Image default
Πολιτική

Όλα όσα έγιναν στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Με κεντρικό σύνθημα, «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες πραγματοποίησαν την Τετάρτη κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Ακόμη, στην πορεία συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ έπειτα από στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Παράλληλα συγκέντρωση στα Χαυτεία πραγματοποίησαν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω ο αντιδραστικός νόμος ΝΔ-ΕΕ- Επενδυτών», οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή.

Ένταση με μέλη του ΠΑΜΕ σε συμβολαιογραφείο στο Κολωνάκι

Ένταση επικράτησε το πρωί στο Κολωνάκι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μελών του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφείο για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οικογένειας.

Μέλη του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να εισβάλουν στο συμβολαιογραφείο και βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Τελικά κατάφεραν να μπουν στην είσοδο της πολυκατοικίας και εκεί υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με μέλη του ΠΑΜΕ ο πλειστηριασμός της κατοικίας δεν προχώρησε.

Μητσοτάκης: Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις σχολίασε μέσω Facebook ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί» και κατηγορώντας τους «επαγγελματίες του συνδικαλισμού» ότι «αντιδρούν στη διαφάνεια» και «έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας».

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός έγραψε τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!».

Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, 2 October 2019

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού στα social media σχετικά με την απεργία προκάλεσε αντιδράσεις.

Αλέξης Τσίπρας: Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…

«Δείγμα ακραίας συντηρητικής αντίληψης» και «σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 24ωρη απεργία της Τετάρτης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα. Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας. Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…»

Χαρίτσης: Απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό» και στη συνέχεια κατηγορεί τον Πρωθυπουργό πως «δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους».

Αναλυτικά η δήλωση Χαρίτση:

«Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό. Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών.

Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη; Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η ‘κανονικότητα’ του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ».

Κριτική και από ΚΙΝΑΛ

Κριτική στον Πρωθυπουργό ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη ως εξής: «Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού» και καταλήγει: «Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…».

ΠΑΜΕ: Το πήρε σήμερα το μήνυμα ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό ενοχλείται

Σε σχόλιό του, για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη χθεσινή απεργία, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα και τους μισθούς των πολλών για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματιών και “επενδυτών”. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αφού τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσους τάχα κατηγορεί ως ‘επαγγελματίες συνδικαλιστές’, προσπαθεί να παρέμβει στις συλλογικές αποφάσεις και τη ζωή των συνδικάτων, θέλει και απαιτεί ‘σιγή νεκροταφείου’», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καταλήγει: «Το μήνυμα σήμερα το πήρε, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε! Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Όλοι στον αγώνα!».

Το σχόλιο του ΚΚΕ για την ανάρτηση Μητσοτάκη

Σχόλιο για την ανάρτηση Μητσοτάκη στο Facebook για την απεργία έκανε και το ΚΚΕ.”Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

“Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης”, συμπλήρωσε και κατέληξε: “Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του”.

Σχετικα αρθρα

Καλίν για σύνοδο κορυφής: Σημαντική ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων Άγκυρας-ΕΕ

admin

Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό ενεργεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

admin

Γαβρόγλου κατά Κεραμέως: Ασχετοσύνη και σκοταδισμός στο υπουργείο Παιδείας

admin

Μετακομίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

admin

Διθυραμβικά σχόλια από τους Ιταλούς για την απόφαση Βορίδη να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων στην Ελλάδα

admin

Ράπτη: Η ψήφος των αποδήμων ήταν ένα μεγάλο κομμάτι που έλειπε από το παζλ της Ελληνικής Δημοκρατίας

admin

Γεωργιάδης: Αν ο Ερντογάν νομίζει ότι δεν είμαστε αποφασισμένοι κάνει λάθος

admin

Στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου ο Σεργκέι Λαβρόφ

admin

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Άγκυρα: Προετοιμαζόμαστε και για στρατιωτική εμπλοκή

admin

Γεννηματά: Είμαστε εδώ δυνατοί – Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής

admin

Επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

admin

Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα, λειτουργώντας ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν

admin

Πέτσας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο» – Ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο

admin

Ποια πρόσωπα φιγουράρουν στη λίστα Μητσοτάκη με τους υποψήφιους Προέδρους Δημοκρατίας και ποια έχουν «καεί»

admin

Mε τις συμμαχίες της Ελλάδας «τρολάρει» τον Ερντογάν ο Χάφταρ

admin

Σύνοδος Κορυφής: Αναμένεται έντονη καταδίκη των προκλήσεων της Άγκυρας, αλλά οι κυρώσεις πάνε για Δεκέμβριο

admin

Μενδώνη: Τα μεγάλα έργα για τον Πολιτισμό έχουν ήδη απεμπλακεί

admin

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονή: Οι δηλώσεις του εξυπηρετούν εχθρικά πολιτικά συμφέροντα

admin