκληρή κριτική για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου τους ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” δέχεται στις Βρυξέλλες, ένας εξαιρετικά προετοιμασμένος και διαβασμένος, Μαργαρίτης Σχοινάς. Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και της Αριστεράς, εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω τίτλος θυμίζει συνθήματα της ακροδεξιάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά το τεράστιο εύρος των αρμοδιοτήτων του, ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν από την Ελλάδα χρειάστηκε να περιμένει περισσότερο από μια ώρα για να δεχτεί την πρώτη ερώτηση που δεν αφορούσε στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη διάσημη ρήση του Σαίξπηρ “τι είναι ένα όνομα; Εκείνο που ονομάζουμε ρόδο/ όποιο άλλο όνομα και να είχε, θα μύριζε με την ίδια γλύκα”, για να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αναφορικά με τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”. “Η συνθήκη της ΕΕ μας θυμίζει τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τη δικαιοσύνη και την ισότητα κυρίαρχα στοιχεία της ΕΕ. Η Συνθήκη λοιπόν η συνθήκη καθορίζει την αποστολή μου” τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Ο ίδιος ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ποτέ του δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου υποστηρίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα. Σύμφωνα με τον ίδιον, «η ΕΕ είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει. Μέσω της ποικιλομορφίας μας μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθεκτική κοινωνία. Μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν στον κόσμο. Υπάρχουν λαϊκιστές που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τις αρχές μας. Δεν απειλούμαστε από αυτούς, οι λαϊκιστές θα έπρεπε να αισθάνονται απειλή από εμάς».
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον μελλοντικού του ρόλο που περιλαμβάνει και την μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μια “ολιστική προσέγγιση” στη αντιμετώπιση της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιον, χρειάζεται αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, ολοκλήρωση της ένωσης ασφαλείας στην ΕΕ και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Παράλληλα χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που θα περιλαμβάνει επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται να διαμένουν στην ΕΕ, συνθήκες με τρίτες χώρες για επανεισδοχή των υπηκόων τους και πιλοτικά προγράμματα για την νόμιμη μετανάστευση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην εργασία, την οικονομία και στο δημογραφικό πρόβλημα.
«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν όμως με σεβασμό στη Συνθήκη», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, υποσχόμενος να εργαστεί ακούραστα μαζί με το ΕΚ για μια ασφαλέστερη Ε, χωρίς αποκλεισμούς και πάνω και πέρα από κομματικές γραμμές. «Χρειαζόμαστε μια ένωση ανθρώπων. Μια ένωση πολιτών στην οποία κανείς δεν θα ζει στο περιθώριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι οι λύσεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν θα έρθουν από πάνω προς τα κάτω, ήτοι δεν θα επιβάλλεται κάτι από τις Βρυξέλλες στα κράτη – μέλη, αλλά αντίθετα ο ίδιος ως Αντιπρόεδρος θα φροντίσει να μιλήσει με Δήμους, περιφέρειες, κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας (Δήλωση όπως ονομάζεται επισήμως) χρειάζεται να «φρεσκαριστεί» καθώς παρόλο που η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες και η ΕΕ υπήρξε γενναιόδωρη, υπάρχουν κάποια στοιχεία που παραμένουν εκκρεμή. Παράλληλα ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη στη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε ότι η κατάσταση στη Μόρια τον θλίβει και ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο.

Σχετικα αρθρα

Χριστοδουλάκης για συγχρωτισμό στην Ομόνοια: Υποκρισία διάχυτη, χωρίς μάσκα και αποστάσεις

admin

Γκάουκ: Αναγκαίο να εμπνεόμαστε από προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Παπούλιας

admin

Παππάς: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική

admin

ΚΕΔΕ: Νίκη – αυτοδυναμία της ΝΔ – O Δημήτρης Παπαστεργίου για νέος πρόεδρος

admin

Παυλόπουλος από Ξάνθη: Να ζητήσουν συγγνώμη αυτοί που παραβιάζουν τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Νομιμότητα

admin

UNESCO: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγία Σοφία, έχει νομικές δεσμεύσεις η Τουρκία

admin

Κεραμέως: Μέσα σε 29 ημέρες καταργήσαμε το άσυλο της βίας και της ανομίας

admin

Κικίλιας: Προσλήψεις στα νοσοκομεία σε συντομότερο χρόνο

admin

Σύνοδος Κορυφής: «Μέτωπο» των ηγετών απέναντι στην Τουρκία, τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

admin

Μητσοτάκης: Κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε -Μειώνουμε ακόμα 8% τον ΕΝΦΙΑ, μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης

admin

Λοβέρδος: Όλοι γνωρίζουν τον ηθικό αυτουργό και τον Ρασπούτιν

admin

«Μένουμε Όρθιοι 2»: «Έκλεψε την παράσταση» το… μίνι της Έφης Αχτσιόγλου

admin

Μητσοτάκης στο Δίστομο: Εθνικό στοίχημα η εξάλειψη κάθε νέας εκδοχής Ναζισμού

admin

Γερμανικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι στα πόδια της

admin

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 9.000 υπεράριθμους συμβασιούχους

admin

Θεοδωρικάκος για πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη: Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση, δεν θα έχουμε χειρότερα

admin

Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι να γίνει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μια από τις καλύτερες εκθέσεις στον κόσμο

admin

Novartis, Τσοβόλας: Πολιτική η δίωξη του Παπαγγελόπουλου – Aνύπαρκτες οι κατηγορίες

admin