Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για επιστροφή καταθέσεων 11 δισ.

Καταθέσεις άνω των 11 δισ. ευρώ που διατηρούν ελληνικές αλλά και πολυεθνικές εταιρείες – οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών – σε ξένες τράπεζες έχουν μπει στο στόχαστρο των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την κατάργηση των capital controls.

Το στοίχημα της επιστροφής τους σε τραπεζικού λογαριασμούς που ήδη διέθεταν από την εποχή προς κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, χαρακτηρίζεται από τα τραπεζικά στελέχη «δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο» ενώ εξαρτάται σε ισχυρό ακόμη βαθμό από την πορεία της οικονομίας και την αύξηση των επενδύσεων. Στην ερώτηση του Euro2day.gr πως κινήθηκε η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες τον πρώτο μήνα της πλήρους άρσης των capital controls – τον Σεπτέμβριο – υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι «οι επιστροφές ήταν ελάχιστες σε σχέση με τα αναμενόμενα είτε πρόκειται για χρήματα που μετέφεραν στα ξένα πιστωτικά ιδρύματα φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις».

Ξεκίνησε το πρέσινγκ

Με δεδομένη την έλλειψη μεγάλου όγκου καταθέσεων στους ιδιώτες, οι τράπεζες ρίχνουν το βάρος στις επιχειρήσεις και με σύμμαχο το ελκυστικό – σε σύγκριση με το μηδενικό έως και αρνητικό επιτοκιακό καθεστώς που επικρατεί στην ευρωζώνη – επιτόκιο (σ.σ. κινείται στην περιοχή του 0,50%) που προφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις ακόμη και πολύ μικρής χρονικής διάρκειας. «Το επιτόκιο είναι μια μικρή ψηφίδα και δεν αποτελεί βαρόμετρο για τις επιχειρήσεις (τουριστικές, εμπορικές και πολυεθνικές), οι οποίες διακρατούν σημαντική ρευστότητα στους τραπεζικού λογαριασμούς προκειμένου να συναλλάσσονται με τους συνεργάτες τους που από την πλευρά τους κατά 90%-95% είναι ξένες εταιρείες», αναφέρει πηγή με γνώση του αντικειμένου και προσθέτει:

«Η επιστροφή αυτής της μάζας καταθετών συνδέεται με την εδραίωση της εμπιστοσύνης αλλά και με τις επενδύσεις που προωθούνται στην ελληνική οικονομία. Όσο θα ανοίγουν μεγάλες επιχειρηματικές δουλειές τόσο και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να διακρατούν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τις εταιρείες-στόχους σε μια προσπάθεια να τις πείσουν να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεών τους στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. «Μέχρι τα τέλη του 2019 και σε συνάρτηση με τα μεγάλα επενδυτικά projects που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων θα φανεί και η ένταση στην επιστροφή των επιχειρηματικών καταθέσεων», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Πρόβλημα στους ιδιώτες

Στον αντίποδα η εικόνα στο προφίλ των ιδιωτών καταθετών είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κι αυτό διότι μεγάλο ποσοστό δεν έχουν χρήματα να αποταμιεύσουν και ένα επίσης αξιοσημείωτο ποσοστό που μετέφερε τα χρήματά τους στις ξένες τράπεζες δεν μπορεί να τα επιστρέψει καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή τα χρήματα που είχαν χωθεί στο στρώμα σιγά-σιγά καταναλώνονται όπως αποδεικνύει από το γεγονός ότι το φυσικό χρήμα σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά έχει περιορισθεί με βάση τα στοιχεία στο τέλος Αυγούστου στα 24,1 δισ. ευρώ από 50,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 λίγο πριν την επιβολή των capital controls.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν εξάμηνο σοκ ρευστότητας

admin

Το βαρίδι που κρατά καθηλωμένες τις ευρωτράπεζες

admin

Με δύο σχέδια για «κόκκινα» δάνεια στις Βρυξέλλες

admin

Alpha: Οι τρεις λόγοι που βελτιώνεται το κλίμα στην Ελλάδα

admin

Νέος οικονομικός διευθυντής στην Τράπεζα Πειραιώς

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ σε πανηγυρική τελετή

admin

Κορμάς (Πειραιώς): Χρειάζονται μεγάλες εταιρείες για το Ελληνικό

admin

Οι «παγίδες» στις καταθέσεις εξωτερικού

admin

Citi: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Στα $4,3 δισ. υποχώρησαν τα κέρδη της UBS το 2019

admin

Ξεκινά το «τσεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

admin

Εκδόσεις ομολόγων 100 δισ. στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

admin

H Commerzbank σχεδιάζει 4.300 απολύσεις και «λουκέτο» σε 200 υποκαταστήματα

admin

EBA: «Δύσκολες οι τιτλοποιήσεις, να ληφθούν μέτρα για να διευκολυνθούν οι πωλήσεις»

admin

Αναστασάτος (Eurobank): Κρίσιμη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

admin

ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση για δάνεια από ιδιώτες και επιχειρήσεις το Q4

admin

Τράπεζες: Αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων στα NPEs

admin

Εθνική: Επιστρέφει τόκους σε συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών

admin