Image default
Σοφοκλέους 10

«Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη»

Η Ελληνική κεφαλαιαγορά συνέχισε την πτωτική της πορεία μετά το σπάσιμο του τριγωνικού σχηματισμού 16 ημερών. Ο 1ος στόχος από την ανωτέρω διάσπαση εντοπίζεται για τον ΓΔ στην ζώνη των 810-820 μονάδων και για τον FTSE 20 στις 2010-2020 μονάδες.

Η αναταραχή στις Διεθνείς αγορές που υπέβοσκε σε πολλά μέτωπα, λόγω πληθώρας θεμάτων, επανήλθε πάλι στην επιφάνεια. Σε συνδυασμό με τα μακρο-οικονομικά στοιχεία διεθνώς που αρχίζουν να επιβεβαιώνουν τους φόβους για επιβράδυνση της Παγκόσμιας οικονομίας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πτώση τόσο των Διεθνών όσο και της αδύναμης Ελληνικής αγοράς.

Και ενώ στην χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως τις τελευταίες μέρες το κόκκινο κυριαρχεί στις οθόνες, στις ομολογιακές αγορές ακόμα δεν έχει περάσει το κλίμα εντεινόμενης ανησυχίας. Έτσι και στην Ελληνική αγορά ομολόγων, συνεχίζεται η επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη,  με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 0,7190% και την 10-ετή  πέριξ του 1,3570%.

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η σχέση ανοδικών(37) καθοδικών(76)επιβεβαιώνει την αρνητική αλλαγή κλίματος. Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν το 52,50% της συνολικής αξίας συναλλαγών με μεγάλες πιέσεις, καθιστώντας τον κλάδο αρνητικό σηματωρό για την μετέπειτα πορεία της αγοράς. Ο ΜΥΤΙΛ (εγκαίνια νέου εργοστασίου), ΟΠΑΠ (Δημόσια πρόταση) & ΟΤΕ (αγορές Ιδίων), προσπάθησαν να αντισταθούν στις πιέσεις για συγκεκριμένους λόγους ο κάθε τίτλος αλλά μόνο ένας τα κατάφερε .

Στο Γενικό Δείκτη, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη 820-810 μονάδων. Έγκυρη καθοδική διάσπαση της, οδηγεί στην επόμενη στήριξη των 790 μονάδων (ΚΜΟ expo 200 HM), βάζοντας σε περιπέτειες την μακροχρόνια τάση . Πιθανή αντίδραση τις επόμενες μέρες θα βρει αντίσταση στα επίπεδα των 840 & 852 μον (ΚΜΟ 50 ΗΜ expo).

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κρίσιμη ζώνη στηρίξεων εντοπίζεται στις 2020-2010 μονάδες (ΚΜΟ 200 ΗΜ expo), με επόμενα σημεία τις 2000 (38,2% Fibo retracement), 1970 & 1920 (50% Fibo retracement). Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2080, 2100 & 2120  μονάδες( ΚΜΟ 25 & 50 HM expo).

Συμπερασματικά αναμένουμε την προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της τριγωνικής διάσπασης, διατηρώντας βραχυπρόθεσμα την ψυχραιμία μας. Στοχεύουμε επιθυμητά τεχνικά επίπεδα τιμών, σε μετοχές που το προηγούμενο διάστημα δεν μας έδιναν την ευκαιρία για αγορά και τα θεμελιώδη μεγέθη τους συνεχίζουν να καλυτερεύουν (βάσει στοιχείων 6-μηνου), πάντα σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς μας συμβούλους.

Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο γεωπολιτικό & οικονομικό περιβάλλον αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική μας αναλόγως.

Υπενθυμίζουμε την ρωσική παροιμία « Η Αρκούδα βγαίνει για κυνήγι όταν μυρίσει αίμα & φόβο», κάτι που ενίοτε έχει εφαρμογή και στις αγορές…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor

Mc Banking & Finance

Σχετικα αρθρα

Oι ξένοι ελέγχουν το 67,5% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου

admin

Πιθανή η συνέχιση της πλαγιοανοδικής κίνησης στο ΧΑ

admin

XA: «Πατρίκιοι και πληβείοι» με βάση τα αποτελέσματα 2019

admin

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο

admin

Πλησιάζουν τις τιμές των ΑΜΚ πλέον οι τράπεζες

admin

Σε υψηλά 11ετίας η μετοχή της Μυτιληναίος

admin

Ετεροχρονίζονται οι καλύτερες ημέρες στο ΧΑ…

admin

Το προφίλ των επενδυτών που επέλεξαν το ομόλογο της Πειραιώς

admin

Η συναλλακτική αφυδάτωση συνιστά «μορφή προστασίας» του Χ.Α.

admin

XA: Ελεύθερη πτώση 10,61%, στον Ιούλιο του 2016 «γύρισε» η αγορά

admin

Ελπιδοφόρα η τεχνική εικόνα της αγοράς

admin

Beta AXE: Η αγορά θα δοκιμάσει ξανά τις 900 μονάδες

admin

BANKS-EUROXX:Q1’20 Results Review

admin

Aegean-Autohellas… Ενα θαύμα…

admin

Euroxx / Ellaktor:Q1’20 Results: Significant Construction-Driven EBIT Sequential Improvement

admin

Λέων Δεπόλας: Θετική πορεία για την ΕΧΑΕ

admin

Περιορισμένες μεταβολές στις διεθνείς αγορές

admin

Την Πέμπτη το 2ο Athex Small Cap Conference-Οι συμμετέχουσες εταιρίες

admin