Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για επιστροφή καταθέσεων 11 δισ.

Καταθέσεις άνω των 11 δισ. ευρώ που διατηρούν ελληνικές αλλά και πολυεθνικές εταιρείες – οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών – σε ξένες τράπεζες έχουν μπει στο στόχαστρο των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την κατάργηση των capital controls.

Το στοίχημα της επιστροφής τους σε τραπεζικού λογαριασμούς που ήδη διέθεταν από την εποχή προς κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, χαρακτηρίζεται από τα τραπεζικά στελέχη «δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο» ενώ εξαρτάται σε ισχυρό ακόμη βαθμό από την πορεία της οικονομίας και την αύξηση των επενδύσεων. Στην ερώτηση του Euro2day.gr πως κινήθηκε η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες τον πρώτο μήνα της πλήρους άρσης των capital controls – τον Σεπτέμβριο – υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι «οι επιστροφές ήταν ελάχιστες σε σχέση με τα αναμενόμενα είτε πρόκειται για χρήματα που μετέφεραν στα ξένα πιστωτικά ιδρύματα φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις».

Ξεκίνησε το πρέσινγκ

Με δεδομένη την έλλειψη μεγάλου όγκου καταθέσεων στους ιδιώτες, οι τράπεζες ρίχνουν το βάρος στις επιχειρήσεις και με σύμμαχο το ελκυστικό – σε σύγκριση με το μηδενικό έως και αρνητικό επιτοκιακό καθεστώς που επικρατεί στην ευρωζώνη – επιτόκιο (σ.σ. κινείται στην περιοχή του 0,50%) που προφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις ακόμη και πολύ μικρής χρονικής διάρκειας. «Το επιτόκιο είναι μια μικρή ψηφίδα και δεν αποτελεί βαρόμετρο για τις επιχειρήσεις (τουριστικές, εμπορικές και πολυεθνικές), οι οποίες διακρατούν σημαντική ρευστότητα στους τραπεζικού λογαριασμούς προκειμένου να συναλλάσσονται με τους συνεργάτες τους που από την πλευρά τους κατά 90%-95% είναι ξένες εταιρείες», αναφέρει πηγή με γνώση του αντικειμένου και προσθέτει:

«Η επιστροφή αυτής της μάζας καταθετών συνδέεται με την εδραίωση της εμπιστοσύνης αλλά και με τις επενδύσεις που προωθούνται στην ελληνική οικονομία. Όσο θα ανοίγουν μεγάλες επιχειρηματικές δουλειές τόσο και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να διακρατούν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τις εταιρείες-στόχους σε μια προσπάθεια να τις πείσουν να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεών τους στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. «Μέχρι τα τέλη του 2019 και σε συνάρτηση με τα μεγάλα επενδυτικά projects που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων θα φανεί και η ένταση στην επιστροφή των επιχειρηματικών καταθέσεων», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Πρόβλημα στους ιδιώτες

Στον αντίποδα η εικόνα στο προφίλ των ιδιωτών καταθετών είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κι αυτό διότι μεγάλο ποσοστό δεν έχουν χρήματα να αποταμιεύσουν και ένα επίσης αξιοσημείωτο ποσοστό που μετέφερε τα χρήματά τους στις ξένες τράπεζες δεν μπορεί να τα επιστρέψει καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή τα χρήματα που είχαν χωθεί στο στρώμα σιγά-σιγά καταναλώνονται όπως αποδεικνύει από το γεγονός ότι το φυσικό χρήμα σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά έχει περιορισθεί με βάση τα στοιχεία στο τέλος Αυγούστου στα 24,1 δισ. ευρώ από 50,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 λίγο πριν την επιβολή των capital controls.

Σχετικα αρθρα

Intrum Hellas: Αγοράζει δάνεια 2,4 δισ. από την PQH

admin

Ελάχιστες οι ρυθμίσεις δανείων πρώτης κατοικίας

admin

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

admin

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

admin

Ηρακλής: Κρατικές εγγυήσεις ως 2,7 δισ. ανά τράπεζα

admin

Παγκρήτια: Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους ο Ν. Μυρτάκης

admin

Deutsche Bank: Τι βλέπει για NPEs, κεφάλαια και κέρδη τραπεζών

admin

Με τον… αραμπά οι εγκρίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας

admin

Μειώνονται τα επιτόκια σε καταθέσεις και δάνεια

admin

Το παράδοξο με τις τραπεζικές μετοχές

admin

HSBC: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες

admin

ΤτΕ: Πέρασαν το stress test οι μη συστημικές τράπεζες

admin

Πώς θα γίνουν τα φετινά stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ

admin

S&P: O «Ηρακλής» δεν είναι game changer για τα ελληνικά NPEs

admin

Η Citi απολύει trader γιατί… έκλεψε το κυλικείο

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Συνάντηση Αδωνι Γεωργιάδη με τη διοίκηση της ΕΕΤ

admin