Image default
Τράπεζες

Υπό την εποπτεία Σταϊκούρα το σχέδιο «Ηρακλής»

Στη σολομώντειο λύση να παραμείνει η ευθύνη του σχεδίου «Ηρακλής» στις αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού, με τον πολιτικό του προϊστάμενο, Χρ. Σταικούρα να ασκεί, πλέον, ενεργή εποπτεία, προσανατολίζεται, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη διορθωτική παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου, αφενός να εκτονωθεί, εν τη γενέσει της, η προκληθείσα ένταση, αφετέρου να διεξαχθεί, έστω στο παρά ένα, μίνι διαβούλευση, μεταξύ υπουργείου και τραπεζών.

Το εύρος των παρεμβάσεων, που δύναται να υπάρξει, ώστε να αμβλυνθούν ή να βελτιωθούν σημεία, τα οποία θα καθορίσουν τη λειτουργικότητα του σχεδίου κρατικής εγγυοδοσίας, θα εξαρτηθεί, πάντως, από το βαθμό ωριμότητας της διαδικασίας έγκρισης του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Υπό το παραπάνω πρίσμα η ενεργοποίηση του Χρ. Σταικούρα θεωρείται κομβική. Δεν είναι τυχαίο ότι θα συναντήσει σήμερα τους διευθύνοντες συμβούλους ( CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, Γ. Ζαββού.

Η συνάντηση διενεργείται, κατόπιν αιτήματος των τραπεζών, οι οποίες ζητούν ενημέρωση για τους βασικούς άξονες του προς έγκριση σχεδίου. Ανάλογη ενημέρωση είχαν ζητήσει από τον Γ. Ζαββό, την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να τη λάβουν, εξέλιξη που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για όσα ακολούθησαν και κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων ( Ενισχύσεις φέρνει το ΥΠΟΙΚ στην ομάδα που τρέχει τον «Ηρακλή»).

Οι τράπεζες τελούν στο απόλυτο σκοτάδι, ως προς τις πρόνοιες του σχεδίου, ακόμη και για θέματα για τα οποία έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη τους, όπως, για παράδειγμα, το ύψος και ο χρονισμός καταβολής του ασφαλίστρου κινδύνου, εφόσον κάνουν χρήση των εγγυήσεων.

Οι ανησυχίες τους πυροδοτούνται από πληροφορίες ότι το σχέδιο αντιγράφει πλήρως, σε αυτό το σημείο, το ιταλικό μοντέλο του Asset Protection Scheme, προβλέποντας την καταβολή του ασφάλιστρου κινδύνου από την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία μεταφέρονται τα προς τιτλοποίηση δάνεια και εκδίδει εν συνεχεία τις δύο ή τρεις τάξεις ομολόγων.

Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, τότε θα πρέπει λογιστικά οι τράπεζες να αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior note ομολόγου, με τη μεταφορά των προς τιτλοποίηση δανείων στο SPV. Κόστος που δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν. Ήδη, κάποιες εξ αυτών, που έχουν δρομολογήσει τιτλοποιήσεις, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση των εγγυήσεων, αν προβλέπονται τέτοιοι όροι.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και το Μαξίμου έχουν ενημερωθεί για τις ανησυχίες των τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες κρίνουν εύλογα κάποια από τα ζητήματα που έχουν εγερθεί. Άλλωστε, έχουν στα χέρια τους αναλυτικές παρουσιάσεις των σημείων, που ενδέχεται να αποβούν προβληματικά, εφόσον το σχέδιο «Ηρακλής» αντιγράφει το ιταλικό μοντέλο, χωρίς να συνυπολογίζονται εγχώριες ιδιαιτερότητες.

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να καθορίσει και την περίμετρο στην οποία μπορούν να επέλθουν διορθωτικές παρεμβάσεις επί του σχεδίου. Πρόκειται για δύσκολο τεχνικά θέμα, καθώς τα περισσότερα σημεία του σχεδίου «Ηρακλής» έχουν ήδη συμφωνηθεί με την DG Comp.

Δεν είναι συνήθης διαδικασία να αποσύρονται εγκεκριμένες διατάξεις για να επαναδιατυπωθούν και να υποβληθούν εκ νέου προς έγκριση αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο ο «Ηρακλής» μπορεί να καταστεί ένα χρηστικό εργαλείο μείωσης των NPEs για τις τράπεζες.

Σχετικα αρθρα

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin

Eurobank: Πώς θα ενισχυθούν περαιτέρω τα έσοδα από τον τουρισμό

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης της ISS στις αλλαγές στο Δ.Σ. της ΕΤΕ

admin

Με κλιμακωτό επιτόκιο το σχέδιο ΤΧΣ για τις τράπεζες

admin

Στα 400 εκατ. τα κέρδη των τραπεζών το α’ 6μηνο

admin

Στα 5,3 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ελληνικών NPLs

admin

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Θα πιαστούν οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

admin

ΤΧΣ: Οι αλλαγές θα ενισχύσουν σημαντικά τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΤΕ

admin

Τράπεζες: Αύξηση δανείων αν δοθεί… δεύτερη ευκαιρία

admin

Παραμένουν πρωταθλήτριες στα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

admin

Bild: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

admin

JP Morgan: Πιο υποστηρικτικό για τις τράπεζες το νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

admin

Με τον… αραμπά οι εγκρίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας

admin

Κυπριακή Βουλή: Θα πάρουν 5-6 σεντ ανά ευρώ πίσω οι καταθέτες της Λαϊκής

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Νεκρός βρέθηκε ο πρώην επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία

admin

Νέος πρόεδρος στην Attica Bank o Κων. Μητρόπουλος

admin

Πούλησε σε δημοπρασία 32 ακίνητα η Πειραιώς

admin