Image default
Τράπεζες

Υπό την εποπτεία Σταϊκούρα το σχέδιο «Ηρακλής»

Στη σολομώντειο λύση να παραμείνει η ευθύνη του σχεδίου «Ηρακλής» στις αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού, με τον πολιτικό του προϊστάμενο, Χρ. Σταικούρα να ασκεί, πλέον, ενεργή εποπτεία, προσανατολίζεται, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη διορθωτική παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου, αφενός να εκτονωθεί, εν τη γενέσει της, η προκληθείσα ένταση, αφετέρου να διεξαχθεί, έστω στο παρά ένα, μίνι διαβούλευση, μεταξύ υπουργείου και τραπεζών.

Το εύρος των παρεμβάσεων, που δύναται να υπάρξει, ώστε να αμβλυνθούν ή να βελτιωθούν σημεία, τα οποία θα καθορίσουν τη λειτουργικότητα του σχεδίου κρατικής εγγυοδοσίας, θα εξαρτηθεί, πάντως, από το βαθμό ωριμότητας της διαδικασίας έγκρισης του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Υπό το παραπάνω πρίσμα η ενεργοποίηση του Χρ. Σταικούρα θεωρείται κομβική. Δεν είναι τυχαίο ότι θα συναντήσει σήμερα τους διευθύνοντες συμβούλους ( CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, Γ. Ζαββού.

Η συνάντηση διενεργείται, κατόπιν αιτήματος των τραπεζών, οι οποίες ζητούν ενημέρωση για τους βασικούς άξονες του προς έγκριση σχεδίου. Ανάλογη ενημέρωση είχαν ζητήσει από τον Γ. Ζαββό, την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να τη λάβουν, εξέλιξη που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για όσα ακολούθησαν και κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων ( Ενισχύσεις φέρνει το ΥΠΟΙΚ στην ομάδα που τρέχει τον «Ηρακλή»).

Οι τράπεζες τελούν στο απόλυτο σκοτάδι, ως προς τις πρόνοιες του σχεδίου, ακόμη και για θέματα για τα οποία έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη τους, όπως, για παράδειγμα, το ύψος και ο χρονισμός καταβολής του ασφαλίστρου κινδύνου, εφόσον κάνουν χρήση των εγγυήσεων.

Οι ανησυχίες τους πυροδοτούνται από πληροφορίες ότι το σχέδιο αντιγράφει πλήρως, σε αυτό το σημείο, το ιταλικό μοντέλο του Asset Protection Scheme, προβλέποντας την καταβολή του ασφάλιστρου κινδύνου από την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία μεταφέρονται τα προς τιτλοποίηση δάνεια και εκδίδει εν συνεχεία τις δύο ή τρεις τάξεις ομολόγων.

Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, τότε θα πρέπει λογιστικά οι τράπεζες να αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior note ομολόγου, με τη μεταφορά των προς τιτλοποίηση δανείων στο SPV. Κόστος που δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν. Ήδη, κάποιες εξ αυτών, που έχουν δρομολογήσει τιτλοποιήσεις, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση των εγγυήσεων, αν προβλέπονται τέτοιοι όροι.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και το Μαξίμου έχουν ενημερωθεί για τις ανησυχίες των τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες κρίνουν εύλογα κάποια από τα ζητήματα που έχουν εγερθεί. Άλλωστε, έχουν στα χέρια τους αναλυτικές παρουσιάσεις των σημείων, που ενδέχεται να αποβούν προβληματικά, εφόσον το σχέδιο «Ηρακλής» αντιγράφει το ιταλικό μοντέλο, χωρίς να συνυπολογίζονται εγχώριες ιδιαιτερότητες.

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να καθορίσει και την περίμετρο στην οποία μπορούν να επέλθουν διορθωτικές παρεμβάσεις επί του σχεδίου. Πρόκειται για δύσκολο τεχνικά θέμα, καθώς τα περισσότερα σημεία του σχεδίου «Ηρακλής» έχουν ήδη συμφωνηθεί με την DG Comp.

Δεν είναι συνήθης διαδικασία να αποσύρονται εγκεκριμένες διατάξεις για να επαναδιατυπωθούν και να υποβληθούν εκ νέου προς έγκριση αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο ο «Ηρακλής» μπορεί να καταστεί ένα χρηστικό εργαλείο μείωσης των NPEs για τις τράπεζες.

Σχετικα αρθρα

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς

admin

RBS: Άλμα 130% στα κέρδη α’ εξαμήνου

admin

Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

admin

Eurobank: Στα 12,6 δισ. ετησίως το «κόστος» της υψηλότερης ανεργίας

admin

Deutsche Bank: Πόσα κέρδη θα παρουσιάσουν οι τράπεζες το Q2

admin

Moody’s: Υποβαθμίζει το outlook για τις γερμανικές τράπεζες, «καμπανάκι» για την κερδοφορία

admin

«Μεγάλος αδερφός» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Αναβαθμίζει τις digital υπηρεσίες η Εθνική Τράπεζα

admin

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Η ΕΕ πιέζει τη Μάλτα για τα «χρυσά διαβατήρια» της Bank of Valletta

admin

Alpha Bank: Ενημέρωση για τους λογαριασμούς όλων των τραπεζών μέσα από το e-Banking

admin

BlackRock: Στο $1 δισ. υποχώρησαν τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

admin

Eurobank: Πώς εξηγούνται τα «σκαμπανεβάσματα» στο οικονομικό κλίμα

admin

Κέρδη 89,4 εκατ. στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς

admin

Πληρωμές εγγυήσεων προς τις τράπεζες ετοιμάζει το δημόσιο

admin

Οικονομικός διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει ο Χ. Χριστοδούλου

admin