Image default
Οικονομία

Βεσυρόπουλος: Σταθερή η βούληση της κυβέρνησης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Με κατηγορηματικό τρόπο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, «θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στο πνεύμα και την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης. Δεν πρόκειται να κυρωθεί πρακτικά και ουσιαστικά η μείωση που έγινε τον Σεπτέμβριο. Επισημαίνω ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν στο συμπληρωματικό φόρο».

Η τοποθέτηση αυτή στη Βουλή ήρθε ως απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, που υποστήριξε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων της ελληνικής περιφέρειας.

«Η βούληση και αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων στα ακίνητα δεν έχει αλλάξει, αλλά ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Είναι σαφές ότι αν προκύψει υψηλότερη επιβάρυνση μετά την αναπροσαρμογή, των αντικειμενικών αξιών, θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στόχος μας είναι να υπάρξει αντικειμενικός, αξιόπιστος και δίκαιος προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Οι δύο επιλογές της Ελλάδας

Υποστήριξε ακόμα, ότι η Νέα Δημοκρατία, μετά τη μνημονιακή υποχρέωση για την επαναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της κληροδότησε, είχε δύο επιλογές: Ή να περιμένει τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του.

«Εμείς επιλέξαμε τη δεύτερη λύση για να πάρουν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες εκκαθαριστικά με μειωμένο φόρο. Έπρεπε αυτό να γίνει γιατί υπάρχει υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης και βελτίωσης των τιμών όπου κρίνεται απαραίτητο. Η αναπροσαρμογή δεν σημαίνει σε κάθε περίπτωση αύξηση των τιμών, σημαίνει και μείωση όπου επιβάλλεται. Ακόμα κι αν δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, έπρεπε να γίνει για λόγους κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι αυτό να γίνει με ορθολογικούς όρους και το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια».

«Έχουμε τον ίδιο προβληματισμό για την αξιοπιστία, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος και του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει προσδιορισμός από ένα ανεξάρτητο και αδιάβλητο σύστημα. Υπάρχουν μεν πιστοποιημένοι εκτιμητές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η δυνατότητα παρέμβασης από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών δεν δεσμεύουν τον εκάστοτε υπουργό και μπορεί να τους αλλάξει κατά το δοκούν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, «γενικόλογες, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς δεσμεύσεις ότι δεν θα επιβληθούν νέοι αυξημένοι φόρου στα ακίνητα».

«Πάνω από δέκα φόροι ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και φόροι κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων, θα επηρεαστούν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών με επιβάρυνση έως και 80%», τόνισε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και αγροτεμαχίων σε λαϊκές περιοχές και στην περιφέρεια θα δουν πολύ σύντομα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να εξανεμίζεται, αφού μέσα κιόλας στο επόμενο εξάμηνο θα λάβουν το νέο «ραβασάκι» της φορολογίας ακινήτων, με κατακόρυφες αυξήσεις».

«Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα πραγματικά αδιάβλητο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε την αναμόρφωση του συστήματος, μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη», ανταπάντησε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σχετικα αρθρα

ΔΕΔΔΗΕ: Πρόεδρος του ΔΣ ο Νικόλαος Μπακατσέλος, διευθύνων σύμβουλος ο Αναστάσιος Μάνος

admin

Πρόστιμο για τις λίγες ηλεκτρονικές συναλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Επιδόματα : Χορήγηση με αυτόματες διαδικασίες εξπρές

admin

Πώς και γιατί το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους γενικούς διευθυντές

admin

Αλματώδης αύξηση στα έσοδα της Airbnb

admin

Αχτσιόγλου κατά Βρούτση: Επιχείρηση απαξίωσης του Ασφαλιστικού με fakenews

admin

Ανάσα για το πρωτογενές πλεόνασμα – Στα 1,77 δισ. στο επτάμηνο

admin

Τράπεζες : Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

admin

ΕΒΑ: Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Με SMS και e-mails «βομβαρδίζει» η ΑΑΔΕ χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου

admin

Ερχονται αλλαγές στις ανέπαφες συναλλαγές -Τι θα ισχύει από 14 Σεπτεμβρίου για πληρωμές με κάρτα

admin

Ελλάδα- ΗΠΑ: Στο απόγειο σχέσεις και προοπτικές εξαγωγών- επενδύσεων

admin

Ενας χρόνος χωρίς μνημόνια -Τα μηνύματα από Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις

admin

Στουρνάρας : Ο Ντράγκι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit

admin

Επικουρικές συντάξεις : Αυξήσεις από τον Φεβρουάριο 2020

admin

Φόροι : Τι πρέπει να πληρώσετε σήμερα

admin

Ικανοποίηση παραγωγικών φορέων από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

admin

Παράταση για τους δασικούς χάρτες -Τι προβλέπεται για Μάτι και Νέο Βουτζά

admin