Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για επιστροφή καταθέσεων 11 δισ.

Καταθέσεις άνω των 11 δισ. ευρώ που διατηρούν ελληνικές αλλά και πολυεθνικές εταιρείες – οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών – σε ξένες τράπεζες έχουν μπει στο στόχαστρο των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την κατάργηση των capital controls.

Το στοίχημα της επιστροφής τους σε τραπεζικού λογαριασμούς που ήδη διέθεταν από την εποχή προς κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, χαρακτηρίζεται από τα τραπεζικά στελέχη «δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο» ενώ εξαρτάται σε ισχυρό ακόμη βαθμό από την πορεία της οικονομίας και την αύξηση των επενδύσεων. Στην ερώτηση του Euro2day.gr πως κινήθηκε η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες τον πρώτο μήνα της πλήρους άρσης των capital controls – τον Σεπτέμβριο – υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι «οι επιστροφές ήταν ελάχιστες σε σχέση με τα αναμενόμενα είτε πρόκειται για χρήματα που μετέφεραν στα ξένα πιστωτικά ιδρύματα φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις».

Ξεκίνησε το πρέσινγκ

Με δεδομένη την έλλειψη μεγάλου όγκου καταθέσεων στους ιδιώτες, οι τράπεζες ρίχνουν το βάρος στις επιχειρήσεις και με σύμμαχο το ελκυστικό – σε σύγκριση με το μηδενικό έως και αρνητικό επιτοκιακό καθεστώς που επικρατεί στην ευρωζώνη – επιτόκιο (σ.σ. κινείται στην περιοχή του 0,50%) που προφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις ακόμη και πολύ μικρής χρονικής διάρκειας. «Το επιτόκιο είναι μια μικρή ψηφίδα και δεν αποτελεί βαρόμετρο για τις επιχειρήσεις (τουριστικές, εμπορικές και πολυεθνικές), οι οποίες διακρατούν σημαντική ρευστότητα στους τραπεζικού λογαριασμούς προκειμένου να συναλλάσσονται με τους συνεργάτες τους που από την πλευρά τους κατά 90%-95% είναι ξένες εταιρείες», αναφέρει πηγή με γνώση του αντικειμένου και προσθέτει:

«Η επιστροφή αυτής της μάζας καταθετών συνδέεται με την εδραίωση της εμπιστοσύνης αλλά και με τις επενδύσεις που προωθούνται στην ελληνική οικονομία. Όσο θα ανοίγουν μεγάλες επιχειρηματικές δουλειές τόσο και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να διακρατούν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τις εταιρείες-στόχους σε μια προσπάθεια να τις πείσουν να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεών τους στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. «Μέχρι τα τέλη του 2019 και σε συνάρτηση με τα μεγάλα επενδυτικά projects που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων θα φανεί και η ένταση στην επιστροφή των επιχειρηματικών καταθέσεων», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Πρόβλημα στους ιδιώτες

Στον αντίποδα η εικόνα στο προφίλ των ιδιωτών καταθετών είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κι αυτό διότι μεγάλο ποσοστό δεν έχουν χρήματα να αποταμιεύσουν και ένα επίσης αξιοσημείωτο ποσοστό που μετέφερε τα χρήματά τους στις ξένες τράπεζες δεν μπορεί να τα επιστρέψει καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή τα χρήματα που είχαν χωθεί στο στρώμα σιγά-σιγά καταναλώνονται όπως αποδεικνύει από το γεγονός ότι το φυσικό χρήμα σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά έχει περιορισθεί με βάση τα στοιχεία στο τέλος Αυγούστου στα 24,1 δισ. ευρώ από 50,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 λίγο πριν την επιβολή των capital controls.

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin